Спецпроєкти

Коронавірус у Німеччині. Місцеві мешканці розповідають про карантин у Берліні, Гамбурзі та Мюнхені


На 18 березня в Німеччині нараховували 9 877 випадків зараження короновірусом, з них 26 випадків – летальні. Перший випадок зафіксували 27 січня 2020 року в Баварії. Сьогодні повідомляється про 510 нових випадків зараження в країні. 

Ми поговорили з українцями, які мешкають у Німеччині, зокрема в Берліні, Гамбурзі та Мюнхені, аби дізнатися, що змінилося в їхньому житті, що відбувається в їхньому місті, як реагують місцеві та як карантин вплинув на їхню роботу, навчання, побут. 

Про героїв інтерв’ю

Берлін

А: Мене звати Аня, мені 23 роки. Я переїхала в Берлін з Києва декілька місяців тому, тут живе мій хлопець, Логан. До цього я працювала у сфері продажів та бізнес-девелопменту. Я почала шукати роботу тут і ось зараз вже знайшла. 

Л: Мене звати Логан, мені 26 років. Я переїхав у Берлін майже 2 роки тому, а сам я з Фініксу, штат Аризона. Я працюю у швейцарській IT-компанії, один із офісів якої розташований у Берліні. За фахом я програміст, але саме зараз моя посада називається «technical educator». 

Гамбург

С: Мене звати Семен Павленко. У Гамбург я переїхав порівняно нещодавно – у жовтні 2019-го року, хоча й до того тут регулярно бував по роботі, коли ще мешкав поруч, у Бремені, де навчався на магістра політології. Зараз я працюю в консалтинговій компанії, що займається розробкою рішень в енергетичній та кліматичній сферах. Загалом у Німеччині я з літа 2013-го року. Тут у мене і навчання, і практика, і робота. Одним словом – життя.

Мюнхен

К: Мене звати Катя Смірнова. Я вже два з половиною роки живу та навчаюся в Інгольштадті, а нещодавно почала працювати в сусідньому Мюнхені у сфері маркетингу.

Про штрафи, обмеження та загальну ситуацію у місті

Берлін

А: Бари, клуби, ресторани, всі громадські місця закриті. Супермаркети і магазини працюють у звичайному режимі, ніяких обмежень за кількістю людей, які можуть там перебувати, немає. Служби доставки та пошта теж працюють, але все, що приносять, кур’єри просто залишають біля дверей. 

Л: Щодо штрафів та порушень – тут це ніяк не контролюється, тобто все цілком залежить від відповідальности кожної людини окремо: хтось постійно виходить на вулицю, хтось сидить вдома. Я не бачив жодного поліцейського на вулиці або когось, хто б стежив за порядком.

Гамбург

С: За ситуацією в Гамбурзі відносно легко стежити, оскільки це місто – окремий суб’єкт федерації (як Берлін або Бремен), тому він постійно з’являється в загальній статистиці. На сьогодні Гамбург у Німеччині лідер за кількістю діагностованих з коронавірусною інфекцією на душу населення. Сумнівне лідерство, яким, очевидно, не варто й пишатися.
З 16 березня у всій країні ввели обмеження, що стосуються спільного перебування людей у громадських місцях. По суті, зачинено все, крім аптек, супермаркетів та заправок. Концерти, спортивні та загалом будь-які масові заходи скасовані. Бари, фітнес-центри, басейни, клуби, дискотеки, театри, музеї, бібліотеки, кіно та борделі (! – такого взагалі ніколи тут не було) – все зачинено.
У разі, якщо людина, в якої виявили вірус або лише підозру на нього, не дотримується умов карантину, то закон уже підготував для цього санкції – штраф або позбавлення свободи до 2-х років.

Мюнхен

К: У нас контролюються кордони, виїзд із міста можливий тільки резидентам або з поважних обставин. Зачинені школи, дитячі садочки, університети, бари, клуби, театри, кіно, музеї, виставки, дитячі майданчики, басейни, спортивні зали, ТЦ і борделі (так, тут легалізована проституція). Працюють лише магазини з продовольчими та будівельними товарами, зоомагазини, аптеки, лікарні, заправки, банки, пошта та перукарні. При цьому час роботи супермаркетів і аптек подовжили до 22 годин (зазвичай вони відкриті до 20), також вони працюватимуть у неділю. Години роботи ресторанів скоротили, всередині може бути максимум 30 людей, розміщують усіх через стіл, щоб була дистанція в півтора метри. В автобусах більше не можна купувати квиток у водія та заходити через передні двері, місце водія огороджене. Коли вчора я їхала в автобусі, крім мене, було лише дві людини.

Штрафів за недотримання поки що немає, але вони з’являться, якщо впровадять комендантську годину. Але людей у місті небагато, тож більшість дотримується карантину. 

Про способи отримання інформації

Берлін

А: Так, інформації достатньо. Є офіційний сайт, тут можна отримати достовірні дані. 

Л: Якщо чесно, то ми більше дізнаємось із соціальних мереж, зокрема з твіттеру та реддіту. І судячи з того, що ми там бачимо, ніякої паніки в людей немає. 

Гамбург

С: Головна сторінка загальнонаціональної Die Zeit дає інформацію про стан проблеми в усій Німеччині. Тут статистика щодо Гамбурга подається окремо. Іноді заходжу на лайв-тікер, де можна знайти всі релевантні новини на відповідну тему в нашому регіоні.

Стрічку фейсбуку десь із позавчора просто неможливо проглядати зі зрозумілих причин. Меми та найважливіші новини в будь-якому разі доходять до мене й без ФБ.

Мюнхен

К: Найбільш точну інформацію надає влада, далі йдуть ЗМІ. У моєму випадку ще й університет: вони створили окрему сторінку про коронавірус, де публікують усю актуальну інформацію.

Про роботу та навчання 

Берлін

А: Коли я отримала пропозицію від компанії, мені надіслали контракт. За деякий час мені подзвонили і повідомили, що вони вимушені внести деякі зміни у зв’язку зі спалахом інфекції. Це було цілком логічно, адже компанія займається організацією конференцій та івентів, тож я повністю їх зрозуміла. Івенти, які були заплановані на квітень та травень, вони теж були вимушені відмінити, можливо деякі з них будуть проведені в режимі онлайн, але це доволі важко здійснити.

Сьогодні мені прийшло повідомлення про те, що співбесіда у візовому центрі відміняється. Аби вийти на нову роботу, я маю отримати візу на основі мого контракту. А тепер невідомо, коли це станеться. 

Л: Особливо нічого не змінилося в моїй роботі, я і до цього працював дистанційно за контрактом. Після ситуації із коронавірусом більшість людей перевели також на дистанційну форму. Зараз ми вирішуємо питання щодо нашого нового продукту, адже планувалася його презентація, але, скоріше за все, вона буде перенесена. Стосовно виплат – нічого не змінилося: я отримаю гроші вчасно, як і до цього.

Гамбург

С: На другому тижні березня повідомили, що вже зараз розробляється план того, як переводити всіх на home office. Після вихідних стало зрозуміло, що в офісі нікого не буде.

У корпоративних мейлах не раз згадувалося, що соціальне дистанціювання і є найдієвішим способом суттєво уповільнити криву розповсюдження вірусу. У цих же листах також прописувався механізм необхідних дій у разі підозри коронавірусної інфекції, надавалися контакти місцевих інфекційних відділень та ін.
Університетська адміністрація також порадувала ступенем інформування, листи надходять майже щоденно.
З 20 березня всі іспити скасовані. Якщо ж окремий екзамен мав проходити в період з 1 по 19 березня, то студенту надавалася можливість добровільної відмови від написання іспиту.

Проте не варто забувати й про тих, чия робота аж ніяк не стосується віддаленого доступу. Моя знайома з іншого міста працювала до вчорашнього дня в ресторані. Ввечері шеф сповістив тих, у кого контракт на неповний робочий день, що, мовляв, нічого особистого, лише бізнес. Відпрацьовані в березні години їм, звичайно, оплатять, але про подальше джерело доходу можна забути.

Мюнхен

К: Працюємо з понеділка ми вдома. Компанія зреагувала швидко, але забарилася з прийняттям рішення, аж доки не були озвучені рекомендації від влади перевести працівників на home office. Керівництво хвилюється, що впаде наша продуктивність. Хоча home office у нас і до цього був дозволений, але не настільки, щоб усі на ньому були. Є також занепокоєння щодо галузі та економіки загалом. Хоча держава оголосила, що виділить 10 мільярдів євро для підтримки економіки.

В університеті скасували всі заходи до 20 квітня, зачинили всі бібліотеки та офіси. Далі дивитимуться на ситуацію. Зараз канікули, але надалі розглядається можливість проведення лекцій онлайн. Вирішується, як це зробити технічно, через які платформи. Про школи знаю, що учням видають домашні завдання.

Про дефіцит 

Берлін

А: Ні, я не помічала цього зовсім. У нас є магазин біля дому, куди ми завжди ходимо з Л. Там є все необхідне, кількість товарів не змінилася, все як раніше.

Л: Я чув про такі випадки, коли місцеві навіть починали бійку через туалетний папір. Але це дуже рідкісні випадки, ми особисто з таким не стикалися, можливо, це залежить від району міста. 

Гамбург

С: Зазвичай я йду за продуктами в суботу вранці. Людей у такий час відносно небагато, всі вже в передчутті єдиного загального вихідного в неділю. Але в цю субботу все мало інший вигляд. Не можу стверджувати, що люди просто змітали все з полиць (хоча, наскільки я зрозумів, у деяких районах Гамбурга і таке бувало), але народ ішов до своїх автівок або на автобусну зупинку з пакетами та сумками доволі незвичних розмірів.

Співробітниця магазину, поки налаштовувала касу, перемовилася з колегою: «Сьогодні ми нічого не розставляємо, лише сидимо на касах». Так воно і сталося.

Мюнхен

К: Загалом немає дезінфекторів, туалетного паперу, майже немає м’яса, мало макаронів, рису, картоплі та мила.

Про загальну атмосферу та паніку в населення

Берлін

А: Настрій у людей, звісно, не дуже гарний. Але паніки немає. Я вважаю, що місцеві дуже відповідально ставляться до питання карантину і насправді його дотримуються, не виходять надвір, захищають себе та інших.

Л: Паніки немає, і це пояснюється тим, що тут дуже розвинута система охорони здоров’я. Крім цього, кількість летальних випадків дуже мала. Я вважаю, що в Німеччини виходить тримати ситуацію під контролем. 

До 13 лютого я був в Америці, їздив до своїх рідних, і там теж не спостерігав жодних проявів паніки. Це, звісно, було раніше, але все ж таки.

Гамбург

С: Не можу сказати, що всі засіли по домівках – на вулиці доволі багато людей, особливо вдень, коли хороша погода. Проте в громадському транспорті набагато менше людей. 

Мюнхен

К: Паніки немає, але настрої схвильовані, насторожені.

Про ставлення до ситуації та плани на карантин

Берлін

А: Я думаю, що це, звичайно, складний період. Але ми маємо насамперед залишатися людьми і не піддаватися паніці. Так, ми виходимо в магазин, але ми не скуповуємо річний запас продуктів. 

Я планую зайняти себе корисними речами: нарешті прочитати книги, які хотіла, зараз відкрилося багато онлайн-курсів, онлайн-виставок, музеїв та багато іншого.

Л: Ми з А. цілком дотримуємося карантину, намагаємося нікуди не виходити, тільки в разі необхідности. Навіть на прогулянки не ходимо, хіба що на нашому балконі. Ще ми з А. долучилися до руху у твіттері та реддіті під назвою #staythefuckhome. І якщо чесно, то трохи вже набридає кількість розмов довкола коронавірусу. У тому плані, що люди повністю перестали говорити на інші теми: колись ми мали стільки речей, про які могли поговорити один з одним. А зараз це лише вірус.

Гамбург

С: Гадаю, що нам обов’язково варто прислухатися до тих, хто справді розуміє, як поводитися в такій ситуації та як вирішувати такі глобальні проблеми. Що більше людей практикуватиме соціальне дистанціювання, то менше шансів на те, що вірус стане занадто великим тягарем для системи охорони здоров’я. Відповідальна поведінка людей дасть більше часу на виготовлення та тестування вакцини і знизить ймовірність заразити тих, хто справді потребуватиме допомоги у випадку ускладнень. 

У робочий час завжди є що робити, це в такому випадку не може не радувати. А так читатиму мейнстрімні книжки про те, як можна провести час на карантині та як люди поводилися в таких ситуаціях у минулому. Дізнаватимуся більше про місця, які хотів би відвідати, але вже після найгарячішої фази: дивитимусь окремі відео про історію міста та читатиму телеграм-канали про Гамбург.

Мюнхен

К: На карантині займаюся домашніми справими: прибираю, готую їжу, перебираю речі та документи. Все, до чого руки не доходили. Ще онлайн-курси. Плюс прогулянки на свіжому повітрі та пробіжки. 

Минулого семестру я була на півночі Італії за програмою обміну та застала початок епідемії. Зараз інформацію про ситуацію там отримую від італійського університету та одногрупників.

В Італії ситуація серйозніша. Діє заборона на вихід із дому, винятки – похід за продуктами/медикаментами, до лікаря чи на роботу, якщо її не можна виконувати вдома. Також можна вигулювати собаку, але не більше двох разів на день і тільки біля будинку. Щоразу, як виходиш, потрібно мати при собі заповнену форму, де вказані дані людини та причина виходу надвір – може поліція перевірити. За недотримання правил штраф до 206 євро або арешт до трьох місяців. Якщо була створена небезпека для суспільства – можливе ув’язнення до п’яти років. Обов’язково потрібно тримати дистанцію з людьми один метр.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь