Спецпроєкти

В Україні продаватимуть рослинне м‘ясо. Що це таке та з чого його роблять?


Популярний американський стартап Beyond Meat, який займається виробництвом рослинного м’яса, виходить на український ринок. Невдовзі бургери, ковбаски та інші страви з рослинного м’яса можна буде спробувати у багатьох ресторанах та закладах країни.

Розповідаємо, що таке Beyond Meat, звідки воно з’явилося та до чого тут McDonald’s, Гарвардський університет, Леонардо Ді Капріо та Білл Гейтс.

Отже, Beyond Meat — це рослинне м’ясо. Воно на 100% складається з рослинних інгредієнтів. Основними складниками є горох, рис, вода, картопляний крохмаль і рапсова олія. Червоний колір котлеті надає буряковий сік. М’ясо не містить глютену, сої та ГМО.

Американський стартап Beyond Meat був заснований у 2009 році Ітаном Брауном. Головна ідея стартапу — етичне споживання. Під цим терміном мається на увазі покупка продуктів і товарів, випущених з мінімальною шкодою для людей, тварин і планети загалом. Для виробництва рослинних бургерів використовується на 99% менше води, на 93% менше землі, створюється на 90% менше викидів парникових газів і потрібно на 46% менше енергії, ніж для виробництва м’ясних бургерів.

При цьому засновник стартапу заявляє, що Beyond Meat цілеспрямовано уникає засудження людей, які їдять м’ясо. І підкреслює, що далеко не всі покупці Beyond Meat вегетаріанці.

Зараз продукція Beyond Meat продається в 58 000 магазинів і закладів у 20 країнах. Beyond Meat можна зустріти в меню таких мереж, як TGI Friday’s, Hardee’s, Subway, Dunkin’, Black Bear Diner. Серед інвесторів і партнерів Beyond Meat — актор Леонардо ДіКапріо, співзасновник Microsoft Білл Гейтс, Гарвардський і Стенфордський університети, мережа ресторанів швидкого харчування McDonald’s, KFC і багато інших міжнародних компаній.

Першими закладами, в яких можна буде спробувати страви з рослинного м’яса, стануть київські ресторани ЖЗЛ, Queen, The Burger, Not only Fish, Avalon, Mocco, Normal, Havana, Fabius, Villa Riviera, Маяк, Bassano, Champion Hall, мережа Star Burger та Сім’я ресторанів Діми Борисова.

Також цього місяця продукт з’явиться в меню учнів школи Midgard, у коворкінгу IZONE, а також у популярних кейтерингових компаніях і службах доставки їжі. Крім того, трохи згодом котлети і ковбаски з рослинного м’яса можна буде знайти на полицях супермаркетів.

Ексклюзивним дистриб’ютором рослинного м’яса Beyond Meat на українському ринку стала компанія «Вест Мілз».

Рослинна дієта збільшує тривалість сексуальної активності на 303%.

«Україна — дуже прогресивна країна, я бачу і не з чуток знаю, що у нас є потенціал для розвитку будь-якої екологічної ініціативи. Тим більше, якщо це смачно і корисно. Я радий, що нас підтримало багато ресторанів, організацій і навіть одна школа. У той час, як в Україні виробництво м’яса з кожним роком збільшується, ми готові запропонувати гідну йому альтернативу», — каже директор ТОВ «Вест Мілз» Станіслав Луцкович.

Про користь рослинного м’яса, до речі, згадується у новому документальному фільмі Game changers movie від Netflix. Ця стрічка розповідає про спортсменів, які перейшли на рослинну дієту. Під час фільму вчені проводять різні дослідження і показують, як м’ясо та овочі по-різному впливають на витривалість, подачу крові тощо. Для одного з них дослідники відібрали студентів, які першого дня їли м’ясні бурріто, а другого — бурріто з рослинним м’ясом. Так вчені хотіли показати вплив тваринного і рослинного білка на чоловічі можливості. Виявилося, що рослинна дієта збільшує тривалість сексуальної активности на 303%.

Тим часом компанія Air Protein з Каліфорнії придумала м’ясо з повітря. Завдяки технології, розробленій NASA ще в 1960-х роках, вчені створили замінники м’яса, для яких використовували повітря і спеціальні мікроби, повідомляє видання Daily Mail.

У процесі виробництва такого м’яса задіяні мікроби-гідрогенотрофи, які подібно до рослин можуть перетворювати вуглекислий газ на їжу. У розробках NASA передбачалося, що вуглекислий газ, який видихають космонавти, буде оброблятися цими мікробами і перетворюватися в їжу.

Цю ідею Air Protein використовували, щоб завдяки бактеріям зробити з основних компонентів повітря — вуглекислого газу, азоту і кисню — живильне білкове борошно, з якого пізніше виробляють м’ясо, додаючи воду та інші поживні речовини. Свій продукт компанія називає «найекологічнішим білком». Таке «повітряне м’ясо» багате на вітаміни та поживні речовини.

М’ясо, отримане з мікробів і повітря, можна використовувати не лише для гамбургерів і ковбасок, але й у збагачених білком кашах, пастах і напоях. Проте наразі компанія Air Protein працює над тим, щоб виробництво такого м’яса було комерційно вигідним. Тому не факт, що подібне м’ясо скоро з’явиться на полицях магазинів.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь