Спецпроєкти

Продукти горіння в повітрі: чим небезпечні та як мінімізувати шкоду?


Разом проти коронавірусу: збираємо 1 000 000 грн на захисні костюми для лікарів. Твій внесок важливий! 

Сьогодні Київ посідає перше місце у світі за рейтингом найбруднішого повітря. Мешканцям наполегливо радять не відкривати вікна та не виходити на вулицю. ДСНС України наполягає, що забруднення повітря пов’язане з продуктами горіння із Житомирської області (а не із зони відчуження) та пиловими бурями. 

У будь-якому разі стійкий запах гару впливає на наше самопочуття та якість життя загалом. Для того щоб оцінити шкоду на здоров’я та вчасно убезпечити себе, потрібно з’ясувати: чим насправді нам загрожує брудне повітря та що ми здатні зробити?

Чому зараз нам важко дихати?

Розрізняють два джерела забруднення повітря: біологічне та хімічне. До першого відносять пилок, бактерії, алергени, грибок і плісняву. До другого – діоксид азоту, окис вуглецю, формальдегід, свинець і озон. А озон – це як викиди автомобілів і електростанцій, так і газ, що утворюється під час спалювання речовин. Зараз ми зіштовхнулися саме із хімічним забрудненням повітря. 

Якість повітря оцінюють як державні органи (в Україні це ДСНС), так і міжнародні організації: World Air Quality Index, IQAir, ВООЗ тощо.Самостійно ми далеко не завжди можемо побачити брудне повітря: деякі частки не доступні людському оку. Наприклад, дрібні частки від продуктів горіння, вугільного пилу та тютюнового диму значно менші за окремі бактерії і пилок. 

Забруднене продуктами горіння повітря має суттєвий вплив на організм: першими реакціями тіла може бути головний біль, нудота, втома, подразнення слизових. Також продукти горіння збільшують ризик розвитку респіраторних інфекцій, серцево-судинних захворювань, інсульту та онкології.

У групі високого ризику – всі мешканці міст. Але найбільш уразливі традиційно – вагітні жінки, діти та літні люди. А також ті, хто має хронічні респіраторні захворювання. Наприклад, зараз в Україні нараховують близько 210 тисяч хворих на астму. А найпоширеніші причини виникнення хронічних респіраторних захворювань – куріння та забруднення повітря. 

Що ми можемо зробити?

Зараз нам необхідно максимально уникати впливу повітря, забрудненого предметами горіння. Перші кроки – це частіше робити вологе прибирання вдома без використання хімії та носити респіратори або маски на вулиці (ще одна причина не нехтувати ними під час карантину). І без потреби взагалі не виходити з оселі – на щастя, карантинний режим полегшив це завдання. 

Додатково слід звернути увагу на побутові предмети, які також виділяють велику кількість дрібних часток: свічки, плита і тостер також «викидають» продукти горіння. 

Шкода від продуктів горіння в повітрі схожа на небезпеку від куріння. Поєднання цих факторів значно погіршує ситуацію: виходити зараз на балкон, затягнутий смогом, і запалювати чергову сигарету – подвійний удар по нашому організму. 

Тож якщо ви курите та хочете кинути – зараз саме той час. Але за один день позбутися шкідливої звички виходить не завжди. Тому під час надто забрудненого повітря варто розглянути хоча б менш шкідливі альтернативи. До них належать пластирі, жуйки та електронні системи доставки нікотину. Електронні сигарети та системи нагрівання тютюну не виробляють дим, тож не впливають на якість повітря і їх можна використовувати в приміщенні. Вони виключають горіння та не роблять інших пасивними курцями. 

Коли якість повітря погіршується (як зараз), важливо переглянути свій спосіб життя в найменших дрібницях: не гуляти на вулицях і не виробляти продуктів горіння «власноруч» – побутовими девайсами або ж звичайними сигаретами. А це – ще один привід задуматись та переглянути свої звички. 

Як живуть інші міста з забрудненим повітрям?

Перші місця в рейтингу зазвичай дістаються китайським мегаполісам: Шанхаю, Шеньяну та Ханчжоу. За оцінками аналітичного центру RAND, захворювання громадян коштують китайському ВВП 6,5% на рік, а Китайський університет Гонконгу каже про щорічні втрати розміром у 38 мільйонів доларів, як наслідок забруднення повітря. 

У Китаї ситуація з екологією пов’язана з вугільною промисловістю. Тому вирішення проблеми багато в чому залежить від дій держави: люди періодично виходять на протести, а міжнародні організації закликають до рішучих дій уряду. Регулювання промисловості наразі просувається повільно, але впроваджуються правила для громадян. Наприклад, радять відмовлятися від вугільного чи газового опалення вдома та користуватися альтернативними джерелами енергії. Також у пріоритеті зменшення викидів від транспортних засобів. У 2020 році Китай планує повністю перейти на екологічні стандарти двигунів, які прийняті в США та ЄС.

Мешканці китайських мегаполісів також не нехтували респіраторами й у докарантинні часи: різні види індивідуального захисту міцно вкорінилися в місцеву моду через надзвичайну забрудненість повітря. 

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь