Спецпроєкти

Як зробити санітайзер у домашніх умовах: рецепт від ВООЗ


Серед найголовніших порад, які дають лікарі щодо профілактики коронавірусу, — це гігієна рук. Окрім звичайного миття рук з милом, рекомендовано застосовувати так звані санітайзери або дезінфектори. 

На жаль, зараз доволі важко знайти санітайзер в аптеках та магазинах, є дефіцит цих вкрай важливих товарів. Але насправді його можна легко приготувати і вдома. Як? 

На офіційному сайті ВООЗ є інструкція  з рекомендованими рецептурами для виробників санітайзерів. Здебільшого вона призначена для великих обсягів виробництва, але цей рецепт можна видозмінити і застосувати вдома.

Інгредієнти на 1 літр санітайзера: 

  • етиловий спирт 833 мл
  • перекис водню 42 мл
  • гліцерин 15 мл
  • вода (дистильована або кип’ячена) 
  • ефірна олія (за бажанням)

Усі ці речовини набагато простіше знайти в аптеці, ніж готовий антисептик. ВООЗ рекомендує саме таку кількість спирту для боротьби з бактеріями, хоча в багатьох санітайзерах концентрація спирту значно нижча. Гліцерин тут використовуєть як зволожувач, тобто для захисту шкіри від спирту. Його можна замінити алое, наприклад. Також можна додати ефірні олії. Деякі з них (наприклад, олія гвоздики, чебрецю, чайного дерева) мають антибактеріальні властивості, інші (лаванди, ромашки) заспокоюють шкіру. 

Увага! Переконайтесь, що у вас немає індивідуальних алергічних реакцій до олій. Воду додайте відповідно до того, яку консистенцію санітайзера ви хочете отримати. Після цього розлийте розчин в посудини для зберігання. 

Санітайзер рекомендовано застосовувати після будь-яких контактів з людьми, предметами довкола або якщо у вас немає можливости помити руки.
Як і миття рук, оброблення їх санітайзером повинно тривати хоча б 30 секунд. Багато бактерій живе на подушечках пальців та під нігтями. 

Разом проти коронавірусу: збираємо 1 000 000 грн на захисні костюми для лікарів. Твій внесок важливий!

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь