Спецпроєкти

У Києві пройде виставка до 40-річчя фільму “Чужий”


У Довженко-центрі з 30 травня до 30 червня проходитиме виставка творів “батька” біопанку Руді Ґіґера – того самого художника, який створив дизайн Чужого і декорації для однойменної картини “Чужий”. Митець вплинув на культуру, перевернувши світ sci-fi, жахів і коміксів догори дриґом.

Швейцарський музей HR Giger, заснований художником, люб’язно надав для виставки 32 графічні твори та 7 скульптур (серед яких величезний двометровий “Чужий”), створені протягом 1960-2000-х років.

Фанати зацінять ранні арти для фільму “Дюна”, над яким спочатку мав працювати Алехандро Ходоровський. Також на виставці будуть представлені ранні “Біомеханоїди”, “Трип-Тихон”, біомеханічні пейзажі, звісно, арти для “Чужого” та енциклопедичний портрет 1976.

Також можна буде дізнатися безліч цікавинок про Ґіґера: організатори представлять документалку “Темна Зірка: Світ Г.Р. Ґіґера” (Dark Star: H. R. Gigers Welt, 2014, реж. Белінда Саллін). Під час виставки демонструватимуть фільми 60-80-х років, у створенні яких брав участь художник. Також лекцію проведе близький друг Ґіґера Марко Вітціг, який є одним із кураторів HR Giger Museum.

“Ґіґер зажив світової слави завдяки Чужому, що став прикладом успішного симбіозу сучасного мистецтва та кіноіндустрії. Однак його творчі інтенції є значно ширшими, у чому глядачі зможуть переконатися в експозиції проекту та на подіях паралельної програми виставки”, — відзначив гендиректор Довженко-центру Іван Козленко.

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь