Спецпроєкти

Початок епідемії, терапія на ранніх стадіях та емоційне вигорання лікарів. Досвід Італії у боротьбі з COVID-19


Разом проти коронавірусу: збираємо 1 000 000 грн на захисні костюми для лікарів. Твій внесок важливий! 

Під час пандемії COVID-19 ми запускаємо новий проєкт – «Health Optimization» – серію інтерв’ю з міжнародними лікарями і вченими. Ми фокусуємося на тому, як запобігти інфікуванню коронавірусом та як вберегти своє здоров’я, зокрема й ментальне. Інтерв’ю веде американський учений і терапевт Roman Torgovitsky, Ph.D

Сьогодні ми публікуємо розмову Романа з двома італійськими лікарями Alberto Marra, M.D., Ph.D та Emanuel Spina, M.D., доцентами з Internal Medicine University School of Medicine of Napoli Federico Il. Вони поділилися досвідом італійських лікарів у боротьбі з коронавірусом, розповіли про початок епідемії в Італії та заходи влади, а також дали цінні поради українцям.

 

Початок епідемії в Італії

Все почалося 21 лютого з 38-річного чоловіка, про якого написали в нашій пресі. Він захворів на пневмонію та приїхав у відділ невідкладної допомоги. Він був у хорошій фізичній формі, регулярно займався спортом. Спочатку чоловік відмовлявся від стаціонару – лише з третього разу погодився лягти до лікарні, оскільки його стан суттєво погіршився. 

У той час на коронавірус перевіряли лише тих людей, які контактували з кимось із Китаю або з іншої країни, де вірус стрімко розповсюджувався. Однак у чоловіка все ж взяли мазок з горла і носа, бо він мав подібні симптоми. Як потім з’ясувалося, цей пацієнт контактував з одним чоловіком, який у свою чергу контактував з хлопцем з Китаю. До речі, спочатку результат тесту був негативним, але під час повторного аналізу коронавірус у нього таки підтвердили . 

А потім все відбувалося як у фільмі – протягом декількох годин у 30-40 людей у цій лікарні з’явилися ті ж симптоми.
Наступного дня у цьому регіоні кожна лікарня була переповнена великою кількістю людей із симптомами коронавірусу. Так почалася епідемія в країні. 

За перший тиждень закрили всі школи і весь регіон Північної Італії, за другий ввели повний карантин, а ще за тиждень зупинилася вся промисловість країни. Працювати й далі тільки найнеобхідніші служби.

Політика охорони здоров’я в Італії відрізняється залежно від регіону: є такий собі вертикальний градієнт з півночі на південь за кількістю захворювання. У Ломбардії всі лікарні були переповненими за 10 днів. Ми живемо в Неаполі, у нас наразі немає повного заповнення лікарень. 

 

Проблеми діагностування COVID-19

Нещодавно до нас прийшов пацієнт з інфекційним захворюванням ротової порожнини, він також був ВІЛ-позитивним. Але після обстеження у нього раптово почала розвиватися пневмонія. Ми зробили тест і зараз очікуємо результати. 

Є ще декілька історій: один пацієнт скаржився на діарею, другий – на головний біль, інші на підвищену ЧСС (частоту серцевих скорочень), у когось була втрата смаку/нюху або взагалі невроз. 

Загалом усі випадки можна поділити на два типи: в частини хворих відразу розвивається пневмонія, а в інших виявляються нетипові симптоми.

Коронавірус уперше зафіксував китайський лікар-офтальмолог, до якого пацієнт звернувся у зв’язку з кон’юнктивітом. Це не загальноприйнятий симптом коронавірусу, але пізніше тест підтвердив COVID-19. Проблема різних симптомів – довгий діапазон часу ми не знаємо про наявність у людини інфекції, яка розповсюджується дуже швидко.

Зараз ми повинні лікувати кожного пацієнта як потенційно хворого на COVID-19. Лікарі повинні бути дуже обережними, бути в захисному одязі, обстежуючи кожного пацієнта. 

В Італії смертність становить 9%, але коронавірус не може мати такий відсоток смертности. Ймовірно, кількість заражених насправді в 5 разів вища, ніж ми виявили. Я думаю, що в Італії на коронавірус захворіло 500 тисяч людей, частина з яких уже одужала. І якщо ми розширимо тестування, знайдемо багато безсимптомних випадків. 

Часом діагностувати коронавірус буває складно. Кілька тижнів тому опубліковали статтю про те, що мазки з ротової і носової порожнини можуть дати в 30% випадків хибно негативний результат. Проте є специфічні ознаки, за якими також можна визначити COVID-19. Наприклад, зменшена кількість лімфоцитів, яку показує аналіз крови. Також допомагає КТ грудної клітини. 

Кожному пацієнту потрібен індивідуальний підхід, лікар повинен використовувати весь свій досвід, постійно думати та аналізувати. Немає чітких інструкцій. Часто ми повторюємо етапи обстеження. Іноді мазки дають негативний результат, і потрібно їх повторювати. 

Наш губернатор закупив 1 мільйон тестів для аналізів, які показують наявність антитіл IGG і IGM. Це може бути хорошим інструментом діагностики, але результати потрібно перевіряти і порівнювати з комплексом показників КТ, рентгену і мазків.

Також потрібно реорганізувати роботу дільничних лікарів: вони повинні спостерігати і діагностувати людей вдома. У лікарні ми дотримуємося такого правила: якщо тест негативний, але є підозра на COVID-19, то ми розцінюємо цей випадок як потенційний COVID-19 і дотримуємося всіх необхідних заходів безпеки.

 

Лікування та терапія на ранніх стадіях

Коли пацієнт має лише кашель або невеликий жар, то це вважається легкими симптомами. У деяких регіонах терапевт може прописати такому пацієнтові за телефоном препарати «офлейбл» терапії (офлейбл – призначення та використання лікарських засобів, які не затверджені державними органами з регулювання, – прим. ред.)

Насамперед ми виписуємо хлорохін, жарознижувальні або противірусні. Пацієнтам, яких госпіталізують, таке лікування може вже не допомогти.

Тому що раніше почати лікування, то кращих результатів можна очікувати.

Противірусну терапію ми використовуємо на початкових стадіях, щоб пригальмувати інфекцію та імунологічну реакцію нашого тіла.

Спочатку ми мали протоколи щодо лікування лише тих пацієнтів, які перебувають у лікарні. Тепер почали лікувати пацієнтів удома, і я більш ніж впевнений, що й лікарі в інших країнах скоро так робитимуть. Ситуація змінюється буквально щохвилини! Тепер хлорхін в Італії дуже складно знайти, нам необхідно збільшувати власне виробництво ліків. 

Складність полягає в тому, що COVID-19 – це  не тільки проблема Італії. Це пандемія. Хлорохін потрібен усюди, тому його так важко знайти. Усім потрібні такі речі, як хірургічні та інші захисні маски, хлорохін, антивірусні препарати, апарати ШВЛ. Це як Перша світова війна.

 

Чи доречно використовувати вітаміни та добавки в лікуванні?

За даними дослідження, опублікованого інформаційним центром Туринського університету, навіть легкі дози вітаміну D іноді можуть вплинути на коронавірусну інфекцію. Багато жінок часто вживають добавки у вигляді вітаміну D, і це певним чином може застерегти від негативних наслідків коронавірусу. 

Щодо вітаміна С, то він має менше побічних ефектів, не є шкідливим при наявності хвороби і також може бути корисним. Але я б не покладав на нього великих надій: одним лише вітаміном C коронавірус не вилікувати. Хоча не можу заперечувати того, що додаткові вітаміни та мінерали можуть бути корисними. Прописувати їх чи не прописувати, має вирішувати лікар. Вони точно не можуть замінити основне лікування, не варто очікувати, що вони стануть панацеєю від хвороби.

 

 Психологічні наслідки коронавірусу в Італії

Ми очікуємо багато психологічних наслідків після такої тривалої самоізоляції, а також економічні та соціальні наслідки. 

Ми – італійці, нам дуже важливий фізичний контакт.
Але зараз люди не мають змоги бачити родичів. Більшість пар сплять у різних ліжках – особливо якщо один з партнерів є медичним працівником: вони бояться інфікувати свою половинку.

Колега з Північної Італії розказала історію про пацієнта з COVID-19, якого ізолювали, та, на жаль, хвороба не відступила. Коли стало зрозуміло, що хворий помирає, колезі доручили організувати конференцію у фейстаймі, щоб пацієнт зміг попрощатися з родичами. Важко було всім – не тільки хворому та родичам, а й лікареві. 

Ми не маємо нехтувати емоційним вигоранням лікарів та інших працівників системи охорони здоров’я. Не можемо забувати й про родичів постраждалих. Нам усім буде складно, навіть після того, як усе закінчиться. Здається, посттравматичний синдром стане однією з найбільших проблем серед працівників системи охорони здоров’я. Минулого тижня в нас сталися два випадки самогубства серед медсестер. 

Весь світ має тримати опір проти коронавірусу, застосовуючи найкращі практики, досвід наших лікарень, і з кожним днем ми ставатимемо впевненішими в подоланні цієї хвороби. Питання полягає у тому, яку ціну заплатять люди для того, щоб подолати цю пандемію.

 

Поради країнам, де епідемія лише розгортається

Запроваджуйте карантин! Навіть якщо це рішення спричинить катастрофічні економічні наслідки! Було б краще не чекати початку, але тут можна зрозуміти уряд: вони намагалися втримати ситуацію та сподівалися на краще. 

Усі хочуть у кіно та ресторани, але всі ці обмеження тільки заради здоров’я. Отже, забороніть усі необов’язкові збори. Також користуйтеся масками, навіть звичайна хірургічна підійде. Тримайте дистанцію. 

Порада лікарям – не вбивайтеся над протоколами, головне – це відокремити пацієнтів з COVID-19 від усіх інших.

Лікар – це не комп’ютер, а інколи COVID-19 може маскуватися під зовсім іншими симптомами.

Зупинити розповсюдження вірусу – це пріоритетне завдання. Лікуйте хворого одразу, щоб йому навіть не довелося лягати в лікарню. Застосовуйте антивірусну терапію на ранніх стадіях, бо легше подолати хворобу на початковій стадії. Довідайтеся про всі останні контакти хворого та протестуйте цих людей. Якщо діагноз підтвердять або людина матиме хоча б схожі симптоми, змусьте їх самоізолюватися щонайменше на 14 днів. 

Необхідно, щоб усі лікарні дотримувались загальної політики. Наприклад, кожен регіон в Італії має свою політику у сфері охорони здоров’я, але на час пандемії нам необхідно знайти щось спільне. Різні регіони мають різні можливості, тому лікування може дуже відрізнятися. Різниця помітна й у дотриманні карантину. Наприклад, деякі регіони суворо забороняють виходити на вулицю без потреби, а інші дозволяють виходити на пробіжки. 

 

Переклад з англійської: Сабіна Романова, Марина Бучко, Ксенія Бісерова.

Переглянути відеоінтерв’ю англійською мовою можна тут.

Якщо ви хочете отримувати перевірену інформацію про коронавірус від лікарів та вчених, а також більше дізнатися про оптимізацію роботи імунної системи, підписуйтеся на телеграм-канал.

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь