Спецпроєкти

Вчені дослідили, наскільки мікропластик у воді шкідливий для здоров’я людини


Мікропластик все частіше зустрічається у питній воді, але поки що немає доказів, що це становить небезпеку для людини, повідомляють експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я, проте, додають, що необхідно провести додаткові дослідження, щоб повністю зрозуміти, як пластик поширюється у навколишньому середовищі та як проходить через людські тіла.

Не існує загальноприйнятого визначення мікропластику, але вважається, що розмір частинок, як правило, менше півміліметра. За останні десятиліття виробництво пластмаси експоненціально зросло і, як передбачається, до 2025 року вдвічі збільшиться, що означає, що ще більше дрібних частинок пластику потрапить у систему водопостачання, труби, чашки, горла та животи. Дослідження показують, що питна вода у пляшках містить навіть мізерні елементи полімерів, які входять до складу кришечок від пляшки.

За словами авторів, звичайний моніторинг мікропластику у питній воді не є настільки необхідним, оскільки ресурси краще витратити на видалення бактерій та вірусів, що є значно більшим та доведеним ризиком. Більше 2 мільярдів людей не мають доступу до чистої питної води.

«Загальний висновок дослідження полягає у тому, що споживачі не повинні надто хвилюватися», – сказав Брюс Гордон, один з авторів дослідження, хоча він закликає до більш масштабних досліджень. «За даними, які отримали, ми вважаємо, що ризик низький, але не можемо однозначно сказати, що його не буде у майбутньому. Ми стурбовані у будь-якому разі».

Найкращим рішенням проблеми, за його словами, є зменшення пластикового забруднення шляхом поетапного припинення використання одноразового пластику, сприяння утилізації та використання альтернатив.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь