Спецпроєкти

Лікування стародавнього Києва: що відомо про реставрацію Караїмської кенаси


Найближчим часом Караїмську кенасу за адресою вул. Ярославів Вал, 7  реставруватимуть. Інформація надійшла від голови Департаменту охорони культурної спадщини Олександра Нікоряка.

Никоряк уточнив – згідно з договором організації із Департаментом культури, пам’ятку мають відреставрувати не пізніше 2020 року. Частина відновлювальних робіт може розпочатися вже цього року.

Договір передбачає збереження Караїмської кенаси та реставрацію згідно з планом. Будь-які земельні роботи мають проводитися лише після письмового дозволу центрального органу ради.

Трошки історії

Кенаса – це назва молитовного будинку для адептів караїмізму – караїмів (про їхню долю згадував Жадан у вірші “Мій старий”). Найбільше представників релігії мешкає в Україні, але й тут їх зовсім небагато.

Караїмську кенасу в Києві збудували протягом 1898-1900 років. Керував процесом архітектор Владислав Городецький. Час радянської влади виявився не найсприятливішим для функціонування будівлі: спочатку там розташувався заклад політосвіти, потім – Ляльковий театр. З початку 50-х в кенасі працював кінотеатр “Зоря”.  У 60-х роках поруч з самою кенасою облаштували касовий вестибюль, а також фойє та галерею до глядацької зали.

З 1981 року пам’ятка офіційно стала Республіканським будинком актора. Наразі будівля потребує масштабної реставрації.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь