Спецпроєкти
Перезняти Новий рік: дитячі світлини Джамали, Олександра Педана та Діани Глостер у святковому фотопроєкті
Пригадуєш, як на новорічні свята мама вдягала тебе сніжинкою або зайчиком і відправляла в школу чи в дитячий садок розповідати вірші біля ялинки? bit.ua разом із брендом смартфонів ОРРО запросили відомих українських зірок, для того щоб разом згадати, про що мріяли і як святкували Новий рік у далеких 80-х і 90-х. Спеціально для нашого проєкту Джамала, Олександр Педан і Діана Глостер перевдягнулися у свої образи з дитячих світлин, а фотограф Анна Гольцберг знімала це все на смартфон OPPO Reno2.
і її концерти під новорічною ялинкою та любов до аксесуарів
ДЖАМАЛА
Новий рік, ялинка, всі відпочивають. А Джамала співає пісні і влаштовує цілий концерт на замовлення з виходом на біс. Часи минули, а нічого не змінилося. Хіба що замість банту Джа тепер віддає перевагу іншим аксесуарам.
Новий рік – це нерелігійне свято. Воно не мусить відбуватися тільки в колі друзів або сім'ї. Мені здається, навпаки – чим веселіше, шумніше, з новою компанією, тим крутіше.
Вбрання на новорічні свята мені завжди підбирала мама. Але любов до яскравого вбрання і аксесуарів була завжди. Коли 10 років тому Джамала вперше з'явилася на Новій Хвилі, вона носила чалму. Мені здається, що все це не випадково, адже спочатку був бант.

Коли я йшла до 1 класу, всі вже вміли читати, а от у мене з цим були проблеми. Якось на Новий рік мій тато переодягнувся в Діда Мороза. Коли ми з мамою та сестрою сиділи за столом, почули стук у двері. Відчиняємо – заходить тато в костюмі і каже: «Я знаю, що є тут така дівчинка, у якої в школі невеличка проблема з читанням. Все, відтепер ти будеш дуже добре навчатися, читати, і все в тебе буде добре. А тепер давай, розповідай мені віршик».

Я все підготувала, розповіла вірш і не знаю, чи то новорічне диво, чи сила переконання спрацювала, але з наступного дня я й справді почала читати все, що було вдома. Книжки, газети, написи на цукерках. А десь через тиждень я знайшла помилку на шкільній дошці. Приходжу до директора й кажу: «Бачите, у вас тут помилка». Мені за це поставили «5» у чверті.
Оскільки я зростала в сім'ї музикантів, то не можу уявити Новий рік без музики. Мама завжди грає на фортепіано, тато на акордеоні, а я співаю. Ось і тепер у всіх свята, а в мене концерт. І це прекрасна традиція.
ОЛЕКСАНДР
ПЕДАН,
його радянські зайці і тазик олів'є на балконі
Батькам Олександра пощастило. Здебільшого він був зайчиком. Батьки вже так втомилися робити костюми для перших двох синів, що на бажання сина реагували фразою «Попросив зайчика і слава Богу». Нашому герою справді подобалася ця тваринка.
Я народився у 82-му, задовго до розвалу Союзу, і був третім сином у сім'ї. Батьки працювали в університеті, тому всі свята були так чи інакше з ним пов'язані. Для мене традиція була така: спочатку ми йшли з мамою в садочок на ялинку. Ти йдеш, холодно, бо йдеш в якомусь костюмчику, щоб потім не переодягатися, читаєш вірша біля ялинки в садочку, а потім те саме повторюється в університеті, де працюють батьки. Там був стандартний Дід Мороз, стандартна Снігуронька, і стандартні подарунки. Скоріш за все, щось солодке. Всім дарували однакові подарунки, щоб не билися, і це було прикольно. Не так багато було свят для дітей, щоб не любити Новий рік.

Удома на Новий рік ми готували, сорі, але олів'є з ковбасою. У нас був величезний тазик, адже в сім'ї фактично 4 мужика і одна мама, і ми готували той салат півдня. Варили, рубали, і змащували майонезом. І це олів'є жило на балконі. Воно не влазило ні в який холодильник.

Взагалі все, що готувалося на Новий рік, викладалося на балкон. Плюс мандарини. Але найсмачніше – це навіть не в новорічну ніч, бо поки готуєш, то щось потійно під'їдаєш, найсмачніше було зранку. Залізти на той балкон, взяти тазик і ложкою їсти те олів'є. От це було смачно. Подарунки – солодощі, Новий рік – олів'є, костюм – зайчик. У мене було «щасливоє босоногоє дєтство».
З третього класу в мене був віршик у школі: «У меня опять 36.6», і я почав виступати з величезним термометром на всіх концертах. Читав того віршика до 11 класу.
ДІАНА
ГЛОСТЕР
і її перший досвід з піротехнікою та лист Діду Морозу
Діана стоїть, кланяється після свого виступу, і в той момент, коли вона гордо дивиться вбік, її фотографують. У думках лунає: «Ну так, все правильно, я молодець».
Щороку на Новий рік у нас була традиція: мама і тато одягалися в Снігуроньку і Діда Мороза, клали у величезний мішок подарунки і об'їжджали все місто, всіх своїх друзів та знайомих, щоб презентувати їм подарунки. Виходили десь о 8-й вечора і до дванадцяти ходили по гостях. Часто так траплялося, що і Новий рік зустрічали не вдома, а в когось із друзів, до кого на той момент у гості завітали.

Коли мені виповнилося 7 років, ми з батьками вперше поїхали на Новий рік за кордон, в Болгарію. Я в тому ж платті, що на фото, стою біля ялинки і мене не полишає цікавість дізнатися, що буде, якщо я доторкнуся до бенгальського вогника. І ось Новий рік, всі запалили вогники, я його торкаюся і відчуваю страшенний біль. Мені було так боляче, що увесь Новий рік я провела з пальцем у келисі з холодним шампанським, щоб трохи заглушити цей біль. Так на Новий рік я дізналася про те, що торкатися розпечених бенгальських вогників не варто.

Я досі вірю в казки. Останнього листа Діду Морозу я написала у 18 років, але адресувала його не в Лапландію, а на адресу свого батька. Я дуже мріяла навчатися за кордоном і вирішила написати листа, щоб здійснилася моя мрія. І вона здійснилася!
Я половину життя просила в Діда Мороза старшого братика, та реальність виявилась інакшою. Мені подарували 4 молодші сестри.
Фотосесія була завершена, історії розказані. Поки зірки переодягалися, фотографиня Анна Гольцберг поділилася з нами своїми враженнями фотозйомки на OPPO Reno2.
Коментар Ані: «По-перше, хочу звернути увагу на екран. Він нам повністю відданий за рахунок прихованої селфікамери».
OPPO Reno2 має висувну камеру у вигляді акулячого плавця та обтічний корпус.
Смартфон Reno2 оснащений чотирьохмодульною камерою з 5-кратним гібридним та 20-кратним цифровим зумом, режимом Ultra Dark для чітких знімків вночі навіть в умовах майже повної відсутності світла.
«Сподобалася наявність основного модуля камери Sony з 48 мп, у якого є оптична стабілізація. Також дуже круто, що завдяки камері зі 116-градусним кутом охоплення краї не розмиваються. Зручно знімати на 13-мегапіксельний телеоб'єктив із чітким двократним оптичним зумом. У камері хороша деталізація.
Захоплення в мене викликав зум. Ти можеш приближувати зображення до 20-кратного цифрового, а якість світлини при цьому не втрачається. Далеко не всі камери мають такі опції.

Радує й портретна зйомка, дуже м'яке і плавне розмиття. Також у телефон вбудована функція авторетуші: готові світлини не потребують детальної постобробки».
Режим Ultra Steady Video дозволяє отримувати стабілізовані відео, навіть якщо доводиться знімати «на ходу».

«І щодо відео: є стабілізація. Зображення не тремтить навіть тоді, коли підводить рука. Завдяки стабілізації все плавно і красиво, ніби знімаєш на стедікам».

Смартфон має оперативну пам'ять 8 Гб, а також вбудовану пам'ять у 256 Гб.

«А ще сподобалося, що внутрішнє сховище смартфона має великий обсяг. Можна робити безліч фото і відео, не переймаючись, що не вистачить пам'яті. Нічого не відволікає від творчости!».
І наостанок приємна новина! Компанія ОРРО пропонує українським покупцям святкові знижки на смартфони – з 13 грудня 2019 року і до 7 січня 2020 року включно.
У другій частині святкового фотопроєкту на вас чекають Вова Остапчук в костюмі зайчика, Даша Коломієць та її історії про пишні спідниці та перші виступи, а також Нікіта Добринін з його дитсадковим аутфітом, якого він досі трошки соромиться.
СПОНСОР ПРОЄКТУ
Фотограф: Анна Гольцберг
Стиліст: Анна Бугера
Візажист Анастасія Буруменська, майстер по зачіскам Ощепкова Жанна
Редактор: Анна Васильєва
Олександр Кощавка, директор з маркетингу ОРРО,
Ольга Бабуріна, PR-лід ОРРО
Координатори проекту:
Ксенія Бородатова (Bit.ua)
Тетяна Шаправська (Republic Agency)

Сукня на Джамалі: MALVA FLOREA
Сукня на Діані Глостер: J'AMEMME