Спецпроєкти

Краще з роками. Як правильно витримувати пиво


Холодне свіже пиво — це, звісно, дуже смачно, та чи пробували ви пиво ідеальної витримки? І чи чули ви коли-небудь про ейджінг? Так називається новий напрям у «пивному мистецтві», коли пиво змінює свої смакові якості залежно від терміну його зберігання.

Справа в тому, що з часом певні інгредієнти у деяких сортах пива можуть змінювати свої якості, пише видання HowStuffWorks. І в такий спосіб вони змінюють аромати та смак напою.

«Пиво, яке ми відбираємо, з тих або тих причин із часом може набути цікавий смак, — розповідає Ерік Данавей, закупник мережі Jim’s International Market у південному Огайо, який продає понад 4 тисяч різних сортів пива. — Солодові аромати можуть змінюватися і розвиватися. Смаки, що були створені завдяки бродінню, з часом здатні посилюватися. А якщо пиво визріває в бочці, ефект може стати ще помітнішим».

«Це наука. Необхідно практикувати, експериментувати і бути готовим до того, що все покотиться під три чорти і тобі доведеться починати спочатку».

За словами Еріка Данавея, витримка пива має на увазі дещо більше, ніж просто поставити пиво на полицю і забути про нього на певний період часу. Існує кілька основних правил розумного підходу до витримки пива.

Правило перше. Сорт пива

Для тривалої витримки підходять далеко не всі види пива. Ерік Данавей стверджує, що краще уникати витримки хмільного пива, такого, наприклад, як IPA, оскільки хміль досить летючий.

«Аромат і смак, які хміль надає пиву, насправді з’являються завдяки “найкрихкішим” елементам хмелю, — каже експерт. — Хміль — це перше, що не витримає натиску часу. Подібні сорти потрібно пити максимально свіжими».

Пиво, яке добре піддається ейджінгу, потрапляє під категорію «дике пиво». Маються на увазі напої, що визрівають під впливом диких організмів, — фламандський червоний ель, ламбіки та витримані в бочках американські елі дикого бродіння.

Солодові стилі пива, зокрема квадрюпель або імперський стаут, також стануть хорошими кандидатами для витримки. Для еджінгу підходять і кислі сорти, оскільки з часом вони стають кислішими. Міцність пива також має значення: чим вищий вміст алкоголю, тим краще (йдеться про 7% вмісту алкоголю та більше).

Смак пива змінюватиметься залежно від кількох речей: його стилю, складности й смаку. Деякі сорти стануть більш сухими, водночас – інші отримають більш виражений смак дріжджів або з часом втратять свою солодкість і стануть складнішими.

Правило друге. Термін витримки

За словами Еріка Данавея, не існує чіткого і конкретного правила про те, коли витримане пиво стає готовим до вживання. «Це шлях проб і помилок. І на жаль, багато пива на цьому шляху доводиться виливати», — каже Ерік.

«Якщо все, чого вимагає ваша душа, — це випити смачного пива, немає сенсу вдаватися до ейджінгу, треба просто брати і пити пиво свіжим, — говорить Данавей. — Головна мета ейджінгу — отримати краще розуміння того, як влаштоване пиво».

Витримка пива чимось схожа на «дорослі» наукові експерименти. Данавей рекомендує купувати кілька пляшок одного і того ж пива, пробувати одну пляшку свіжого пива і робити нотатки. Це необхідно для того, щоб в майбутньому можна було освіжити враження і порівняти їх зі смаком пива з інших пляшок.

«Якщо купити тільки одну пляшку і витримати її два роки, можливо, результат буде дивним, але зрозуміти, чи змінилося воно і чи стало кращим, неможливо», — стверджує експерт.

Для ведення записів зовсім необов’язково використовувати ручку і зошит. Існують спеціальні програми, наприклад, Beer Cellar List і Cellar HQ. Зручний інтерфейс дозволяє легко організувати таку діяльність. Можна додавати свої відгуки на пиво і штрих-коди нових сортів, щоб зрозуміти, вдалася витримка чи ні. Інші колекціонери пива користуються методикою колірного кодування. Вони використовують спеціальні наклейки для кожного року, щоб відстежити, коли купили пиво і, що більш важливо, коли воно готове до вживання.

На жаль, немає ніяких наукових аргументів про те, коли витримане пиво можна пити. Деякі сорти пива можна витримувати місяцями, а деякі — роками і навіть десятиліттями.

Проте Ерік Данавей має кілька міркувань про те, яким є часовий діапазон ейджінгу. «Серед стилів, придатних для витримки, є ті, що годяться трохи більше, — каже він. — Бельгійський тріпель дворічної витримки, на мій погляд, допустимий варіант. Ймовірно, він все ще добрий. Але я не думаю, що він протримається 10 років. З іншого боку, я куштував англійський барлівайн, якому було 15 років, і він все ще залишався чудовим».

Правило третє. Метод зберігання

Метод зберігання пива має принципове значення. Як і вино, витримане пиво має зберігатися в м’яких умовах — не дуже гарячому і не дуже холодному приміщенні, оскільки холод здатний сповільнювати і зупиняти процес ейджінгу. А замість того щоб укладати пляшки набік, як робить багато колекціонерів вина, Ерік Данавей пропонує зберігати пляшки вертикально, щоб уникнути небажаних змін смаку.

«Якщо перевернути пляшку набік, дріжджі будуть осідати уздовж всієї бічної поверхні, а не збиратися на дні, — пояснює експерт. — Змінюється співвідношення того, скільки пива піддається впливу дріжджів. Результат може вийти дивним. Дріжджі почнуть споживати цукор, який при вертикальному положенні пляшки міг зберегтися. У підсумку може вийти так, що напій стане надмірно карбонізованим або в результаті вторинного бродіння взагалі змінить свій смак».

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь