Спецпроєкти

Пожежа в Нотр-Дам де Парі: що трапилося насправді


Подія, що змусила весь світ слідкувати за новинами та гірко зітхати. Розкажемо, як все відбувалося і чим закінчилося.

Що трапилося

Пожежа у соборі Нотр-Дам де Парі (інша назва – Собор Паризької Богоматері). Перші новини про НП з’явилися вчора ввечері. Відомо, що пожежники боролися з полум’ям близько дванадцяти годин.

Подробиці

Полум’я охопило верхню частину собору – каркас, датований XII—XIII століттями. При пожежі почали плавитися свинцеві листи, що були частиною даху. Дах обвалився на кам’яну опору, яка підтримувала стіни зсередини. Вона і зберегла будівлю від повного знищення.

Гасили полум’я 400 пожежників. Щоб не зашкодити іншим людям та самій будівлі, рятувальники вирішили не застосовувати пожежну авіацію. Але все ж троє людей отримали травми – на щастя, несерйозні.

Що вдалося врятувати

Частково сам собор – третина даху, дві фортеці та розетки лишилися цілими. Також збереглося біля 30% витворів мистецтва та реліквій, що були в Нотр-Дамі.

Хто відповідальний

Поки незрозуміло. Але за однієї з версій пожежа сталася внаслідок реставраційних робіт, що проводяться майже півмісяця. Робочі використовували дерев’яні конструкції, які й могли спалахнути.

Резонансну справу взяла на себе міська прокуратура. Зараз розслідування класифікується як «ненавмисне знищення вогнем».

За останніми даними, слідчі виключили можливість навмисного підпалу собору. Доказів можливого злочину правоохоронці не знайшли.

Інші теорії

Навіть YouTube посприяв теоріям змови. Алгоритми сайту розпізнали трансляцію пожежі у Франції як пов’язану з терактом 11 вересня 2001 року. Відеохостинг додавав до трансляцій підпис про теракт в США з лінками на Британську енциклопедію. Пізніше посилання були видалені.

У сатиричному виданні Charlie Hebdo з’явилася карикатура з зображенням президента Франції Еммануеля Макрона, голову якого прикрашає палаючий собор. Підпис під картинкою – «Реформи. Я починаю з Карпенту». Карпент – це частина собору, що вщент згоріла при пожежі.

Скандальний канадський блогер Стефан Моліньє поділився зі своїми прихильниками ще однією теорією змови. Він написав досить лаконічний пост про пожежу: «Ми всі знаємо, що насправді відбувається».

Моліньє додав – офіційна теорія є прикриттям, а справжня причина пожежі лишилася за кадром.

Відновлення собору

Уже знайшлися бажаючі пожертвувати кошти на реконструкцію Нотр-Даму де Парі. Готові перерахувати кошти французький підприємець Франсуа-Анрі Піно, родина мільярдера Бернара Арно, а також представники регіону Іль-де-Франс і самого Парижа. Загалом на реконструкцію пожертвують 360 мільйонів євро.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь