Спецпроєкти

Больше чем друг: Катя и Равчик


В серии материалов “Больше чем друг” bit.ua вместе с Woofit Dogwear и Optimeal рассказывает о жизни собак и об их хозяевах.

С 1 августа и до конца года рубрика будет выходить при поддержке партнеров Woofit и Optimeal. Woofit Dogwear – это бренд одежды для собак, от которой не откажется и человек. Optimeal – это питание суперпремиум-класса для котов и собак, которое изготавливается по швейцарской технологии.

Герой: Равчик, 8 місяців, метис всього на світі

Власниця: Катерина Бабкіна, українська письменниця

Місце зйомки: вдома в Катерини Бабкіної

***

Яз з’явився?

Побачила фото в інстаграмі “Хочу собаку”. Я уже півроку придивлялася цуценя, але чекала маленьке. Я багато подорожую, і мені було важливо, щоби з собачкою можна було літати. Це цуценя було маленьке і не схоже на ведмедя. Що ж, зовнішність оманлива. Я пішла до волонтерки додому познайомитися з собачкою, і ці 1,7 кілограма ярості мене мало не згризли. Я подумала, що це не мій собака, він мені не подобається і не підходить. А далі меджик – через три дні я забрала це цуценя назовсім і тепер дуже люблю.

Чому саме так назвали?

Коли я взяла цуценя, йому дали ім’я Бейбі. Він був маленький, ніжний і з великими вологими очима, як оленятко Бембі і цокотів по паркету своїми щенячими кігтиками, як копитцями. Дуже швидко поведінка і характер собачки показали, що він не Бейбі. Назвали Сравчик, а пізніше це трансформувалося в Равчик, бо на вулиці дуже сміються перехожі. Є різні варіанти пояснення – найпростіший і найочевидніший, звичайно, а ще – “СРАВнительно небольшая собачка вырастет, приблизительно как джек-рассел” (у цьому є злий сарказм – песик, який мав вирости до 8-10 кг, у 8 місяців уже важить 15), або “Равчик, ну ти задРАВ”. Або “Тут все неправильно лежить, я попРАВлю” (і песик і правда все поправить, підрівняє і відгризе зайве).

Розкажи про характер

Це гіперактивний собака, дуже щирий, ніжний і люблячий. Але, на жаль, бешкетний, швидкий, гучний і нечемний. Заняття з кінологами і дресирувальниками не дають багато. Собака розумний – я не ховаю книжки, взуття, він не вивертає смітник, ніколи не мастив меблі. Але він гасає, вимагає уваги, добуває їжу, полює і вилазить на голову – це непросто.

Що/кого любить?

Улюблена іграшка – залишок старої зубної щітки (колись це була зубна щітка, але від неї не багато що лишилося), він бере його лапками і гризе годинами. Ще Равчик дуже любить кокос, спить і обіймає його. Папірчики, шишки, прорезинені ганчірочки для миття посуду – все, що можна довго розгризати на маленькі-маленькі шматочки. Ще в Равчика є улюблений червоний м’яч, він може приносити його безкінечно, тільки б кидали.
Також в сестри мого приятеля він віджав великого, розміром з себе самого, ведмедя. Спить з ним, дуже смішно таскає його по квартирі. Ведмідь, до речі, дуже міцний виявився. Він в нас вже три місяці, а тільки зараз перше око відгризлося.

Кого/що не любить? Боїться?

Не любить і боїться гикати, коли гикає — прибігає і дивиться такими страшними очима: що зі мною, я помираю? Не любить високих чоловіків і людей, які швидко йдуть і щось несуть: кидається і гавкає, стріляє на випередження, так сказати. Боїться коробок: від доставки, від подарунків, від піци. Пов’язую це з тим, що їх ще з двома цуценятами зовсім маленькими взимку викинули в такій коробці на смітник.

Хто в домі головний?

Ще розбираємося.

Є різниця між породистою та собакою з вулиці?

Звичайно, ні.

Як вважаєш, твій пес схожий на тебе?

Так.

Поділись хитрощами виховання.

Цей собака класти хотів на дресуру, підтвердження домінування і команди та заборони. Як не дивно, якщо достатньо його обіймати, гладити, давати йому підтримку і ніжність, коли він просить, виявляється, що він розуміє і виконує команди, слухається і не шкодить. Нікому не буду це рекомендувати – в усіх по-різному, собаки різні. Але в мене поки що працює це.

Розкажи про найдовшу із ним подорож.

Поки що доїхали лише в гості в Обухів, собака добре їздить в машині, має там свій ремінь, ковдрочку. Думаю, що з’їздимо ще до моря і в різні гарні ліси цього літа. Але поки пес не дорослий, в багаж в літак здати його не наважуся. Хотіла такого, щоби літати з ним в салоні, але не вийшло.

Якщо в котів дев’ять життів, то скільки в собак?

Одне, тому треба берегти їх.

Як вважаєш, собаки відчувають плин часу?

Так, він же так довго тягнеться, коли мене нема вдома.

Чому навчив тебе твій пес?

Не ображатися.

Дай одну пораду тим, хто хоче завести собаку.

Йти і швидко завести собаку!

Дай одну пораду тим, хто вже має собаку.

Любити собаку сильно-сильно.

Носить одяг?

Поки тільки в зубах.

Твій пес любить поїсти? Любить солоденьке? Є найулюбленіша страва?

Собака їсть лише корм і спеціальні вкусняшки, але добуває їжу як може. Може вкрасти і з’їсти з однаковим виразом божевільного щастя головку часнику, корм для черепашки чи жменю землі з-під домашніх дерев.

Як вважаєш, чи впливає вірно підібране харчування на імунітет тварини?

Звичайно.

На що звертаєш увагу при підборі корму? На склад чи бренд?

Я зіштовхнулася з тим, що корм, який я вибрала за складом, брендом, рекомендаціями і впливом на здоров’я, в якийсь момент відмовився їсти собака. Тому тепер я звернула увагу би в першу чергу на реакцію собаки, його стан, здоров’я і вигляд. І на те, наскільки радісно він його хряпче.

***

Текст – Катерина Бабкіна, фото – Елліна Баліоз

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь