Альтернативна ковбаса та футуристичні яйця. Якою буде їжа майбутнього
Одне з таких рішень — ковбаса з альтернативними наповнювачами, яку створила випускниця Університету мистецтв і дизайну Лозанни Каролін Ніблінг спільно з м’ясником і кухарем молекулярної кухні. Подібний продукт, на думку дизайнерки, допоможе вирішити проблему дефіциту їжі, багатої на білок.

Фото: carolienniebling.net
Про свою ідею Каролін Ніблінг розповіла в книзі «Ковбаса майбутнього» (The Sausage of the Future). У ній описано процес виробництва, типи цього продукту та оболонки для нього. В окремому розділі перелічено різні альтернативні, менш відомі наповнювачі, що дозволять скоротити кількість споживаного м’яса, але при цьому забезпечать більшу різноманітність інших поживних речовин.
М’яса буде недостатньо, нам потрібні альтернативи.
Дизайнер зазначає, що ковбаса спочатку створювалася як ефективне рішення, що дозволяє максимально використовувати тваринний білок за часів дефіциту. «Сьогодні, за інформацією Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН, ми стикаємося із серйозною нестачею продуктів, багатих на білки, — пояснює Ніблінг. — Причина — в надмірному споживанні продуктів тваринного походження. М’яса, зокрема, буде недостатньо, нам потрібні альтернативи».

Фото: carolienniebling.net
У моделях, запропонованих Каролін Ніблінг, для оболонки ковбаси використано інші інгредієнти, зокрема комах, горіхи і боби. Дівчина вважає, що це може послужити мотивацією для більш стійкої культури харчування в майбутньому. Як пише видання Design Boom, проєкт Каролін був удостоєний нагороди Швейцарської премії в галузі дизайну 2019 року.
Тим часом випускниця Central Saint Martins Енні Ларкінс створила рослинну альтернативу курячому яйцю. Результати свого експерименту вона представила на Тижні дизайну в Нідерландах, що відбувся у місті Ейндховен з 19 по 27 жовтня.

Photo by Tom Mannion / dezeen.com
Незважаючи на те, що на вигляд рослинні яєця досить футуристичні (вони можуть бути не лише овальними, а й довгастими, круглими та квадратними), у всіх інших аспектах вони не поступаються натуральним. За смаком і харчовою цінністю вони нагадують звичайні курячі. Крім того, в них також є жовток, білок і шкаралупа, яка тріскається.
Незважаючи на те, що на вигляд рослинні яєця досить футуристичні, у всіх інших аспектах вони не поступаються натуральним.
Ключовим інгредієнтом веганського замінника яйця став ізолят горохового білка, який має схожі поживні речовини, пише видання Dezeen. Також для виготовлення інноваційного продукту було використано кам’яну сіль Кала Намак з Південної Азії, щоб досягти характерного «сіроподібного» смаку яйця, і альгінат (кислота, яку винайшли у стінках клітин бурих водоростей) для створення форми, схожої на жовток. А от шкаралупа виконана з рослинного воску.

Photo by Tom Mannion / dezeen.com
Енні Ларкінс досліджує, як можна використовувати дизайн, щоб відтворити або поліпшити продукт, не обмежуючись біологічними можливостями курки. При цьому Енні не наполягає на тому, що їжа тваринного походження — це погано, а рослинна — це добре.
Її проект «Яйце без курки» — це своєрідна відповідь на проблеми харчування населення, кількість якого збільшується у геометричній прогресії. Енні Ларкінс стверджує, що лише в одній Великобританії люди з’їдають близько 36 мільйонів яєць на день.

Photo by Tom Mannion / dezeen.com