Cпецпроекти

Неймовірні салати нашого дитинства: короткий гід


0 4035 0

Згадаймо скрижаль сімейного добробуту та ситого шлунку – дивні салати, які готувались для сімейного застілля. Пристрасть до олів’є чи мімози може дуже точно визначити основні риси характеру людини, тому цей текст буде точнішим за будь-який гороскоп (якщо ви досі у це вірите).

Олів’є0_57a70_e91ff825_XL

Батько-засновник, наріжний камінь, черепаха під трьома китами – це олів’є (з відра). Далеко у мозку є новорічна зона цього салату, тому й асоціації відповідні – однак на столі він з’являється частіше, скажімо, коли усі нарешті зібрались вдома. А це буває зазвичай під час великих свят. Ніяка прогресивна кухня не замінить олів’є, тому ми можемо зірватись на нього й у звичайний день – тільки так можна влаштувати свято, яке буде завжди з тобою (у лотку).

Якщо олів’є, то тоннами. Якщо тринькати гроші – то усі. Людина-олів’є – це велика душа, яка багато віддає своєму оточенню, не чекаючи нічого як подяку. Але, як і вашій мамі, яка чекає на комплімент за смачний салат, цій людині також потрібна підтримка. Бажано неочікувана та спонтанна.

Мімозаe2e48224b56d4e4fb161b4642b9cbfc1

У дитинстві їсти та діставати мімозу з миски було вкрай важко – вона просто розвалювалась, залишала жирні плями і створювала бардак на столі. Тому їсти (та готувати) мімозу потрібно було філігранно.

Людина, яка обожнює мімозу, як правило, з першого разу незбагненна. Щоб її зрозуміти, потрібно доволі багато часу спілкування та спостережень. Якщо ви – свій/оя, то любитель/ка мімози розкриватиметься вам поступово, «шар за шаром», і через певний період ви доберетесь до істинного «я» його душі (яка зверху присипана чим завгодно).

Оселедець під шубою1346164770_post-3-12985712793925

Найбільша небезпека цього салату – у нього можна раптово (як в анекдотах) плюхнутись обличчям під час застілля, особливо, якщо випити забагато алкоголю. Крім того, майонез і риба перед вашими рогівками на очах – це вже навіть небезпечно, а не просто ганебна витівка етилового спирту у вашому шлунку.

Тому любителі оселедця під шубою – неймовірно обережні та акуратні люди. Їх душевність – не розгульна, як з адептами олів’є, а тиха, спокійна. Це не ті люди, які будуть махати кулаками тільки через те, що випили. Вони тихенько сядуть у кутку і хильнуть ще, якщо їм зараз це потрібно.

Якщо згадати контекст виникнення салату (у переломному 1918 році він «помирив» пролетаріїв та селян), одразу зрозуміло, що людина-оселедець – та, яка завжди шукатиме компроміс. Вона не здатна на відкриті конфронтації, буде шукати рішення, яке влаштує усі сторони. «Шубі» просто не пощастило з обставинами та оточенням.

Бризки шампанського1362304522600_img_1222

Однойменне танго тридцятих років (в честь якого й назвали салат) зберігає у собі ряд протилежних почуттів: радість і біль, приховане горе і щастя. На салат та тих, хто його обожнюю, це вплинуло також. Якщо прискіпливо спостерігати за людиною, яка його приготувала та покликала вас у гості, стає зрозуміло, що за її душу бореться одразу декілька духовних начал.

Консерви з кукурудзою

Щедра пострадянська душа не залишить гостей голодними, навіть якщо вони прийшли без попередження. Господар/иня заварить гостям чай «зі слоном» й посадить на кріслах та дивані. А тим часом закриється на кухні та швидко приготує салат з рибних консервів та кукурудзи з банки.

Що цей салат говорить про людину, яка його приготувала? Скоріш за все про те, що вона працьовита та відповідальна, але дуже часто надто метушлива – та живе для інших більше, ніж для себе.

Салат з крабових паличокsalat_iz_krab_palochek

У нашому дитинстві це був найдорожчий салат. Його готували тільки для визначних, особливих подій – День народження, Новий рік чи річниця весілля. Ця страва була найсмачнішою з усього, що можна було взяти зі столу – хоча б тому, що цей салат аж надто рідко з’являвся на горизонті.

З тих пір багато людей зберігають до нього любов (аж до тремтячих колін та мурашок по спині). Людина-салат з крабових паличок – це унікальна особистість, одна на мільйон. Людина, аналогів якій у вашому житті більше ніколи не трапиться. А якщо це ваш салат – напевно ви обраний/а.

Веснянийsalat-iz-redisa-ogurtsov-i-zelenogo-goroshka-vitaminka

Цей салат був очевидним сигналом приходу весни – чого не скажеш про душевний стан та погодні умови. Людина, яка божеволіє від різноманіття огірків та редиски, здатна надихати. Салат живить організм потрібними вітамінами, а людина – поштовхом від щирого серця, щоб ви нарешті прокинулись із зимової хандри.

Будь-який салат з майонезом та виноградомsalatottiffani001

У нього багато облич та імен. Найпоширеніший типаж, однак, це «Тіффані» – одразу зрозуміло, про що тут йдеться. Це бажання свята, тяга до прекрасного епосу, якого у вас ніколи не було – ніби «Великий Гетсбі» в умовах Борщагівки. У пострадянській реальності салати «Тіффані» були притаманні людям, які могли дозволити собі експерименти – ніби в авангарді усіх званих вечерь.

Цих людей поважали (і їм заздрили), бо змішувати майонез та виноград в одній страві – це ідея, яка потребує твердого характеру та прогресивного менталітету. Але загалом – у цьому салаті уся наша туга за богемним життям, вечірками та нічними гульками – у час, коли ми не могли собі це забезпечити.

ТАКОЖ ЧИТАЙТЕ 8 типів оренди житла, яке пропонують у Києві
1928 0 0
ТАКОЖ ЧИТАЙТЕ М’ясо, риба, соуси, салати. Що приготувати із гірчицею
2480 0 200

Наш Telegram
Підписуйтесь на нас в Facebook

Прокоментувати

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Вибачте, для коментування необхідно увійти.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: