Спецпроєкти

Уже несмішно. 5 неоднозначних стендаперів, які зіпсували собі репутацію

Якщо середньостатистична людина в компанії друзів відпустила несмішний чи нетолерантний жарт, їй, скоріше за все, це пробачать і згодом про це швидко забудуть. Інша справа, коли це знаменитість: за її жартами та вчинками пильно стежать тисячі, а то й мільйони. Необережність може коштувати дуже й дуже дорого – за неї платять грошима, кар’єрою та репутацією.

Поговоримо про коміків, жарти та вчинки яких свого часу вийшли за межі закону і моралі. 

Луї Сі Кей

Напевно, найскандальніший сучасний комік. У 2017 році п’ять жінок, зокрема колеги Луї, звинуватили його в сексуальних домаганнях. Гумористки Дана Гудман та Джулія Волос казали, що Кей роздягався при них і починав мастурбувати. Гумористка Ребекка Корі повідомила, що комік пробував самозадовольнити себе в її присутності, а акторка Еббі Шакнер розповіла, що Кей мастурбував під час їхньої телефонної розмови. Ще одна жінка, яка заявила про домагання коміка, зробила це анонімно.

Сам Кей не став відкидати звинувачень – в усьому зізнався і вибачився перед постраждалими від його домагань. Він підтвердив, що користувався своєю привабливістю та статусом і справді мастурбував у присутності жінок. При цьому Луї підкреслив – він не знімав із себе одяг, не спитавши згоди в людей, які були поруч.

За ґрати комік не потрапив, та скандал не минув для нього безслідно. Понад півроку Кей ніде не виступав та позбувся посад у кількох телепроєктах, які приносили йому непогані гроші. З коміком анулював контракт канал FX Networks. Прем’єра комедійної стрічки Кея, до якої він написав сценарій і яку режисерував, була скасована. Позбувся Луї навіть права озвучувати одного з персонажів мультфільму «Таємне життя домашніх тварин». Через скандал з домаганнями комік втратив близько 35 мільйонів доларів.

Кей розповів, що після звинувачень, крім грошових втрат, він зазнав і морального тиску: безліч гейтерських повідомлень у соцмережах та навіть освистування на вулицях.

Білл Косбі

Американський актор та ветеран стендап-виступів, репутацію якого було зруйновано вщерть. У 2015 році Косбі звинуватили у зґвалтуванні. Жінка, яка звернулася до правоохоронців, заявила, що у 2004 році шоумен обманом змусив її прийняти наркотичну речовину і потім зґвалтував її. І це було не єдине звинувачення на адресу коміка: понад 50 жінок заявили, що Косбі так само вчинив з ними. Крім того, є інформація, що Білл вчиняв сексуальне насильство і над дітьми. Та в більшості звинувачень на адресу коміка закінчився термін давности для заведення кримінальної справи.

У 2018 році Косбі разом із режисером Романом Поланскі, якого також звинувачували в сексуальних домаганнях, виключили з Американської академії кіномистецтв. Цього ж року Білл потрапив до в’язниці терміном від 3 до 10 років.

Косбі заявляв, що справу проти нього було сфабриковано, і наголошував, що розкаюватися за те, чого не вчиняв, не буде. Також він назвав присяжних у його справі «людьми, які приходять і говорять про те, чого не знають».

Джордж Карлін

Без нього цей перелік був би неповним. 

У 1972 році Карлін виступив з монологом Seven Words You Can Never Say on Television («Сім слів, які ти ніколи не зможеш сказати на телебаченні»). Ці слова – cocksucker, cunt, fuck, motherfucker, piss, shit та tits – Карлін, власне, і промовив. Він обурювався, що цензура не звертає уваги на контекст і просто забороняє говорити певні слова. Та перелік був коміком вигаданий: конкретної заборони на ці слова не було, втім, їх майже ніколи на телебаченні не вживали. Якщо ці слова лунали, їх запікували.

Вихідка Джорджа непоміченою не залишилася. Його арештували за «порушення спокою» після виступу на фестивалі Summerfest та все ж доволі швидко відпустили. А самим номером зацікавився Верховний суд США. У ході розбирань суд підтвердив право влади регулювати трансляцію матеріалів, які містять «непристойні слова», на державних радіохвилях.

Джиммі Карр

Хоча Британія і вважається однією з країн-прабатьків чорного гумору, все ж її мешканці далеко не всі чорні жарти сприймають прихильно.

У 2009 році Карр під час свого манчестерського виступу пожартував про військовослужбовців, які повернулися з Іраку та Афганістану з ампутованими кінцівками. Джиммі заявив, що «до Паралімпійських ігор 2012 року вийде зібрати неймовірно круту команду».

На жарт Карра відреагували щонайменше неоднозначно. Представники ветеранів, міністр оборони Великої Британії, члени парламенту та багато інших висловили обурення. Джиммі у відповідь на закиди заявив, що чорний гумор – це його робота.

Це не єдиний скандал, пов’язаний з іменем Карра. У 2012 з’ясувалося, що комік регулярно ухиляється від сплати податків, використовуючи офшорну фінансову схему. А у 2018 у ЗМІ з’явилися новини про отримання Джиммі гонорарів за виступ у благодійному випуску телевізійного шоу Catchphrase.

Річард Прайор

Перший у переліку 100 найкращих стендап-коміків за версією кабельного телеканала Comedy Central, Прайор свого часу теж втрапив до скандалу. Ще в молодості він встиг відсидіти в армійській в’язниці за напад на товариша по службі. Річард та ще декілька темношкірих солдатів накинулися на білошкірого солдата, який критикував міжрасові стосунки під час перегляду фільму «Імітація життя». Солдата побили та порізали ножем, щоправда, несмертельно.

Уже в зрілому віці, у часи своєї популярности Прайор вчинив безлад і ледве не спалив себе під час зйомок фільму «Буйнопомішані». Комік підпалив себе, коли пив міцний ром та фрібейзив. Фрібейзинг – це нагрівання наркотичної речовини на відкритому вогні та вдихання парів. Донька Прайора казала, що батько під кокаїном облив себе ромом та підпалив, після чого вибіг на вулицю. Біг комік до першого поліцейського патруля, який його і зупинив. Річард з опіками 50% тіла понад місяць провів у шпиталі. Правда, після інциденту Прайор сам спокійно жартував про це, ніби й не він ледве не спалив себе заживо.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь