Спецпроєкти

Інформаційний супротив COVID-19: bit.ua запускає просвітницький проєкт для українських лікарів

Разом проти коронавірусу збираємо 1 000 000 грн на захисні костюми для лікарів. Кожен внесок важливий!

Світ виявився не готовим до стрімкого поширення нового вірусу COVID-19, а отже, йому потрібна допомога. Саме тому bit.ua запускає проєкт інформаційної підтримки для українських медичних працівників, щоб допомогти їм швидко отримувати доступ до найкращих закордонних практик у боротьбі з COVID-19.

На спеціальному піддомені med.bit.ua ми будемо викладати переклади протоколів та інструкцій для медичних працівників, статті та інтерв’ю  з провідними фахівцями й лікарями, аби максимально поширити доказові медичні практики в боротьбі з коронавірусом.

Контент піддомену поповнює інформація з перевірених джерел, дані досліджень з Китаю, Італії та США. Його перевіряє група фахівців.

Roman Torgovitsky
Ph.D, американський учений, терапевт
Цей проєкт – наша спроба ефективно використовувати досвід і знання лікарів з Китаю, Італії та США, поширюючи їх протоколи та дописи серед українських медиків, які лікують хворих з COVID-19. Також ми прагнемо виконувати просвітницьку функцію для людей, які не мають медичної освіти, аби кожен розумів, як захиститися й запобігти інфікуванню та, можливо, полегшити перебіг хвороби, якщо інфікування таки відбулося. Звичайним людям вкрай важливо розуміти, як мають діяти медики у випадку виявлення вірусу в пацієнта. Усі опубліковані нами статті, зокрема про сон, імунну систему, самоізоляцію, про біологічний годинник та добові ритми, спрямовані на те, щоб заохотити людей подбати про своє здоров’я, підвищити імунітет та знизити вірогідність зараження, а отже, й навантаження на лікарні. Адже соціальна ізоляція не гарантує, що ймовірність інфікування для кожного з нас зникне! Усі ми в будь-який момент можемо заразитися цим вірусом, але перебіг хвороби та можливість ускладнень залежатиме, зокрема, від нашого імунітету.

Ольга Маслова
Кандидатка біологічних наук, співзасновниця наукпоп-ініціативи Nobilitet
Цей проєкт необхідний, для того щоб у часи, коли інформації на «гарячі теми» надзвичайно багато, можна було стежити лише за «відфільтрованими» матеріалами. Це дозволяє оминати фейки, яких на тему боротьби з коронавірусом стає все більше, а також знайомитися з першоджерелами, наприклад, з перекладеними українською інструкціями для лікарів та медсестер. Також ми готуємо матеріали, що можуть бути цікавими не тільки медикам: про підтримку свого здоров’я під час карантину, про перспективні підходи до боротьби з наслідками захворювання тощо.

Нам важливо, щоб медики, які стоять на передовій війни з коронавірусом, мали не тільки захист, а й перевірені інструкції, як діяти в тій або тій ситуації та як розширити свої знання. 

Перші матеріали «Для лікарів» ви вже можете прочитати на нашому сайті med.bit.ua.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь