Спецпроєкти

В Арктиці мікроскопічні частинки пластику падають з неба зі снігом


Вчені б’ють на сполох –  в одному літрі снігу виявлено 10 000 частинок пластику в Арктиці. Це означає, що навіть в такому віддаленому кутку планети люди, ймовірно, дихають мікропластиком з повітря – хоча наслідки для здоров’я залишаються неочевидними. Цей регіон донедавна розглядали як одне з останніх екологічно чистих частин у світі. Вчені також виявили в снігу частинки гуми та волокна.

Дослідники збирали зразки снігу з островів Свальбард, використовуючи низькотехнологічний метод – десертну ложку та колбу. У лабораторії німецького Інституту Альфреда Вегенера в Бремергафені вони виявили набагато більше забруднюючих частинок, ніж очікували. Вони були настільки крихітні, що важко було встановити, звідки вони взялися. Більшість складаються з природних матеріалів, таких як рослинна целюлоза та хутро тварин, але були також частинки пластику разом з фрагментами гумових шин, лаку, фарби та, можливо, синтетичних волокон.

Вчені сходяться на тому, що більшість мікропластику в снігу надходить з повітря. Мікропластик переносить вітер, а потім – через механізми, які не повністю зрозумілі – переміщаються на великі відстані через атмосферу. Потім частинки «вимиваються» з атмосфери опадами, особливо снігом.
Деякі  частинки були місцевими, з одягу людей тощо, а деякі перенеслись атмосферою здалеку. Доктор Софі Хеймстад, з Норвезького інституту повітряних досліджень зазначила, що «деякі з цих хімічних речовин мають властивості, які загрожують екосистемі, тваринам».

Минулого року дослідники вже виявили, що найвища концентрація пластикових мікрочастинок були виявлені в льодовиках Арктики. Пластикові відходи також дрейфують на сотні і навіть тисячі кілометрів на віддалені арктичні пляжі.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь