Спецпроєкти

Пандемії повторюватимуться кожні два десятиліття — Білл Гейтс


Разом проти коронавірусу: збираємо 1 000 000 грн на захисні костюми для лікарів. Твій внесок важливий! 

У неділю, 12 квітня, представник Всесвітньої організації охорони здоровʼя Девід Набарро заявив, що спалахи коронавірусу повторюватимуться доти, поки не розроблять вакцину.

«Ми не дуже впевнені, що інфікування коронавірусом буде відбуватися хвилеподібно, як це відбувається з грипом. Ми думаємо, що це буде вірус, що переслідує людство протягом досить довгого часу, поки ми всі не зможемо отримати вакцину, яка захищатиме нас», — заявив Набарро.

Водночас підприємець Білл Гейтс в інтерв’ю Financial Times також заявив, що людство зможе повернутись до нормального життя та відмовитися від карантинних заходів лише тоді, коли з’явиться ефективна вакцина.

Ще  у 2015 році Гейтс попереджав про загрозу пандемії та необхідность інвестицій для протидії епідеміям. Зараз же потрібно бути готовими до того, що схожі епідемії траплятимуться кожні два десятиліття.

«Є велика ймовірність, що пандемії будуть повторюватися приблизно кожні 20 років. З такою частотою подорожей нові віруси будуть поширюватися швидше. І тому люди чекатимуть, що уряд зробить підготовку і боротьбу з інфекцією пріоритетом», — сказав Гейтс.

За словами підприємця, всім державам світу вже зараз потрібно готуватися до майбутніх випробувань, аби не витрачати на їх подолання такі величезні суми, як зараз.

«Якби світові лідери та законодавці виявилися належним чином підготовлені до ситуації, витрати на запобігання кризи могли б бути нижчими на багато трильйонів доларів. [Після цього спалаху] у нас буде надійна діагностика. У нас будуть великі антивірусні бібліотеки. Ми збільшимо кількість антитіл. У нас будуть вакцинні платформи. У нас будуть системи раннього попередження. Ми проводитимемо навчання», — заявив мільярдер.

Наразі відповідне тестування та самоізоляція є основною  тактикою для боротьби з коронавірусом. У  перспективі отримання препаратів для лікування вірусів буде дуже важливим. І найголовніше для подолання коронавірусу — високоефективна, безпечна вакцина.

У інтерв’ю BBC News Гейтс заявив, що вакцина проти коронавірусу може бути готова за півтора року, але для масового виробництва препарату світу, можливо, доведеться піти на компроміси та пом’якшити звичайні процедури перевірки безпеки препаратів.

У США вже почалися перші випробування вакцини проти коронавірусу на добровольцях.  Однак навіть якщо ці випробування минуть успішно, до моменту, поки вакцина стане загальнодоступною, може пройти ще як мінімум півтора роки.

У лютому цього року Фонд Білла і Мелінди Гейтс пожертвував $ 100 млн на боротьбу з COVID-19, спрямувавши гроші на пошук вакцини, підтримку рятувальних служб на передовій, попереджувальні заходи і лікування хворих по всьому світу.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь