Спецпроєкти

Чому люди помирають від вейпів (і чи вейпи справді є причиною цих смертей)?


«Ми зовсім кинули палити, – каже мені знайомий, обіймаючи дружину. Вона сидить поруч і киває, затягуючись вейпом. – Порівняно з цим сигарети – така гидота». 

Потім він розказує, як після кількох днів відмови від звичайного тютюну та переходу на вейп почав відхаркувати якусь темну мокроту. Запевняє, що це результати його багаторічного паління.

«Коротше, ми тільки з тобою зараз за компанію покуримо», – каже його дружина, просячи дві звичайні сигарети.

Спойлер: ці двоє так і не кинули палити. Врешті-решт їм набрид вейп, вони перестали розповідати про його зручність, приємність та корисність і знову перейшли на той самий шкідливий тютюн (або що там у звичайних сигаретах). 

Про умовну меншу шкідливість вейпу, на відміну від цигарок, загалом майже не говорять. Навпаки – останній рік у ЗМІ все частіше піднімається тема шкоди електронних сигарет. Протягом 2019 лише в США зареєстрували 39 смертей людей, які регулярно вейпили. Серед них – 18-річний Рафаель Пауерт, якому електронну сигарету подарували на день народження. Менше ніж через місяць хлопець помер від легеневої хвороби. Близькі розповідали, що юнак буквально за тиждень сильно схуд, почав кашляти, мав задишку. Коли Рафаеля госпіталізували, в нього був наднизький рівень кисню в легенях. Батько хлопця висловив сподівання, що цей трагічний випадок може застерегти від нових смертей внаслідок електронних сигарет.

З‘ясовуємо, що не так з вейпом і що за хворобу він викликає.

Як проявляється «вейпова хвороба»?

Зараз офіційної назви хвороба немає. Проте іноді використовують термін «вейпінг-асоційована травма легенів». На жаль, її діагностують не у всіх країнах: не всі лікарі пов’язують легеневі хвороби з курінням вейпу. Також іноді свідомо ставлять неправильний діагноз, бо не можуть точно назвати причину смерти.

Хвороба, що ніби спричинена вейпом, в усіх курців проявляється схоже: задишка, біль у грудях, брак повітря. Іноді до цих симптомів додаються температура, розлади ШКТ, нудота та блювота. Словом, майже всі ознаки, притаманні іншим легеневим хворобам. Та якщо запалення легенів вже відносно давно успішно лікують, то від хвороби, нібито викликаної курінням вейпу, таблеток поки що немає. Її наразі не можна побороти й антибіотиками. 

Дослідження зразків легеневої тканини в людей, які курили вейп, трошки розставило крапки над «і». Майже у всіх пацієнтів із серйозними ураженнями легенів відбувалися невідворотні зміни в легеневій тканині. Один з авторів роботи порівняв ці зміні зі змінами в організмах людей, які працюють на шкідливих виробництвах і отримують хімічні опіки дихальних шляхів. 

У людей, які мали вейпінг-асоційовану травму легенів, у легеневій рідині знайшли синтетичну форму вітаміну Е. Рідше у хворих знаходили сліди нікотину та діючої речовини маріхуани, тетрагідроканнабінолу. У США, де канабіс частково легалізований, деякі рідини для вейпу його містять. Зараз вчені досліджують, чи міг вітамін Е в легенях стати причиною хвороби та смертей курців вейпу, адже його знайшли в легеневій тканині всіх хворих. Наразі достеменно невідомо, як клітини легенів реагують на метаболіти вітаміну. До нікотину та канабісу питань менше – їх не виключають з переліку можливих причин смерті, та сліди цих речовин були виявлені в організмах лише деяких хворих. 

Підсумок

Достеменно невідомо, яка зі складових рідини для вейпу вбиває його курців. Існують скептики, які вважають проблему зі смертями від вейпу штучно роздутою, – зазвичай вони говорять про брак доказів, маленьку вибірку хворих та померлих і відсутність зафіксованих в інших країнах світу смертей через електронні сигарети. 

Також новини про шкідливість вейпу деякі пов’язують із популярністю електронних сигарет, яка могла негативно вплинути на продаж звичайних тютюнових виробів. Та люди, які загинули, не є вигадкою журналістів, а дослідження підтверджують: вейп щонайменше не найкорисніша штука.

Ми не будемо робити однозначних висновків – ця справа за читачами. Єдине, що можемо порадити, – звертайте увагу на різні дослідження та цікавтеся складом того, що вживаєте щодня.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь