Спецпроєкти

Генеральний секретар ООН оголосив про надзвичайний кліматичний стан планети


Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш протягом двох останніх днів проводив зустрічі з лідерами G7, та закликав до дужчої прихильності та політичної волі законодавців щодо подолання небезпечних кліматичних ситуацій по всьому світу напередодні саміту з питань кліматичних дій у наступному місяці в Нью-Йорку.

Пан Гутерреш заявив, що саміт відбувається на тлі «надзвичайної ситуації з кліматом планети».  Всесвітня метеорологічна організація ООН (ВМО) звітує про п’ять найспекотніших років (2015 – 2019 роки), коли-небудь зафісованих, та рекордно високі концентрації C02 в атмосфері. У  Гренландії розтануло 179 мільярдів тонн льоду, а рівень вуглекислого газу в атмосфері досягнув найвищого показника за всю історію.

Беручи до уваги ситуації з таненням люодовиків та пожежами, які палають від Арктики до Аляски та Амазонії, генеральний секретар сказав: «Все набагато гірше, ніж було до Парижу», маючи на увазі конференцію 2015 року у столиці Франції, яка започаткувала кліматичну угоду, спрямовану на зменшення глобального потепління та скорочення викидів парникових газів.

Він зазначив, що останні наукові дані, надані Міжурядовою групою ООН з питань зміни клімату (МГЕЗК), дають зрозуміти, що «нам необхідно підтримувати підвищення температури до 1,5 градусів за Цельсієм до кінця століття і стати вуглецево-нейтральними у 2050 році та скоротити викиди на 45% до 2030 року». Для цього країни підписали декларацію, в якій зазначено припинення субсидій на викопне паливо та будівництва вугільних електростанцій до 2020 року.

«І надзвичайно важливо, щоб країни взяли на себе зобов’язання мобілізувати свої дії, про які обіцяли в Парижі, тому що того, що обіцяли недостатньо», – наголосив пан Гутерреш, закликаючи до більшої наполегливості.

Амазонський ліс – найбільший тропічний ліс у світі, і його захист вважається життєвоважливим для боротьби зі зміною клімату. Відео демонструє спустошення, які залишаються після пожежі.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь