Спецпроєкти

Вчені зроблять рак керованим за допомогою “антиеволюційних” ліків


Незабаром рак зможе стати керованим у тривалому періоді завдяки “антиеволюційним” лікам. Про це повідомили в Інституті досліджень раку (ICR).

Організація запускає центр вартістю 90 мільйонів фунтів для розроблення методики пригнічення раку через зміну стійкості ракових клітин до лікування.

Представники ICR припускають: ефективним може бути метод мультилікування з використанням багатьох ліків, коли ДНК ракових клітин адаптується до одних ліків з одночасним розвитком  резистентності до інших ліків. Вчені порівнюють це із лікуванням проти ВІЛ, яке не знищує вірус, однак дає шанс багатьом інфікованим людям на нормальне довге життя.

В Інституті досліджень раку сподіваються – перші “антиеволюційні” лікі проти раку стануть доступними протягом наступних 10 років.

Виконавчий директор ICR, професор Пол Воркман, підкреслив: “Здатність раку адаптуватися до ліків є причиною більшості смертей від цієї хвороби, а також найбільшою проблемою, з якою ми стикаємося при лікуванні. Але ми віримо, що за допомогою досліджень зможемо зробити рак керованою хворобою, щоб пацієнти могли жити далі і почуватися значно краще”.

Для розробки ліків від раку новий центр шукатиме математиків та інформатиків. Вони, користуючись штучним інтелектом, зможуть прогнозувати реакцію ракових клітин на застосування певних медикаментів. Спеціалісти сподіваються адаптувати онкоклітини, щоб вони стали вразливими для інших ліків. Ще один варіант – загнати рак в “еволюційний глухий кут”.

Голова біологічного відділу нового центру доктор Олівія Россанезе наголосила: “Це перше у світі лікування, котре замість боротьби з наслідками раку намагається протистояти здатності хвороби адаптуватися та розвиватися”.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь