Спецпроєкти

Артгід обласними центрами. Де дивитися сучасне мистецтво в регіонах?


Якщо ви виросли поодаль від міст-мільйонників, то, скоріше за все, мистецтво рідного міста у вас асоціюється з краєзнавчими та художніми музеями. А ще з нудними шкільними екскурсіями, барвистими пейзажами центральних вулиць і дивакуватими митцями. Це я знаю із власного досвіду мешканки провінційних Черкас. 

Однак у деяких містах в останні роки відбуваються поступові зміни. Активні й небайдужі люди відкривають галереї та центри сучасного мистецтва, курують виставки й організовують творчі заходи. Вони обирають не переїжджати до Києва, Одеси, Харкова чи Львова, а розвивати культуру рідних осередків. 

Ми зібрали локації, де можна подивитися сучасне мистецтво в Херсоні, Івано-Франківську, Луцьку, Полтаві, Ужгороді та Маріуполі. 

Музей сучасного мистецтва, Херсон

Проспект Ушакова, 51, кв. 8

У цей музей важко потрапити випадково. І на «справжній» музей багатьом це приміщення буде не надто схоже – він розташований у двокімнатній квартирі на третьому поверсі старої хрущовки. А потрапити туди можна, лише попередньо домовившись із організаторами.

Однак саме ця херсонська інституція стала першою, що проголосила себе музеєм сучасного мистецтва у 2004 році. Ініціатором став художник В’ячеслав Машницький, якому й належить квартира на Ушакова. Важливою частиною роботи музею є експонування наївного мистецтва України, зокрема творчости Поліни Райко – художниці-самоучки з міста Олешки (це Херсонська область). Після смерті Райко у 2004 році Машницький фактично врятував частину її мистецтва від знищення й помістив у новостворений музей.

Інша діяльність МСМХ полягає в підтримці місцевих художників. У музеї також часто відбуваються виставки робіт і вечори пам’яті Стаса Волязловського – певно, найвідомішого херсонського митця, який загинув у 2018 році.

Періодично в інституції можна натрапити на лекції, дискусії й презентації культурних діячів із інших міст.

За оновленнями музею можна дивитися на їхній сторінці у фейсбуку, а за бажання відвідати МСМХ – писати або телефонувати за вказаним номером. 

Галерея «Детектор», Івано-Франківськ

Вулиця Сахарова, 23

Івано-Франківськ – взагалі найпрогресивніше місто Західної України, якщо зважати на культурне й мистецьке життя. Тут можна знайти сформовану спільноту письменників і художників, Центр сучасного мистецтва, перший громадський ресторан «Urban Space» та інноваційний центр «Промприлад». Саме на базі Промприладу в 2019 році відкрилася галерея «Детектор», де сьогодні відбуваються найактуальніші виставки в місті.

У Детекторі експонуються як івано-франківці (наприклад, Ростислав Котерлін), так і митці з інших міст України. Також тут відбуваються семінари, екскурсії та лекції. До 23-го лютого триватиме виставка місцевого художника Михайла Стецика під назвою «Спадок». Стецик був автором багатьох робіт у публічних просторах Івано-Франківська. 

Галерея працює щодня з 12:00 до 20:00, а за новинами можна стежити на їхньому фейсбуку

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Галерея «Детектор» (@detector_gallery)

Музей сучасного українського мистецтва Корсаків, Луцьк

Вулиця Карбишева, 1

Серед інших галерей сучасного мистецтва музей у Луцьку відрізняється наявністю постійної експозиції й неабиякою виставковою площею – понад 5 000 м2. У колекції МСУМК можна знайти роботи митців із 1930-х років до сьогодення: від модерних Олени Кульчицької й Леопольда Левицького до актуальних Тіберія Сільваші й Петра Ряски. Загалом нараховується близько 800 артоб’єктів. 

МСУМХ був відкритий у 2018 році в приміщенні культурно-розважального центру «Адреналін Сіті». Упродовж цього часу раз-два на місяць змінює тимчасову експозицію: в музеї відбуваються як персональні, так і групові виставки художників з усієї України. Також проводяться лекції, майстер-класи й концерти, а окремі проєкти МСУМХ організовує за межами своєї інституції.

28 лютого в музеї відкриється нова виставка Василя Бажая – митця, який працює із живописом, інсталяціями, перформансами й редімейдами. У день вернісажу вхід вільний, потім повна вартість складатиме 40 грн. МСУМХ працює у будні 3 12:00 до 20:00, у вихідні – з 11:00 до 20:00.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Музей Корсаків (@msumk_lutsk)

Центр сучасного мистецтва JUMP, Полтава

Вулиця Монастирська, 3

Артпростір працює у Полтаві з 2015 року, а кураторська вибірка художників дуже перегукується з художниками «столичних» виставок: Гамлет Зінківський, Олексій Золотарьов, Микита Шалений і Назар Білик – як приклади. Часто відбуваються концерти (із гучних – гурт «ЦеШо»), кінопокази та лекції київських кураторок і дослідниць.

Зараз у JUMP триває зміна експозиції, а нову виставку незабаром мають оголосити в соцмережах. Галерея зачинена в понеділок, а в інші дні працює з 11:00 до 18:00. 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от JUMP (@jump.poltava)

ILKO Gallery, Ужгород

Вулиця Кошицька, 28

Цей мистецький центр прагне бути осередком культурного життя Закарпаття від початку своєї діяльности у 2013 році. Галерея розташована в спеціально побудованому приміщенні, що дозволяє простору краще поратися з виставковими амбіціями.

Окрім художніх експозицій. команда центру активно займається організацією музичних і освітніх програм, проводить кінопокази, вечірки та театральні вистави. На другому поверсі центру розташована кав’ярня, а влітку відкривається відкритий майданчик для відвідувачів.

Особливістю ILKO можна вважати плідну співпрацю з художниками сусідніх Угорщини та Словаччини, а також залучення запрошених кураторів до створення виставок.

Зараз у галереї відбувається підготовка до наступної виставки, за анонсами варто стежити у фейсбуку. Звичайний квиток до ILKO коштує 30 грн, а працює артцентр щодня, крім понеділка. 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от ILKO Gallery (@ilko_gallery)

Культурний центр «Платформа ТЮ», Маріуполь

Вулиця Митрополитська, 19

«Ми впевнені, що все, що працює для розвитку культури, працює проти війни», – проголошують засновники центру в місті, розташованому неподалік від фронту. Також платформа називає себе центром низової культури й часто підіймає теми гендерного насильства, дискримінації, екоактивізму й свободи слова. Більшість виставок і заходів також орієнтовані на висвітлення цих проблем.

На учасників маріупольської артплатформи неодноразово були скоєні напади радикалів. 

Зараз у центрі немає виставок, але регулярно проводяться кінопокази, лекції та виступи – їх анонсують у соцмережах

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Платформа ТЮ (@tu_mariupol)

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь