Спецпроєкти

«Держава виплачує 84% від зарплати та відтерміновує комуналку». Розповідь дівчини, яка живе у Франції


Перший випадок COVID-19 у Франції зафіксували 24 січня 2020 року в місті Бордо – це стало першим підтвердженим захворюванням у Європі. На 19 березня у Франції налічується 9 134 хворих, із яких 602 людини одужало, а 264 – померло.

Президент Франції Емманюель Макрон 12 березня у телезверненні до населення оголосив «війну коронавірусу». З 16 березня в країні запроваджували карантин, який передбачав низку обмежень для всіх мешканців.

Ми поговорили з Олесею Ауловою-Ізар, яка живе в Парижі. Вона розповіла про заборони, які діють у країні, підтримку від держави та ставлення людей до карантину.

Я живу в Парижі півтора роки, мій чоловік – француз. Зараз приділяю час родині та вчу французьку.

У всій Франції ввели режим повного карантину на 15 днів, а також закрили кордони на 30 днів. Зачинено все, крім лікарень, аптек і продуктових крамниць. Не можна виходити з будинку без крайньої потреби. Транспорт скоротили до мінімуму. 

Якщо виходиш, потрібно мати із собою спеціально заповнений бланк. У ньому вказується ім’я, прізвище, місце проживання і причина, через яку вийшов на вулицю.

Близько ста тисяч поліцейських патрулюють і розганяють людей, через мегафони кричать, що нікому не можна бути на вулиці.

Люди почали дотримуватися режиму тільки після звернення президента, до цього всі гуляли в парках і зустрічалися з друзями. Тепер усе набагато суворіше. Штраф за необґрунтований вихід із будинку – від 38 до 135 євро.

Працюємо так: більшість людей сидить вдома, якщо є можливість працювати – чудово, якщо ні, то в людей «часткове безробіття». Це означає, що держава буде виплачувати 84% від зарплати тим, хто вимушений не працювати. Найважче від усіх приватним підприємцям, заробіток яких залежить тільки від них. Їм держава дозволила перенести сплату податків і оренди офісів.

Школи та університети зачинені, всі перейшли на домашнє навчання. У деяких навчальних закладів є можливість проводити уроки онлайн.

У великих стандартних супермаркетах не було лише борошна та дезінфекторів, усі інші продукти одразу ж ставили на полиці, як тільки вони закінчувалися. У дорожчих супермаркетах є все. Пекарні та м’ясні крамниці, які дуже популярні у Франції, також повністю справляються з потоком громадян.

У моєму оточенні та тому, що я бачу по телебаченню, сильної паніки немає.

Зараз люди ставляться до всього досить адекватно, а до другого звернення президента були несерйозні настрої. У супермаркетах і на вулицях людей у масках немає, хіба що одиниці. 

Хотілося б згадати заходи, які організувала держава, аби підтримати своїх громадян. Дозволили відкласти оплату комунальних платіжок, штрафів і боргів. А дозвіл на перебування в країні для іноземців буде автоматично подовжений на три місяці. 

Також держава дуже добре інформує народ про те, що відбувається в країні. У місті багато плакатів, електронних табло, надсилають есемески. Я вважаю, що потрібно менше читати коментарі в інтернеті, адже вони переважно накручують паніку та дезінформують.

На мою думку, карантин – чудова можливість для осмислення ситуації загалом: чому це відбувається? І прекрасна можливість переглянути своє життя та цілі. Приділити час родичам і близьким, а також попрацювати над собою.

P.S. Любий читачу, ми хочемо познайомитися з тобою ближче. Можешь, будь ласка, відповісти на кілька питань? А ще там знайдеш інфо, як долучитися до секретного клубу із подарунками від наших партнерів ;) Let’s talk!

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь