Спецпроєкти

Винайдено пластир, який допоможе вижити при серцевому нападі


Тепер заклеїти серце можна буде буквально: вчені розробили “живий пластир”, який містить мільйони живих стовбурових клітин. Він допомагає людям швидше відновитися після серцевого нападу. Про розробку детальніше розповіли британські експерти.

Відомо, що пластир 3 на 2 см вирощують у лабораторних умовах, беручи за основу зразки клітин пацієнта. Згодом він перетворюється на здоровий м’яз, а також виробляє хімічні компоненти, які відновлюють і оновлюють серцеві клітини.

Експерти додали, що першими піддослідними стали кролі, і  безпеку пластира експериментально було підтверджено. Незабаром його мають дослідити і на людях.

“У якийсь момент ми сподіваємось внести цей серцевий пластир до звичайної програми лікування для пацієнтів, що перенесли серцевий напад”, – каже дослідник Річард Джаббур. Він додає – розробку можуть виписувати для людей з хворобами серця разом із іншими медикаментами.

Професор Британського фонду з вивчення хвороб серця Метин Авкіран підкреслює, що поки надійного засобу від серцевої недостатності немає.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь