Ресторанні новини: омлет із устрицями, фестиваль мідій та ДНК-меню
Редакторка розділу «Їжа» Маша Сердюк розповідає про гастрономічні новинки у Києві та за його межами.
У «Чорноморці на Подолі» (вул. Ярославська, 5/2) та «Чорноморці на Гончара» (вул. Гончара, 15/3) запустили меню сніданків. Якщо раніше всі заклади мережі розпочинали роботу об 11-й ранку, то тепер усіх гостей чекають по буднях із восьмої ранку, а по вихідних – з дев’ятої.
У меню сніданків – вівсяна каша із лангустинами, омлет з устрицями, млинці із макреллю та картопляним пюре, картопляні оладки з фореллю, шакшука з мідіями, хумус з щупальцями кальмарів, авокадо-тост з печінкою мінтая, тости з чорноморською акулою під соусом дор-блю або макреллю з яблуком та багато іншого.
Також у всіх ресторанах мережі «Черноморка» (повний список адрес можна подивитися тут) триває акція «Креветочний липень». Креветочне задоволення триватиме до кінця липня: в усіх гастролавках мережі «Черноморка» подаватимуть 14 видів різноманітних креветок по ціні від 150 гривень за кілограм (так, це не жарт!).
Улюблена чорноморська креветка, хвости чорних аргентинських креветок, канадська креветка, прісноводна королівська, гігантська чорна креветка та особливій спеціалітет — червона глибоководна середземноморська креветка. Приготовані на грилі, на теппані або в одному з 7 соусів — вершковому, часниковому, пряно-медовому, томатному, сирному, соєвому і винному.
У ресторані Under Wonder (вул. Велика Васильківська, 21) стартують дегустаційні вечері, під час яких шеф-кухар закладу Андрій Гаврилюк пригощатиме спеціальними стравами, до кожної з яких буде підібране окреме вино від винного дистриб’ютора Wine Bureau. Подібні дегустаційні фудпейрінг-сети планують влаштовувати на постійній основі: один раз на кілька тижнів, постійно змінюючи позиції вина та їжі.
Перша вечеря відбудеться 24 липня. Гості матимуть змогу скуштувати хрустку фокачу з асорті закусок (гуакамоле, хумус, козячий сир з в’яленими томатами, тапенад з маслин) разом із просекко. Потім на них чекатиме тартар із скандинавської форелі зі свіжим огірком і авокадо під біле напівсухе Gavi il Doge. Після «аперитиву» — основне. Шафранові мальтальяті із кроликом і в’яленими томатами у поєднанні із білим сухим Pecorino Bianco; гратен з креветками, гребінцями, мідіями та лососем гарячого копчення під сіцілійське біле сухе Alastro та Бістека Фіорентина під елітне червоне сухе Brunetto di Montalcino. Завершуватиме вечерю шоколадне морозиво із чорною смородиною та лавандою разом із червоним десертним вином Recioto della Valpolicella.
Мережа закладів здорового фастфуду Salateira (повний список адрес дивіться тут) разом із розробниками сервісу ДНК-тестів для здорового харчування Myhelix розробили спеціальне меню. Гостям Salateira пропонують зробити генетичний тест від Myhelix і, враховуючи результати, обрати страви, що є корисними для організму. Придбати тест можна онлайн або у закладах Salateira. Тест має визначити, які саме продукти краще вживати відповідно до генетичних особливостей людини, а після цього радить страви з персоналізованого та постійного меню Salateira, що містять ці інгредієнти.
Головною «фішкою» новостворених страв є те, що вони пропрацьовані спеціально під генетичну унікальність кожної людини. У сезонне літнє ДНК-меню вже додали 10 нових інгредієнтів: запечений лосось, козячий сир, боби Едамаме, ягоди годжі, лохина, волоський горіх, родзинки, маш-салат, чуфа, булгур-мікс.
У ресторані GRANO (вул. Болсуновська, 2), який два місяці тому вийшов з мережі «Ресторани Гусовських», ввели меню сніданків. У будні їх тут подають з 10 до 12, а по вихідних — з 10 до 14. У меню сніданків — класичні круасани з вершковим маслом, йогурт з гранолою, традиційна вівсянка з фруктами, сирники зі сметаною, яйця пашот на гречаних тостах з лососем, авокадо, томатами і спаржевою квасолею, скрембли – з ростбіфом і овочами гриль та з креветками й томатами.
Гречаний хліб для тостів у ресторані випікають власноруч, лосось також солять власноруч. Також тут варять домашні джеми зі свіжих сезонних ягід, які потім подають до сирників та круасанів, та готують йогурт з органічного молока.
У Вінниці, тим часом, відкрилася 1 euro bar «Білий налив» (вул. Пирогова, 9Б). Заклад працює за франшизою, меню — ідентичне іншим закладам, що працюють під цією вивіскою. З напоїв тут можна замовити яблучний сидр, яблучну настоянку та яблучний лимонад, усе — за єдиною ціною 29 грн.
Під напої тут пропонують свіжі устриці з лимоном, два види хот-догів — класичний з м’ясною сосискою або веганський з сосискою із сейтану — а також два види пирогів: з куркою або яблуками. Усі позиції в меню по 29 грн. Дабл-дог з подвійною сосискою тут можна замовити за 39 грн.
У центрі Львова, тим часом, відкрився італійський піца-бар Atelier 19 (вул. Староєврейська, 19). Тут можна скуштувати піцу – як класичну («Маргарита», «4 сири» закрита піца кальцоне), так і приготовану за авторськими рецептами: наприклад, з буряком і горгонзолою або прошутто та бананом.
Окрім піци, тут також готують всю класику італійської кухні: закуски, салати, пасту, супи та десерти. Тут можна скуштувати м’ясне антипасті або італійські сири, тартар з яловичини, томатний суп та тірамісу – як класичний, так і манговий.
У Дніпрі, тим часом, відкривається гастрономічний бар «В главных ролях» (вул. Магдебурзького права, 2А). Власники бару обіцяють гостям «атмосферу гостинності та комфорту, а також нестандартні поєднання смаків». Головну роль на кухні тут відіграє Євген Зінцов, який зібрав у меню класичні світові рецепти, адаптувавши їх під локальні продукти.
На барі «у головній ролі» — Костянтин Бойко, який створив унікальну барну карту. Барне меню складається з двох частин, у ньому можна знайти широкий вибір вина, ігристого, міцного алкоголю, а також класичних та авторських коктейлів. По вихідних у закладі обіцяють влаштовувати вечірки.