Спецпроєкти

Майкл Джексон з Неверленду: як історія благодійності перетворилася на звинувачення в педофілії

Благодійність – це і перерахувати мільйон на потреби онкохворих дітей, і погодувати вуличних кошенят. Ми всі можемо творити добро і робити світ кращим. У когось таких можливостей – принаймні фінансових – точно більше. 

Зірки нерідко стають благодійниками. З різною метою: дійсно допомогти, відчути себе потрібним (-ою) або просто пропіаритися. Істинні причини можуть залишатися за кадром. Але допомога – будь-яка – важлива, бо навіть 100 гривень можуть врятувати життя. Що вже казати про тисячі доларів.

Одним з найвідоміших благодійників у світі вважається поп-король Майкл Джексон. Він підтримував десятки благодійних фондів, привертав увагу мільйонів людей до екологічних проблем, захищав права темношкірих і зробив чимало доброго. При цьому ставлення до співака неоднозначне, особливо після виходу документалки Leaving Neverland. Та і з його благодійністю не все так просто. Вирішили розібратися, скільки коштів Джексон дійсно перерахував на добрі справи і як жити після зізнань з документального фільму про нього.

З чого почався успіх 

Наймолодший з п’яти братів у родині Джексонів став найуспішнішим. Успіх прийшов «всупереч»: батько майбутньої зірки, Джозеф, всіляко знущався над дітьми та нерідко бив. Згодом Майкл неодноразово розказував про нічні жахи, які мучили його все життя (через те, що Джозеф спеціально налякав сина вночі), та проблеми у спілкуванні з батьком навіть у дорослому віці. 

Слава прийшла до Джексона, коли він був ще дитиною. Є припущення, що саме втрачене дитинство – не іграшки і спілкування з однолітками, а суцільні виступи та відвідування публічних будинків – призвели до того, що дорослий Майкл волів спілкуватися переважно з дітьми. Є чутки, що в публічному будинку малий Джексон, якого привели туди з очевидною метою – «зробити чоловіком», почав читати повіям уривки з Біблії.

Благодійність і дезінформація щодо неї

Усе почалося в 1984 році. Із Джексоном трапився нещасний випадок: майбутній поп-король під час зйомок реклами Pepsi отримав опіки голови третього ступеня. Сталося це через несправність піротехніки та необачне прохання режисера ролику. Перебуваючи в лікарні, Майкл завітав до дитячого опікового відділення. Після цього він вирішив витратити компенсацію від компанії (1,5 мільйона доларів) на відкриття дитячого опікового центру. 

Того ж року брати Джексони їздили країнами з великим туром. Свою частину від концертів – 5 мільйонів доларів – Майкл цілком пожертвував на благодійність. Це була одна з найбільших його пожертв. Після цього Джексон регулярно віддавав гроші до різних фондів і допомагав окремим людям.

З благодійністю Джексона все не так просто. У багатьох джерелах ідеться про те, що співак за все життя віддав на потреби інших біля 300 мільйонів доларів. Цифра вражає. Проте, якщо почати розбиратися, виходить, що навряд чи поп-король дійсно пожертвував стільки грошей.

Так, Майкл допомагав 39 благодійним організаціям, зокрема AIDS Project LA, American Cancer Society, BMI Foundation, Inc., Childhelp USA, United Negro College Fund (UNCF), YMCA – 28th Street/Crenshaw, The Sickle Cell Research Foundation та Volunteers of America. Серед усіх поп-зірок Джексон зробив найбільший внесок у благодійність. Проте його допомога полягала не в перерахованих коштах: він міг дати концерт для хворих, зустрітися зі своїми прихильниками тощо. 

Інформація про його пожертви говорить сама за себе: майже всі одноразові перекази грошей для якоїсь організації, окремої людини, групи людей складали до мільйона доларів. Як згадувалося вище, мабуть, найбільша сума одноразового переказу – 5 мільйонів доларів.

У мережі поширена інформація, що Майкл віддав на благодійність весь прибуток від синглу We are the world – 65–70 мільйонів доларів. Та ці гроші належали не лише Джексону, але й усім людям, які брали участь у появі треку на світ. А таких людей чимало. Свою частину – далеко не 70 мільйонів – співак дійсно пожертвував. За це йому теж можна подякувати.

Кошти, які співак перерахував на благодійність, чималенькі, але це не 300 мільйонів, про які пишуть ЗМІ. І так, Джексон слідкував за тим, щоб його пожертви щоразу освітлювала преса, що не применшує його внеску у благодійність.

Leaving Neverland

У 1988 році Майкл придбав величезний маєток, який назвав Neverland – на честь місця, де жив його улюблений літературний персонаж Пітер Пен. На території маєтку був парк відпочинку та резиденція самого співака. Джексон обожнював проводити час саме там. Це був острівець усамітнення, де можна сховатися від світу. Ходили чутки, що братам та батьку Майкла вхід на територію без спеціальної перепустки було заборонено. А от мати співака могла відвідувати маєток вільно.

Саме із цим ранчо пов’язаний один з найгучніших скандалів в історії. 

У Neverland Джексон влаштовував вечірки для дітей, запрошуючи хлопчиків та дівчаток з бідних родин, сиріт і просто своїх друзів. Фактично це також було благодійністю, адже за вхід з незаможних грошей не брали взагалі. Джексон дивився з дітьми фільми і іноді навіть запрошував на ночівлю. 

У 1993 році співака вперше звинуватили в сексуальному домаганні до дитини. 

Батько 13-річного Джордана Чендлера заявив, що його син зізнався: Джексон робив йому непристойні пропозиції, у тому числі просив торкатися його за геніталій. Співак звинувачення спростовував. У ході розслідування сторони домовилися про мир, і Майклу довелося заплатити Чендлерам 22 мільйони доларів.

Через 10 років Джексона знову звинуватили у розбещенні неповнолітніх. Родина 13-річного Гевіна Арвізо стверджувала: співак дав малому випити алкоголю, а потім змусив собі мастурбувати. Судове розбирання цього разу тривало близько двох років, і Джексон витратив чимало грошей на адвокатів. Його маєток обшукали до міліметру, не знайшовши там жодних протизаконних речей. Врешті-решт знаменитість визнали невинною через брак доказів.

У 2019-му, до десятої річниці смерті Майкла, світ побачила документальна картина Leaving Neverland. Двоє дорослих чоловіків, Уейд Робсон та Джиммі Сейфчак, відверто розповіли, як Джексон домагався до них, коли вони були ще маленькими. 

Майкл приділяв Уейду та Джиммі багато уваги: робив подарунки, телефонував і запрошував до себе в гості. Обидва не раз відвідували злощасний маєток. Хлопці не розповідали  батькам подробиць того, що відбувалося за стінами будинку. Через багато років вони вирішили поділитися своєю трагедію, яка тяглася із самого дитинства. У Робсона та Сейфчака є власні діти, і саме цей факт став одним з вирішальних для обох, підштовхнувши до зізнання.

Звісно, багато фанатів Джексона не повірили історіям чоловіків. Родичі знаменитості навіть подали на HBO та Channel 4 до суду, вимагаючи компенсації за брехливі свідчення. Але словам Робсона та Сейфчака повірили інші. Деякі радіостанції одразу вилучили пісні Майкла з ефірів, з дитячого музею Індіанаполісу прибрали речі співака, бренд Louis Vuitton відмовився випускати речі, на які дизайнерів надихнула творчість знаменитості. Та і ставлення світу до Джексона змінилося: фільм дав продовження старому скандалу.

Джексон дійсно перераховував багато грошей на благодійність, привертав увагу до проблем екології (його кліпи та виступи актуальні як ніколи), виступав проти расизму та будь-яких проявів ксенофобії. Та і в Неверленді багато дітей дійсно почувалися щасливими. Чи був Джексон ідеальною людиною? Навіть якщо не брати до уваги Leaving Neverland, навряд чи. Співак мав звичайні людські слабкості, зокрема теж жадав уваги і міг займатися показовою благодійністю. При цьому гроші він дійсно перераховував.

Як жити фанатам Джексона після Leaving Neverland? Знову ж таки, однозначної відповіді немає. Можна захищати співака, нагадуючи, що в попередніх звинуваченнях було замало доказів. Фільм вийшов, коли Майкла вже немає серед живих, тож захиститися і довести свою невинність він не зможе. Можна повірити Робсону та Сейфчаку, які дійсно могли мовчати стільки років, бо щиро любили Джексона – незважаючи на те, що він з ними зробив.

У нас немає можливості покарати співака. Проте ми можемо допомагати жертвам насильства, не бути байдужими і зробити все, щоб подібні ситуації – вже з іншими людьми – ніколи не трапилися.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь