Спецпроєкти

Як вперше подорожувати музеєм онлайн? Тестуємо віртуальний Лувр


Віртуальні музеї з’явилися ще задовго до пандемії, але писати про них активно почали лише з початком карантину. І не дивно, адже зараз це одна з небагатьох можливостей ознайомитися зі світовими колекціями мистецтва. Є лише одна проблема: онлайн-тури на перший погляд можуть видатися незвичними та незрозумілими. А закрити сторінку в браузері набагато простіше, ніж вийти зі справжнього музею, до якого ви вистояли величезну чергу та придбали квиток. 

Разом проти коронавірусу: збираємо 1 000 000 грн на захисні костюми для лікарів. Твій внесок важливий! 

У віртуальних подорожей є щонайменше три плюси:

  • Жодного скупчення людей, штовханини та галасу. Ніхто не затулятиме картину перед вами і не заважатиме вдумливо прочитати текст.
  • Необмежений час перебування. У реальних музеях люди часто втомлюються вже десь на середині експозиції, адже інформації надто багато. В онлайн-режимі ви завжди можете відкласти щось на потім і раціонально керувати своїм часом. 
  • Додаткові матеріали. В онлайн-музеях є значно більше можливостей розмістити корисну допоміжну інформацію.

Але потрібно бути готовими й до недоліків:

  • Можливі технічні проблеми: щось неправильно підвантажилось або пропущена якась секція чи зала.
  • Не всі віртуальні музеї (навіть великі) підтримують багато мов. Часто це мова країни, де розташований музей, і англійська (не завжди). Тому за потреби варто користуватися онлайн-перекладачем.
  • Мало віртуальних турів адаптовані під мобільні пристрої.

Ми вирішили протестувати онлайн-версію найвідвідуванішого музею світу – Лувру в Парижі. І подивитися, наскільки цікавою є така подорож через екран ноутбука.

Виставки

Зараз на сайті розміщено чотири експозиції, на які можна подивитися, не виходячи з дому. Одразу спойлер – Мона Лізи серед них немає.

Перша виставка, «Пришестя митця» (The Advent of the Artist), відкрилася в Малій галереї Лувру 25 вересня 2019 року та мала тривати до кінця червня 2020-го. Вона присвячена четвірці геніїв Ренесансу: Леонардо да Вінчі, Донателло, Мікеланджело та Альбрехтові Альтдорферу. Епоха Відродження дала нам новий образ художника: талановитого митця, який творить для суспільства. До цього в Середньовіччі більшість авторів зберігала анонімність, а мистецтво переважно слугувало релігійним потребам. Саме появу авторства досліджують куратори, тож окремі секції присвячені автографам та автопортретам митців – наприклад, Рембрандта. 

Інформація на цій виставці доступна лише французькою, однак логіка експозиції та візуальний ряд зрозумілий інтуїтивно. Знизу можна розкрити меню, яке дозволяє переміщатися з однієї зали до іншої. Кожну картину можна подивитися ближче, якщо натиснути на неї, а іконки зі знаками питань показують додаткову інформацію.

Другий і третій тури – це подорож східним крилом Лувру, де розташована колекція Давнього Єгипту та середньовічна історія музею. Ця виставка доступна також і англійською мовою, але для запуску потрібен активний flash player у браузері – перевірте свої налаштування. Тут ви можете побачити не тільки мистецтво періоду фараонів і побудови пірамід, але й витоки самого Лувру. Він спочатку виконував функцію фортеці (у ХІІ столітті), а старі стіни та укріплення збереглися саме на нульовому поверсі східної частини. Види цих укріплень є і у віртуальній екскурсії по Стародавньому Єгипту. А краще зосередитися на історії безпосередньо Лувру можна в наступному турі, де подані перші ескізи будівлі, інформація про пов’язаних із музеєм діячів і доля Лувру в різні епохи. 

Якщо загубилися в цих двох турах (що цілком реально), зверніть увагу на мапу в лівому нижньому кутку: з нею буде легше пересуватися по залах музею. 

Останній на сьогодні віртуальний простірThe Galerie d’Apollon, галерея Аполлона. Довжелезний хол із високими стелями повністю розписаний митцями школи Фонтенбло наприкінці XVII століття на замовлення короля. І пишність цього декорування в житті насправді вражає. 

Розробники туру по галереї Аполлона не стали давати прості панорамні фото простору – і це правильне рішення, адже масштаб галереї так не зрозуміти. Натомість екскурсія пропонує більш інтерактивні речі. Наприклад, ви можете вивчити мапу стелі галереї (вкладка «Gallery map»), зблизька роздивитися картини на ній – у реальному житті це зробити складніше, бо зображення розташовані надто далеко від глядача. Або ж прочитати історію галереї, яка пережила пожежу, революції та численні реконструкції.

Екскурсія доступна двома мовами, французькою та англійською: перемикати можна зліва знизу. На цій же панелі є корисний словник термінів і хронологічний таймлайн. А зверху можна обирати тему та активність, яка вас найбільше цікавить. Так само, як і з попередніми турами, для запуску потрібен плагін flash player.

Враження від турів

Віртуальні екскурсії стають цікавими, якщо сприймати їх як варіант квесту у відеогрі: вам потрібно пересуватися між приміщеннями, шукати інформацію, роздивлятися все навколо. Щоб не втрачати фокус, краще одразу ж поставити собі мету – наприклад, знайти п’ять фігурок котів у колекції Стародавнього Єгипту. Так онлайн-подорож стане значно цікавішою.           

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь