Спецпроєкти

Чому для кращої роботи про неї варто забувати?


Чи дійсно для того, щоб працювати добре, необхідно працювати цілодобово? Вчені кажуть, що ні. У рамках нашого з COMFY проекту про людей, що вдало тримають work-life balance, ми розбиралися, як наявність хобі впливає на продуктивність, і як навіть найбільш зайняті люди поєднують роботу та якісний відпочинок.

Як працює мозок, коли ми довго займаємося монотонною роботою

 

Щоб досягти успіху, треба працювати безперервно – популярна думка, але це міф. Під час виконання одноманітних дій протягом довгого часу в організмі людини починає збільшуватися вироблення особливих білків – цитокінів, які викликають стан тривоги і пригніченості.

Фахівці з університету Філадельфії довели, що небезпечної концентрації цитокіни досягають вже на третьому тижні монотонної роботи. Однак, синдром «втомленого працівника» – це ще не найстрашніше у такій трудовій діяльності. Інші дослідження вчених однозначно говорять: від нецікавої роботи людина втрачає розум. Монотонні обов’язки призводять до того, що мозок починає працювати у режимі автопілоту, а це означає, що при роботі без відпочинку складнощі можуть викликати навіть прості завдання.

Як працює мозок, коли ми намагаємося зробити кілька справ одночасно

Людський мозок влаштований таким чином, що працювати у мультизадачному режимі просто не в змозі. Насправді, він реагує на кожну задачу окремо, послідовно перемикаючись з однієї на іншу. При цьому концентрація на кожній з них може тривати всього кілька секунд, звідси і виникає ілюзія одночасного їх сприйняття.

Вчений зі Стенфордського університету Кліффорд Насс припустив, що люди, які здатні робити кілька справ одночасно, мають особливі здібності, що відрізняють їх від інших. Він вирішив довести, що такі унікуми можуть краще переключатися між завданнями, прекрасно справляються із процесом класифікації інформації і володіють чудовою короткочасною пам’яттю. Однак дослідження, проведені ним, не підтвердили жодну із висунутих гіпотез. Ось що він пише: «Ми були у шоці від того, наскільки помилялися у наших припущеннях. Виявилося, що ті, хто нібито здатний робити кілька справ одночасно, програють іншим за всіма цими критеріями». Тож варіант – працювати без перерв, але перемикаючись між різними завданнями протягом дня – також не працює. Відпочивати треба, але робити це правильно.

Як хобі впливають на робочу продуктивність

Допомогти мозку відпочити та «охолонути», щоб пізніше з новими силами поринути у роботу, допоможе хобі. Але до його вибору треба поставитися із розумом. 

«Хобі можуть розвивати вашу продуктивність на основній роботі, але тільки, якщо ці хобі обрані з оглядкою на те, чим ви займаєтеся по роботі», – стверджують американські вчені. Їхнє дослідження показало, що запорукою ефективної продуктивності є тільки той відпочинок, під час якого ми не задіюємо патерни своєї робочої поведінки. 

«Найцікавіше відкриття у тому, що заняття творчістю приносять більше користі тим, чия робота ніяк не пов’язана з креативом», – зазначає Кевін Ешлеман. Він пояснює, що люди, чия робота вимагає значної організації і концентрації, повинні намагатися проводити вільний час творчо, у той час як представникам творчих професій найкраще знайти собі хобі, яке вимагає посидючості і монотонності. «Неважливо, чим ви займаєтеся у вільний час – це не повинно вимагати від вас тих самих навичок, які потребує ваша робота», – радить Ешлеман.

Як бачимо, ні стовідсоткова концентрація на одній роботі, ні спроби всунути у свій день всі завдання світу, не принесуть нічого доброго. Мозок працює продуктивно, коли ми дозволяємо йому сконцентруватися на одному завданні. Але недовго. Так само, як і м’язам, мозку необхідний відпочинок і перемикання. Яким буде це перемикання – не так вже й важливо, головне, щоб воно було повним: людям творчих професій варто зайнятися волонтерством, командними та індивідуальними видами спорту. Навіть просте прибирання квартири допоможе переключитися. Якщо ж ваша професія передбачає рутинну роботу без особливої творчості, її варто додати у свої вихідні: можна зайнятися будь-яким видом мистецтва, писати ранкові сторінки, малювати, навіть банальні відеоігри тут спрацюють на ура.

А що на практиці?

Прикладом є історія Михайла Берелета, керівника департаменту автоматизації та техпідтримки COMFY. Вже близько чотирьох років щосуботи він бере снайперську гвинтівку та їде на полігон, де разом із командою ентузіастів-страйкболістів реконструює операції морської піхоти США. Про те, як таке незвичайне хобі впливає на його продуктивність, Михайло розповів bit.ua.

Про страйкбол

Страйкбол зароджувався, як спосіб тренування бійців без реальної зброї. Родом він із Японії, так як територіальним військам там було заборонено мати свою власну озброєну армію. Гра швидко набрала популярність у світі – у Штатах, наприклад, зараз навіть діючі морпіхи ряд своїх тренувань проводять зі страйкбольною зброєю.

Про витривалість

У нас є два види спорядження: для лісу і для міста. Для лісу набір спорядження легкий, там лише підсумки, зброя – сумарно кілограмів десять. Під урбан набір важчий – приблизно 25 кг. І носити його треба на собі протягом восьми годин (стільки триває гра). Зазвичай ти одягаєшся десь за годину-півтори до початку, а знімаєш спорядження через півгодини після гри. Приблизно десять годин ти у всьому цьому ходиш, бігаєш, повзаєш. Не важливо, на вулиці +50 або злива чи холодно, ти маєш рухатися. Пагорби, будівлі і все інше, через вікна часто треба лазити… Так що ми тренуємо не фізичну силу, а більше витривалість. 

Ось є люди, які ходять до зали, вони качають свої м’язи. Так, у них великі м’язи, так, вони можуть підняти 200 кг ваги, штангу. Але якщо ти змусиш його п’ять годин монотонно рухатися лісом, він дуже швидко втомиться. 

Я зі своєю вагою 106 кг, плюс ще 25 кг спорядження, спокійно можу відходити 10 годин всієї гри. Звичайно, не бодрячком себе почувати, втома просто шалена. Але, тим не менше, я буду рухатися, і не просто рухатися, я буду брати участь у бойовому конфлікті, повзати і ховатися, стріляти і пересуватися перебіжками.

У роботі те ж саме – треба тримати середній темп, з певними спалахами-викладками, але крокувати нон-стоп. Наприклад, приблизно за місяць до Чорної п’ятниці у мене починається робочий марафон, коли я працюю тижнями без вихідних. Найбільший розпродаж року – це не жарти. Ми готуємося, ми йдемо без зупинок. Треба рухатися вперед, не здаватися – ти працюєш для мільйонів людей. Важко – так, але ти повинен не піддаватися втомі. Все, як у страйкболі.

Про продуктивність

У нас такий принцип: коли ти прийшов на тренування, ти повністю забуваєш про навколишній світ і всі свої проблеми. Мозок ніби очищується. Плюс адреналін також позбавляє від зайвих думок. 

Після тренування ти виходиш зі свіжою головою, мозок розвантажується. Якщо у тебе була якась не вирішена проблема – після цього ти дивишся на неї свіжим поглядом і знаходиш рішення.

Звичайно, якщо тренування було у неділю, ти втомлений просто шалено, їдеш 100-150 км назад додому, з полігону. Приїжджаєш, лягаєш спати. Прокинувся. Приходиш на роботу – голова ясна, чиста, ти морально відпочив. Фізична втома може бути, але такий моральний відпочинок – безцінний. 

 

#COMFYPeople – соціальний проект COMFY, мета якого – показати, хто стоїть за успіхом такої великої компанії. Більшість з цих людей не представляють компанію публічно, але вони – такі класні і різні, зі своїми неймовірними історіями – і є творцями того COMFY, який знає вся Україна.

COMFY пишається своїми співробітниками і тим, як їм вдається реалізовувати себе на роботі та за її межами. В компанії впевнені, що запорука успіху бізнесу – це класні люди, які живуть повним життям.

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Теги:
Ми в Телеграмі
підписуйтесь