Спецпроєкти

Як налагодити стосунки з сусідами під час карантину?


Карантин звужує світ: якщо раніше багато з нас залишали квартири рано вранці й поверталися вже після сутінків, то зараз ми фактично не виходимо з них. Але може виникнути дивне відчуття, коли навіть не знаєш, хто живе за стіною, гучно тупотить зранку поверхом вище чи гучно вмикає свою стереосистему на вихідних. 

Хоча зараз і не найкращий час для походів у гості чи довгих розмов на сходах між поверхами (адже там важко дотримуватися дистанції в півтора метри), знайомство з сусідами не завадить. Адже всі ми бачили, як співають італійці на своїх балконах цілими будинками. Або ж розчулювалися, дивлячись відео, як австрійські діти пропонують допомогу бабусям і дідусям у своїх під’їздах і купують їм їжу в супермаркетах. Такі речі допомагають не здичавіти впродовж довгої ізоляції та зберегти людяність у складні часи. Але це важко здійснити, якщо до цього ви ігнорували сусідів у ліфті. 

Тож ми підготували список порад, як налагодити стосунки із сусідами впродовж найближчих тижнів. Не порушуючи, звісно, вимоги зберігати дистанцію.

1. Вітайтеся

Починати потрібно з дрібниць. Здається, це дуже проста норма ввічливости, але не настільки поширена, як хотілося б. «У нас ніхто не вітається, і я не буду», «Мені не відповідають на привітання» або «Хай перші почнуть» – найчастіші причини ігнорування сусідів. 

Але просте «Добрий день» і справді багато змінює. По-перше, вас запам’ятовують – і з гарного боку. Це особливо важливо в багатоквартирних будинках, де часто змінюються мешканці, або ж якщо ви винаймаєте квартиру. По-друге, так вам буде комфортніше розпочати розмову, коли щось знадобиться від сусідів (а цей момент обов’язково настає): від прохання притримати двері до вирішення проблем з перфоратором суботнього ранку.

Якщо спочатку на вас будуть здивовано витріщатися та мовчати у відповідь – не зупиняйтеся вітатися. За тиждень-другий усі звикнуть. А потім і самі привчаться бажати вам гарного дня першими.

2. Поважайте кордони сусідів

Усі ми любимо скаржитися на дивну або неприємну поведінку сусідів, але самі можемо не помічати за собою аналогічних дій. Якщо у вашому будинку картонні стіни і ви чуєте, як гримить каструлями хтось у квартирі поряд, – повірте, вони так само страждають від голосно ввімкненого фільму о першій ночі. У спільному просторі також слід дотримуватися елементарних правил життя в суспільстві: не засмічувати поверхи, прибирати на вулицях за своїми улюбленцями, попереджати під’їзд про ремонтні роботи, не шуміти в нічний час.

Аби не гадати дарма, можна за нагоди спитати в найближчих сусідів, чи немає у них скарг. Але при цьому потрібно бути готовими до конструктивної розмови й не перетворювати діалог у скандал та взаємні звинувачення. 

Якщо у вас є власні претензії до сусідів, це варто обговорити в окремій розмові. Розкажіть про конкретні проблеми та, бажано, запропонуйте варіанти вирішення питання. Поводьтеся так, як могли б діяти в робочій ситуації.

3. Просіть про допомогу самі

Людям легше відгукуватися на чиєсь прохання допомогти, ніж просити самим. Тому тут зробити комусь перший крок – нелегка справа. Але навіть допомога одне одному в невеликих справах запускає ланцюг довіри між сусідами.

Цілком імовірно, що дідусь із третього поверху, якого ви зустрічали лише під час прогулянки із собаками, відмовиться від вашої пропозиції купувати йому продукти в магазині впродовж епідемії. Для цього може бути багато причин: від недовіри чужим людям до великої гордости. Але маленькими (та необтяжливими) проханнями зі свого боку це можна змінити. Якщо ви навіть кілька разів попросили притримати ліфт і подякували за це, то вже потім людині буде менш ніяково приймати допомогу від вас.

Однак обов’язково пам’ятайте, що літні люди перебувають у групі ризику та часто важко переносять новий коронавірус. Тож якщо ви допомагаєте своїм сусідам похилого віку, тримайте дистанцію – ви можете не мати симптомів, але переносити хворобу. Залишайте продукти під дверима, візьміть номер телефону та спілкуйтеся за допомогою дзвінків. Нагадайте зайвий раз літнім сусідам про важливіть дезінфекції поверхонь, миття рук і дотримання карантину.

4. Дізнайтеся, які вже є способи комунікацій у вашому будинку

У багатьох будинках (особливо нещодавно зведених) є загальні чати в месенджерах або групи в соціальних мережах. Там мешканці можуть вирішувати побутові питання, обговорювати нагальні проблеми, іноді організовувати спільне дозвілля. Ви можете скептично ставитися до таких чатів (усе ж у них зазвичай багато спаму, фейків, інколи трапляються публічні сутички), але на час карантину це може стати корисним.

Із них легше дізнатися, хто потребує допомоги чи попросити про неї самостійно в екстреній ситуації. Також може бути вигідніше замовляти доставку продуктів або страв (адже у магазинів і ресторанів часто є мінімальна сума замовлення). Або ви можете почати обговорювати й планувати благоустрій прибудинкової території – на це ніколи не вистачає часу у звичному ритмі життя. Якщо ж під час спілкування ви зрозуміли, що ваші сусіди – цілком приємні та цікаві люди, то можна переходити до спільного співу на балконах.

P.S. Любий читачу, ми хочемо познайомитися з тобою ближче. Можеш, будь ласка, відповісти на кілька питань? А ще там знайдеш інфо, як долучитися до секретного клубу із подарунками від наших партнерів ;) Let’s talk!

Разом проти коронавірусу: збираємо 1 000 000 грн на захисні костюми для лікарів. Твій внесок важливий!

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Теги:
Ми в Телеграмі
підписуйтесь