Ресторатори й шеф-кухарі збираються разом заради відродження української кухні
“Здається, що ми все знаємо про українську кухню. Але українська кухня, як і будь-яка національна — це мікс регіональних кухонь. Зазвичай ми знаємо одну-дві й навіть не підозрюємо, наскільки некомпетентні в інших, — говорять організатори Ukrainian Gastro Show. — Тож ми зберемо наші знання воєдино і відкриємо все гастрономічне різноманіття Батьківщини, перспективи української кухні всередині країни і у світі”.
Головна мета заходу, який відбудеться 25 червня, – зробити українську кухню світовим трендом.
«Ми багато років залучаємо український гастроринок до світового досвіду. І в 2019 році починаємо зустрічний рух, відкриваючи собі і світу різноманітність української кухні», — говорять організатори.
Учасниками івенту стануть шеф-кухарі, ресторатори, дослідники української кухні й гастроентузіасти, що переосмислюють і адаптують забуті й популярні українські рецепти до 21 сторіччя.
Так, відомий ресторатор Дмитро Борисов, чия Сім’я ресторанів наразі налічує 30 закладів в Україні та закордоном, розповість історію ресторану “Канапа” в Києві, Варшаві та Львові; поділиться своїм баченням концепції нової української кухні; а також повідає історію співпраці з фермерами та розповість про найбільш популярні страви, пошук локальних продуктів і свою бізнес-модель в ресторанному бізнесі.
Шеф-кухар ресторану “Канапа” Ярослав Артюх приготує страви-визітівки Києва: борщ зі свинячими вушками, чорносливом, копченою грушою та пампушками; чорні вареники з судаком і копченим салом та соусом із кав’яру оселедця; картопляні зрази з зобною залозою та лісовими грибами; а також “голу” котлету по-київськи. Також Ярослав розкриє питання традиційних продуктів і техніки приготування і розповість історію трансформації котлети по-київськи.
Телеведучий, ресторатор та кулінарний експерт Євген Клопотенко розповість про українську кухню без стереотипів, а також про українські техніки та продукти, до яких ми вже готові. Шеф приготує закуску з бджіл; шпундру з соусом із любистку, яловичими хвостами та бальзаміком з кагору; ребра з соусом із верещака та лісними травами; а також десерт із запеченого солодкого буряка, молодого козячого сира та з фруктовими квітками.
Дослідниця гастрономічної культури і засновниця проекту “їжакультура” Олена Брайченко дасть лекцію на тему “Забуті страви української народної кухні. Чи є в них шанс на майбутнє?”. На прикладі кількох страв Олена розкаже про їх історію популярності та зникнення. Чи варто їх відроджувати та що з того може вийти. В центрі уваги – шпундра, кваша, путря, білий буряк.
Ресторатор, засновник мережі закладів харчування «Самогонна Ресторація» в Тернополі Михайло Гросуляк розповість про особливості кухні західного регіону України, а також повідає учасникам заходу історію галицької кухні. Михайло має власні фермерські господарства в с. Тютьків (Теребовлянський р-н) та в м. Рахів (Закарпаття). Михайло є власником Фамільної сироварні та масарні в Тернополі, де виготовляють фірмові сири, ковбаси та м’ясні делікатеси. Крім того, він є автором патентів на печі для випікання піци, а також засновником «Клубу Галицької кухні» та Тернопільської гільдії рестораторів.
Повний список спікерів можна подивитися тут. Детальна програма заходу доступна на сайті.