Спецпроєкти

Коли збираються 193 країни: що таке ООН і навіщо вона існує?


Організація Об’єднаних Націй заснована в 1945. Це був рік закінчення Другої світової війни, смерть нацистської Німеччини, а разом з нею – відхід від політики ксенофобії, антисемітизму та расизму. Війна зруйнувала не одну країну, забрала життя мільйонів. Світу потрібно було оговтатися після цього, він потребував змін на краще. А зміни можливі, якщо небайдужі об’єднуватимуться і робитимуть усе, що можуть, заради миру.

Після Першої світової війни було засновано Лігу націй – прототип майбутньої ООН. Під час Другої світової війни зароджувалась ідея всесвітньої організації. Її обговорювали та розробляли учасники антигітлерівської коаліції: країни, які об’єдналися та виступали проти держав нацистського блоку.

У 1940-х роках 53 країни виступали проти нацистської політики та будь-яких її проявів: Австралія, Аргентина, Бельгія, Болівія, Бразилія, Великобританія, Венесуела, Гаїті, Гватемала, Гондурас, Греція, Данія, Домініканська Республіка, Єгипет, Індія, Ірак, Іран, Канада, Китай, Колумбія, Коста-Рика, Куба, Ліберія, Ліван, Люксембург, Мексика, Нідерланди, Нікарагуа, Нова Зеландія, Норвегія, Панама, Парагвай, Перу, Польща, Сальвадор, Саудівська Аравія, Сирія, СРСР, США, Туреччина, Уругвай, Філіппіни, Франція, Чехословаччина, Чилі, Еквадор, Ефіопія, Югославія, Південно-Африканський Союз.

Вперше назву «Об’єднані Нації» використали в декларації, підписаній у 1942 році. Статут майбутньої організації був затверджений під час Сан-Франциської конференції, що проходила з квітня по липень 1945 року. Підписали статут представники 51 держави.

День ООН відзначають 24 жовтня – саме ця дата знаменує початок офіційної дії Статуту.

З 14 липня 2011 року до складу ООН входить 193 держави. Фінансують організацію країни-члени. Офіційних мов в ООН шість: арабська, китайська, англійська, французька, російська та іспанська.

Структура ООН

ООН складається з різних органів, які виконують відповідні функції. До головних органів ООН належать Генеральна Асамблея, Рада Безпеки, Секретаріат, Міжнародний Суд, Економічна і соціальна рада, Рада з Опіки.

Генеральна Асамблея приймає рішення про прийом нових членів до ООН, обирає непостійних членів Ради Безпеки ООН, членів Економічної і Соціальної Ради; Генерального секретаря ООН і п’ятнадцять суддів Міжнародного Суду (ICJ). Крім того, Асамблея затверджує бюджет та може надавати рекомендації чи пропозиції Раді Безпеки.

Секретаріат 

Голову Секретаріату – генсека ООН – обирає Генеральна асамблея на п’ять років. Секретаріат допомагає іншим органам ООН організовувати конференції, підготовувати звіти, дослідження та бюджет.

Міжнародний Суд 

До складу суду входить п’ятнадцять суддів, які обираються Генеральною Асамблеєю на дев’ять років. Суд вирішує суперечки між тими державами, які визнають його юрисдикцію, видаючи юридичні висновки та рішення більшістю голосів. Цей суд створений безпосередньо для вирішення конфліктів між країнами. 

Рада Безпеки 

Рада складається з п’ятнадцяти учасників, п’ять з них постійні з правом вето (Китай, Франція, Росія, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії і Сполучені Штати Америки), а десять – обрані. Рада відповідає за підтримання міжнародного миру та безпеки. Лише цей орган має повноваження ухвалювати рішення, обов’язкові для виконання всіма членами ООН, і може скеровувати воєнні сили для вирішення воєнних конфліктів.

Економічна і Соціальна Рада

До складу входить 54 учасники, яких обирає Генеральна Асамблея. Сама Рада відповідає за співпрацю між країнами з приводу економічних і соціальних питань. Також орган координує співпрацю між численними спеціалізованими установами.

Рада з Опіки

Раду було створено, щоб спостерігати за управлінням колишніми колоніями. Відповідно, після здобуття останньою з 11 колоній незалежності в 1994 році, Рада формально припинила своє існування. Проте якщо в цьому буде потреба, орган проведе засідання. Президентом Ради з Опіки є Джон Монтер.

Україна є однією з країн-засновниць. До 1991 року вона входила до ООН як УРСР, а вже з 1991 року  – як незалежна Україна. Діяльність у складі ООН є одним з пріоритетів нашої держави. 

Над чим працює ООН?

Створена в 1945 році, зараз ООН налічує у своєму складі 193 країни. Офіційною метою організації є об’єднання держав та розвиток їхнього співробітництва, зміцнення миру й міжнародної безпеки. 

Протягом останніх шести десятиліть ООН створила і направила в «гарячі точки» планети 69 місій з підтримання миру і спостереження. Діяльність ООН зі встановлення та підтримання миру і запобігання конфліктів стала одним з головних чинників зменшення з 1990-х років конфліктів у світі на 40%. Експерти МАГАТЕ стежать, щоби ядерні матеріали використовувалися виключно в мирних цілях. 

Організація допомагає знищувати протипіхотні міни в приблизно 30 країнах і територіях, в тому числі в Афганістані, Боснії і Герцеговині, Демократичній Республіці Конго, Іраку, Колумбії, Лівії Мозамбіку і Судані. Спеціальний представник Генерального секретаря з питань сексуального насильства в умовах конфлікту допомагає країнам розробляти і реалізовувати закони, що передбачають кримінальну відповідальність за зґвалтування у воєнний час; реалізує програми навчання поліцейських, прокурорів і суддів; підтримує розвиток спеціалізованих підрозділів жінок-поліцейських, які розслідують звинувачення у зґвалтуванні. 

Програма розвитку ПРООН, співробітники якої працюють у 170 країнах, підтримує понад 4800 проєктів, спрямованих на скорочення масштабів убогості, сприяння розбудови благоустрою, врегулювання криз та збереження навколишнього середовища. Дитячий фонд ЮНІСЕФ працює в понад 150 країнах. Його сфера – це захист дітей, імунізація, освіта для дівчаток та надзвичайна допомога. З 1978 року МФСР інвестував понад 15 млрд. доларів США для надання допомоги 430 млн. людей, які перебувають за межею бідності.

Злидні, відсутність нормальної освіти в багатьох країнах, економічні та політичні міждержавні конфлікти, гендерна нерівність, ксенофобія, епідемії, екологічні проблеми – все це проблеми, які входять у коло діяльності ООН. З метою їх вирішення у 2015 році організація затвердила цілі сталого розвитку. Цій темі ми вирішили присвятити окрему статтю.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь