Спецпроєкти

Як зробити правосуддя дружнім до дітей | Ірина Шиба, виконавча директорка ГО “Фундація DEJURE”


Конференція TEDxYouth@Kyiv – подія, яку організовують за ліцензією неприбуткової організації TED. Вона була заснована 1984 року як конференція, яка «поєднує технології, розваги та дизайн».  Це місце, де транслююються ідеї, які змінюють світ, місце, де допомагають поширювати їх по всьому світі.

Цього року захід в Україні проходив під гаслом «Святкувати помилки», адже помилки та невдачі – це обов’язкова, чи не найважливіша частина нашого життя. Тільки через них ми приходимо до наших найкращих ідей і рішень, саме вони штовхають нас розширювати межі власних можливостей.

Розділяючи цю думку, ми ділитимемося виступами унікальних людей, людей, які пройшли конкретний шлях і зробили конкретні речі,  людей, які мають унікальні ідеї, варті поширення. Наша друга героїня – Ірина Шиба, виконавча директорка громадської організації Фундація DEJURE. Понад 3 роки Ірина займається реформуванням судової системи через очищення її від корумпованих суддів та розвитком дружнього до дітей правосуддя.

У виправних колоніях зараз перебуває понад 100 неповнолітніх злочинців, 50 з них – сидять там за дрібні крадіжки. Коли неповнолітній злочинець потрапляє у в’язницю, ніхто не веде статистику, чому він це зробив, та ніхто не знає, як можна було б це попередити.

Один з основних проєктів, яким займається Фундація — це «Програма відновлення неповнолітніх, які є підозрюваними у вчинені злочину». Програма заснована на принципах відновного правосуддя та працює на базі центрів правової безоплатної допомоги в шести областях України. З квітня цього року програмою скористалося понад 40 неповнолітніх. Програма дозволяє потерпілому та неповнолітньому звернутися за допомогою до спеціального посередника– медіатора, який допомагає почути один одного та зрозуміти основне питання, яким часто нехтує каральне правосуддя: чому неповнолітній скоїв злочин та як відшкодувати шкоду потерпілому, не сівши у в’язницю.

«Був випадок у Грузії, коли хлопчик зробив крадіжку в супермаркеті, і охоронці взяли його до себе в кімнату відеоспостереження. Він сидів у них і допомагав шукати інших людей, які крадуть», – розповідає Ірина у своєму виступі. Це одна з реальних ситуацій, яка ілюструє механізм, за яким працює відновне правосуддя.

«Усі ми є частиною племені, громади, спільноти, і наше щастя та добробут безпосередньо залежить від щастя та добробуту цієї громади. Тому якщо один із нас пішов на злочин, чи не може це означати, що інші його підштовхнули до цього певним чином? А якщо ми не спілкуємося і відмежовуємося від тих, хто «сидів», чи не підштовхуємо ми їх тоді спілкуватися лише з тими, хто сидів?» – основний меседж Ірини.

Що може зробити правосуддя, замість того щоб відправляти у в’язницю? Які можливості дає відновне правосуддя на відміну від карального? Як повернути неповнолітнього порушника назад у суспільство?  І яку роль може зіграти у цьому процесі потерпілий? Відповідь на всі ці запитання — у виступі Ірини Шиби.

Інші виступи можна подивитись на сайті конференції: https://tedxkyiv.com/video/

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Теги:
Ми в Телеграмі
підписуйтесь