Спецпроєкти

«Я‌ ‌що,‌ ‌сам(а)‌ ‌шпалери‌ ‌не‌ ‌оберу?»:‌ ‌чому‌ ‌ремонт‌ ‌треба‌ ‌робити‌ ‌з‌ ‌ дизайнером‌


Ремонт – нібито звичайне слово, а всі, хто з ним мав справу, розуміють, що страшне. Зважуючись на ремонт, варто розуміти, що він не обмежиться веселими наїздами на будівельні магазини, вибором кахлів на кухню і килимків у ванну. І навіть знаючи, в яку авантюру втягнуть дрелі і шуруповерти, ми часто думаємо, що впораємося самі. А робота дизайнера – зайва розкіш.

Втім, найчастіше виявляється, що робити ремонт самотужки – той ще іспит на витримку. Щоб вивести формулу ідеального облаштування житла, ми запустили серію матеріалів із архітектором і дизайнером інтер’єрів Вікторією Файнблат. Ми вже встигли розпитати, чи загрожують «домашні» смарттехнології нашій приватності і як облаштувати житло в стилі Керрі Бредшоу чи Моніки Геллер. Цього разу з’ясуємо, як обрати фахівця, який втілить ваші ідеї в життя і не перетворить житло в кадр із фільму жахів.

Вікторія Файнблат

Архітекторка, дизайнерка інтер’єрів та власниця однойменного дизайн-бюро. Має за плечима 15 років досвіду та понад 156 реалізованих проєктів.

Дизайнер – це не тільки про колір шпалер

 «Прокладати труби під підлогою? Ізоляція? Ви про що взагалі? Хіба не можна просто обрати шпалери і колір меблів?». Сюрприз у вигляді розуміння того, що ремонт – складний процес, обов’язково прийде до тих, хто вирішив покладатися тільки на свій смак і власні знання. Часто здається, що дизайнери – це такі містичні істоти, які беруть багато грошей за те, що ми й так знаємо, і просто тиняються поруч у меблевих салонах, даючи зрозуміти, що смак мають тільки вони. У найгіршому випадку – вони ще й «впарюють» дорогі непотрібні речі.  

Такий набір страхів і стереотипів властивий кожному з нас. Але якщо відкинути міти й легенди радянського будівництва і таки залучити професіонала до ремонту – який від цього зиск?   

Переваги залучення дизайнера

Вікторія Файнблат впевнена: найважливіше – це делегування обов’язків. Підписуючи договір із дизайнером, ви позбавляєте себе потреби спілкуватися із сотнею різних людей – виконробами, будівельниками, водіями. Оскільки він розробляє проєкт – він бачить цілісну картинку, а отже, відповідає за кожен процес, спілкується з усіма підрядниками і контролює хід справи. Якщо робітник криво покладе кахлі або додасть кілька елементів декору «від себе» – дизайнер вкаже на це і попросить виправити до того, як невідповідності почнуть «робити вам нерви». Як стверджує Вікторія, тут реально спрацьовує приказка «скупий платить двічі»: вирішуючи всі питання самотужки, можна наткнутися на те, що постійно доведеться переробляти, а отже, вкладати ще більше грошей.

Дизайн-проєкт – ще одна чудова фіча, яка з’являється із залученням професіоналів. Ви одразу можете побачити візуалізацію вашої домівки після ремонту. Не на словах домовлятися про бажане, а мати можливість прорахувати все до дрібниць. І якщо «на виході» щось буде не так – завжди можна апелювати до узгодженого проєкту. Також фахівець на цьому етапі порадить, як витиснути максимум із наявних «квадратів».

Незважаючи на те, що дизайнер – це творча професія, саме він допоможе зробити житло функціональним, безпечним і «продуманим». Як ми згадували раніше, крім меблів і кольору стін, є ще вентиляція, система опалення, кондиціонери, аудіосистеми, смартгаджети… Усі ці штуки забезпечують комфорт, але також мають «вписуватися» в інтер’єр.  Для того щоб створити цей баланс між «функціонально» і «красиво», фахівець на кожному етапі працює з електриками, меблярами, контролюючи, куди і як краще поставити той чи інший прилад.

Про ергономічність, логічність і зручність також можна не хвилюватися – із цим впорається команда дизайн-бюро. Наприклад, розмістить всі меблі в будинку так, щоб між ними було зручно ходити, щоб дверцята не шкрябали комод, двері відчинялися відповідно до норм пожежної безпеки і не псували стіни.

Крім того, дизайнер, який має великий досвід і команду, в якій впевнений, уже «собаку з’їв» (фразеологізм, не плутати з ініціативами щодо оплати комуналки) з усіх стратегічних питань, знає ринок, завжди може підказати, де вигідніше купити ліжко, яке обертається, або кастомне дзеркало з підсвіткою. До того ж ще на початку планування команда бюро може достатньо точно порахувати, скільки коштуватиме ремонт in total. Тож неприємні сюрпризи у вигляді робіт зі зміни проводки, про які ніхто не подумав, не виникатимуть.

Звісно, не останню роль відіграють і творчі моменти. Дизайнер допоможе з’ясувати, чи ваші «забажалки» корелюються між собою, чи доречним буде той чи той стиль – щоб не довелося переробляти, коли мода зміниться або коли ви зрозумієте, що не хотіли «вінегрету» у власному житлі. При цьому вам зовсім не обов’язково відмовлятися від шалених ідей оформити житло мисками для тварин – дизайнер зможе продумати, як це красиво обіграти.

І врешті-решт, дизайнер подбає про те, щоб помешкання відображало ваш стиль життя, щоб у ньому було комфортно перебувати і справді насолоджуватися результатом. Звісно, якщо він реально профі.

Чекліст: як обрати «правильного» дизайнера

Тут ми наближаємося до найголовнішого – вибору того самого ідеального дизайнера, який спростить життя і втілить у нього мрії.

За словами Вікторії, обирати фахівця можна двома шляхами: через сарафанне радіо, тобто від друзів-знайомих, які залишилися задоволеними від співпраці, або ж за допомогою інтернету.

До речі, якщо ви маєте невеликий бюджет і хочете оригінальний косметичний ремонт, можна звернутися до молодого дизайнера, який не візьме багато грошей і може запропонувати нетривіальний підхід. Може вийти вау задешево, але в такому випадку результат не гарантований. Якщо ж ремонт капітальний, важливий і відповідальний – краще не ризикувати і звернутися до досвідченого професіонала.

Перше, на що слід звернути увагу, це портфоліо. У професіоналів воно багате і постійно оновлюється. Саме за портфоліо можна визначити, чи подобається вам те, що робить дизайнер, чи близькі стилі, в яких він працює.

Вікторія Файнблат
Розглядаючи портфоліо, обов’язково зверніть увагу на те, чи є в ньому “живі фотографії”. Адже 3D-картинки може зробити будь-який початківець і навіть студент, а от втілити ідеї в життя – не кожен.

Після того, як ви оберете двох-трьох спеціалістів, чиї роботи максимально відповідатимуть вашим бажанням, потрібно призначити особисту зустріч, під час якої слід поставити максимальну кількість запитань, які вас хвилюють.

Якщо ви обрали іменитого дизайнера, яким всі захоплюються, але відчуваєте, що це – не «ваша людина», варто замислитися. Адже, ймовірно, взаємодія з таким спеціалістом буде нелегкою, а результат може не принести задоволення.

Вікторія Файнблат
Часом трапляється так, що люди не сходяться. Якщо ви це бачите на ранніх етапах – краще одразу розійтися. Це зекономить і час, і кошти.

Також важливо звернути увагу на стилі, з якими працює фахівець. Якщо він спеціалізується винятково на класиці, то навряд чи задовольнить вашу потребу в хай-тек.

Поцікавтеся, з якими матеріалами або з якими підрядниками працює ваш майбутній майстер. Ще на початковому етапі важливо з’ясувати ці моменти, адже від них залежатиме якість роботи.

Навіть якщо ви в захваті від портфоліо і задоволені особистою зустріччю, не зайвим буде переглянути рекомендації. Якщо не від попередніх клієнтів, то в соцмережах або на сайтах. Якщо дизайнер має досвід, обов’язково знайдуться і відгуки.

Вікторія попереджає, що на знижки і «суперакції» краще не вестися. Якщо людина демпінгує, може постійно думати про те, де б ще підзаробити. Або ж бере на себе таку кількість проєктів, яку не здатна потягнути.

Припустімо, ви вже переглянули портфоліо, зустрілися особисто, подивилися відгуки, поставили важливі запитання і знайшли «свого» дизайнера. Що далі?

Вікторія Файнблат
Обов’язково потрібно підписати договір. При чому там має бути прописаний не тільки метраж квартири і вартість послуг, а й терміни виконання робіт, повний зміст дизайн-проєкту і авторського нагляду.

Отже, передусім важливо змиритися з думкою, що кожен має бути на своєму місці, щоб виконувати роботу фахово. І дизайнер – це не гроші на вітер, а навпаки, раціональний і економний підхід. А далі залишається тільки знайти свого ідеального професіонала, який витратить мінімум грошей на максимум усіх ваших бажань.

Дизайн-бюро Вікторії Файнблат

 

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram