Спецпроєкти

Брезаола, чорізо, пальцьопхана: 7 незвичних видів ковбаси від українських виробників


Досі купуєте лише салямі та лікарську ковбасу? Не треба так. В українських виробників є купа цікавих м'ясних варіантів: хтось готує ковбасу з пармезаном або блакитним сиром, хтось поєднує свинину та баранину, а хтось адаптує італійські традиції під українського споживача.

Спробувати «ковбасне розмаїття» можна буде 5–6 жовтня на Десятинній, 12, де відбудеться Ковбасний маркет від проєкту «Всі. Свої». Під час маркету локальні крафтові бренди презентують свої ковбаси і не тільки: буде змога придбати як традиційні українські рецепти (мацик, шовдар, домашня ковбаса), а також світові (сервелат, чорізо, прошутто, коппа, суджук).

А щоби ви не забули, по що прийшли, коли почуєте запах м’яса та спецій, редакція bit.ua підготувала невеликий список ковбас від українських виробників, які будуть на маркеті. Запевняємо вас, ці варіанти ви точно маєте спробувати. Все інше – на ваш розсуд.

Витримана «Мацикова»

Ковбаса «Мацикова» — гарна закуска до пива та напівсолодкого червоного вина від «Поліського Мацика». Саме на Поліссі у сільській місцевості почали в’ялити м’ясо, щоб зберегти його тривалий час. А тепер бренд впроваджує давні знання у сучасному контексті: для поціновувачів українських традиційних рецептів виготовляє ковбасу зі свинини з сіллю, перцем та часником, що витримується три місяці.

«Поліський Мацик» має чим нагодувати любителів м’ясного, крім ковбаси: в асортименті є бастурма, в’ялена свинина у спеціях, шовдир. ​

Із трьох видів м’яса

Телятина, пікантна баранина, трохи свинини та спеції — ось формула ідеальної ковбаси за версією бренду «Кияниця». Поєднавши три види м’яса за болгарським рецептом, він створив класну закуску до пива під назвою «Наденица». І не тільки до пива — виробник рекомендує спробувати ковбаску усім, хто шукає незвичні смаки: і для поживного натурального перекусу, і для посиденьок з великою компанією друзів.

Ще у «Кияниці» можна купити буженину, карбонад, сироварену телятину, варену ковбасу з цільнозапеченого шматка свіжого м’яса та інші м’ясні радощі.

Сервелат без лактози та глютену

Для поціновувачів класики, але корисної і без штучних консервантів, бренд «Савин продукт» готує сервелат зі свинини, яловичини та спецій, без лактози та глютену. Створена за класичною рецептурою, ця ковбаса підійде для будь-якої трапези: і на «швидкий» бутерброд, і для святкового меню.

Ще у марки «Савин продукт» є шинка та паштети, варені та копчені ковбаси, сосиски та сардельки.

Качина ковбаска

Команда бренду «Димне м’ясо від Тараса» коптить м’ясо на дубових дровах. Саме так, як це робили сотні років до цього їхні прадіди, не додаючи жодних хімічних домішок. Для знавців та гурманів марка випускає качину ковбасу, у складі якої лише цільне філе качки та спеції.

Бекон та шинка, ковбаски та філе, ребра та сало — в асортименті бренду є ще багато смачних позицій. Звичайно ж, усе це коптиться лише старовинним способом на дубових дровах, без використання промислових електричних шаф.

Чорізо з пармезаном​

Бренд Meat&Roses, що виготовляє крафтові делікатеси з локального українського м’яса халяль, на маркеті представить чорізо з пармезаном. Виготовляють її не традиційно зі свинини: у складі — телятина (лише доросле м’ясо бичка), баранина (м’ясо молодих тварин до 1 року) та спеції. Ковбаски формують в натуральну баранячу череву, сушать 5-7 днів.

Чорізо від Meat&Roses гарно підійде як закуска до пива, перекус в дорогу та навіть для дітей. А ще може стати улюбленим частуванням для тих, хто закоханий в Іспанію та її кухню, але віддає перевагу халяльному м’ясу. Також у Meat&Roses можна спробувати копчені у смокері баранячі ніжки, бріскет, бастурму, а також фірмову тушонку.​

Італійсько-українська брезаола

Любителям італійської кухні в українському виконанні варто звернути увагу на бренд Ham.Lo — у них є традиційна італійська брезаола, що стане чудовою закускою до вина. Ковбасу виготовляють з яловичини з додаванням морської солі, цукру та спецій. Її заздалегідь маринують та сушать протягом шести тижнів.

Така ковбаса — рідкісний для України продукт, брезаолу в нас мало хто виробляє, оскільки італійські рецепти складні та не традиційні. Для гурманів та експертів з італійської кухні Ham.Lo також має в запасі хамон та прошутто.

Пальцьопхана з гострим перцем​

Команда бренду «Шкварка» по-справжньому готує все в домашніх умовах. Відсутність промислових масштабів дозволяє зосередитися на якості кожного шматочка копченого м’яса, кожної ковбаски. Рекомендуємо спробувати ковбасу сиров’ялену пальцьопхану з гострим перцем — у її складі м’ясо, сало, спеції та червоний перець чилі. Оболонка — натуральна свиняча кишка, її можна не знімати.

Виробник радить вживати гостру ковбасу з пивом. Нарізати її варто якнайтонше, щоб аж світилася на сонці. Після нарізки зробити невеличку паузу, аби м’ясо набуло кімнатної температури. Так отримаєте максимум аромату та смаку. Ще «Шкварка» пропонує скуштувати копчену свинячу вирізку, ковбаси з блакитним сиром або пармезаном, поліський шовдар.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Теги:
Ми в Телеграмі
підписуйтесь