Спецпроєкти

Як гаджети пов’язані з підлітковим безсонням

Якість сну здається одвічною проблемою. Саме тому вчені не перестають досліджувати причини, що впливають на наші кілька годин відпочинку. З’ясувалося, що якість сну у підлітків покращилася за тиждень після відмови від вечірнього залипання у гаджети.

Нідерландський інститут нейробіології та Голландський національний інститут охорони здоров’я та навколишнього середовища досліджували зв’язок гаджетів та якості сну підлітків. Ті, хто більше 4 годин проводив перед екранами, в середньому засинали пізніше на півгодини і прокидались пізніше, ніж ті, хто користувався смартфоном або ноутбуком менше години.

У дослідженні йдеться про обмеження впливу пристроїв, що випромінюють синє світло. При зменшенні часу, проведеного перед гаджетами, підлітки можуть покращити свій сон, а також знизити рівень втоми, покращити концентрацію та настрій. Усього за тиждень обмеження користування гаджетами якість сну у піддослідних стала кращою.

Доктор Дірк Ян Стенверс підкреслює, що підлітки забагато користуються ноутбуками та смартфонами, і це негативно впливає на відпочинок. Наразі дослідники намагаються з’ясувати, на якому рівні гаджети шкодять сну дорослих людей. Одне відомо – відпочинок вони точно не покращують.

Учений наголошує – велика кількість світла ввечері, особливо синього, що якраз випромінюють гаджети, впливає на вироблення гормону епіфіза мелатоніну. Це може призвести до порушень часу та якості сну. А поганий сон – це постійна втома, проблеми з концентрацією та збільшення ризиків захворювань (ожиріння, діабет, хвороби серця).

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь