Спецпроєкти

Як (не) треба допомагати бездомним взимку

Цьогоріч перший місяць зими майже у всій Україні видався аномально теплим. Та навіть тепла зима для бездомних —випробування: брак їжі та теплого одягу, відсутність даху над головою та ризик вночі замерзнути насмерть. 

Проєкт «Сука-жизнь» допомагає бездомним та людям, які не можуть самостійно себе забезпечувати (пенсіонери). Зі звичайного акаунту в Інстаграмі, де його автор спочатку публікував світлини тих, хто не має житла, проєкт швидко перетворився на благодійний. Засновник каже: він усвідомив, що не може просто спостерігати за людьми, які потребують допомоги, і при цьому нічого не робити задля них. 

Разом із «Сука-жизнь» розповідаємо про правильну допомогу бездомним в холодну пору року.

Як краще допомогти:

  • Нагодувати. Брак нормальної їжі — одвічна проблема бездомних людей, та взимку вона особливо загострюється. Організму потрібно більше калорій для того, щоб зігрітися і нормально функціонувати. Тому якщо хочете допомогти бездомній людині, приготуйте/купіть їй поживну теплу їжу та чай/каву. 
  • Придбати медикаменти. У прохолодну пору року частіше хворіють усі — і ті, хто має дах над головою, і тим паче ті, хто мешкає на вулиці. У бездомних людей нерідко ослаблений імунітет та є хронічні хвороби, які не можна вилікувати через умови їхнього життя. Тож поцікавтеся щодо необхідних медикаментів: можливо, це таблетки від грипу або краплі від грибка. Якщо є можливість купити і допомогти людині – зробіть це. 
  • Віддати теплий одяг. Бездомні взимку намагаються зігрітися одягом, та, звісно, задовольняються зазвичай тим, що знайшли на смітниках. Через одежу, яка не зігріває нормально, люди, які не мають житла, застуджуються, мають важкі хвороби та можуть померти. Тож якщо у вас є непотрібний теплий одяг у хорошому стані, не викидайте його просто так, а віддайте бездомним. Передавати теплі речі можна через благодійні заклади: наприклад, у Києві ви можете принести їх до магазину «Ласка», де разом з проєктом «Сука-жизнь» збирають невеличкі подарунки для бездомних на Новий рік. Там ви можете не просто віддати теплі речі, а й підписати листівку для бездомної людини.
    Тим, хто не має даху над головою, бракує не лише їжі та теплих речей, а й підтримки. Вони звикли до презирливого ставлення з боку суспільства, не мають віри в себе, і це — одна з причин, яка ускладнює повернення до нормального життя. Тому бездомні потребують теплих слів, потребують людяного ставлення до них. Тож якщо є бажання, підпишіть листівку – ваше «вітаю з прийдешнім і бажаю міцного здоров’я» може стати рятувальним.
  • Подарувати термоковдру. Вона збереже здоров’я і життя бездомній людині в холоди.
  • Не виганяти з під’їзду, якщо бездомна людина хоче там переночувати. На вулиці вона просто замерзне. 

Як не треба допомагати:

  • Давати гроші. Людина, яка живе на вулиці, може піддатися секундній слабкості і просто пропити їх. Краще не стане: вона отримає лише тимчасове «заспокоєння» від дії алкоголю. А от наслідки можуть бути трагічними: нерідко п’яні люди просто втрачають свідомість на вулиці та взимку замерзають насмерть. Якщо хочете допомогти, спитайте, що треба купити, та не підтримуйте алкоголізм. Алкоголь не допомагає зігрітися та вижити.
  • Викликати поліцію, якщо побачили бездомну людини у своєму під’їзді. Скоріш за все, їй не допоможуть знайти ночівлю та не відвезуть у тепле місце, а просто виженуть на холодну вулицю.
  • Мотивувати провиною. «Що ж ти так опустився/-лася, міг/могла б кинути пити та стати нормальною людиною», – подібні слова не надихнуть людину, яка 24/7 перебуває у стресовій ситуації і постійно стикається з презирливими поглядами та кинутими вслід «Фу, бомж/-иха». Хочете підтримати, та немає можливости допомогти відновити документи/дати теплі речі? Купіть теплий чай з лимоном та пригостіть. Або просто поговоріть з бездомним/-ою як зі звичайною людиною – так, як ви спілкуєтеся при знайомстві з будь-ким. Спитайте, що його/її найбільше тривожить, та вислухайте. Це справді дуже важливо.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь