Спецпроєкти

Як переконати літніх родичів залишатися вдома під час карантину? Поради з власного досвіду


Разом проти коронавірусу: збираємо 1 000 000 грн на захисні костюми для лікарів. Твій внесок важливий! 

Люди літнього віку в групі найбільшого ризику заразитися коронавірусом. Від того, чи вийде переконати їх самоізолюватися та дотримуватися карантину, без перебільшень може залежати їхнє життя. 

Багато хто зараз веде словесні бої зі своїми бабусями та дідусями, пояснюючи, чому вони мають якомога рідше виходити з дому під час пандемії коронавірусу. Але часто старше покоління не вважає COVID-19 справжньою загрозою, аргументуючи це тим, що «і війну, і Чорнобиль пережили, тому якогось там вірусу не боїмося». 

Як же переконати літніх родичів убезпечити себе? Дієвими аргументами з особистого досвіду діляться представники кіногалузі, громадського сектору та креативного бізнесу.

Анна Мачух

виконавча директорка Української кіноакадемії

Мій тато лікар – анестезіолог-реаніматолог зі стажем роботи майже 35 років, тож переконувати рідних у необхідності самоізоляції та дотриманні санітарних норм мені не доводиться. Навпаки – сама прослухала лекцію про це. У період карантину я дуже рідко виходжу на вулицю, із собою завжди маю антисептик та маску, яку використовую, якщо заходжу в приміщення магазину чи аптеки. 

А от літніх сусідів довелося переконувати.

У перші дні карантину більшість із них не розуміла, що таке дистанція, чому вони не можуть проводити час зі своїми онуками та подругами на дитячих майданчиках та нащо їм маска в магазині.
Дехто спокійно сприймає пояснення, дехто реагує вороже. Багатьом потрібен час на прийняття нових реалій життя – сподіваюся, що ці реалії швидко зміняться на звичні, але для цього потрібно трохи побути в самоізоляції. 

Нашу медицину роками не фінансували як треба, вона набагато слабша за європейські і не готова до таких епідемій. Тож ми маємо допомогти лікарям виконувати їхню роботу, аби врятувати якнайбільше життів. До того ж нас про багато не просять – просто залишатися вдома!

Олександр Смірнов

партнер та креативний директор компанії креативу TABASCO

Нам усім потрібно перетворитися на суворого вартового. Сподіватися на свідоме ставлення не варто. Маємо передбачати та вгадувати бажання, замовляти та доставляти все так, щоб потреби виходити на вулицю просто не виникало. Не вірте словам та обіцянкам та стежте за своїми старшими родичами.

Анна Верещак, волонтерка фонду Starenki
Юлія Таранцова, волонтерка фонду Starenki

Ми бачимо, що Ба і Ді не дуже сприймають поради залишатися вдома навіть тоді, коли їх можуть забезпечити всім необхідним близькі, рідні або волонтери.

Наводимо приклади того, що, на нашу думку, може допомогти переконати їх залишитися вдома:

  • конкретні факти та цифри про смертність від коронавірусу серед старшого покоління (не залякування, а сильні та правдиві аргументи, озвучені спокійним голосом);
  • можна показати відео з країн, де зараз жахлива ситуація через пандемію, та пояснити, наскільки важко боротися з вірусом і чому (зокрема тому що люди не дотримуються правил і ігнорують самоізоляцію);
  • показати інфографіку, скільки годин живе вірус, на яких поверхнях він зберігається, щоб було наочно зрозуміло, що це не «віртуальна» хвороба, а реальна загроза;
  • а ще потрібно щиро та емоційно розказати, як ви любите своїх Ба і Ді (або поважаєте/цінуєте сусідніх), просити їх дослухатися до ваших порад та залишатися вдома.

Артем Гусєв

артдиректор компанії креативу TABASCO

Під час карантину головне – бути зайнятим, неважливо, чим саме. Треба щось робити, щоб не поїхати дахом від самоізоляції. Для молодих людей це не проблема, бо кожен має лептоп або смартфон, з якого можна працювати 8 годин, а потім ще 4 байдикувати (або навпаки). А от з бабусями та дідусями все трохи складніше, тому їх потрібно заохочувати та допомагати їм.

Якщо ваша бабуся вміє в’язати, нехай зробить для вас ковдру.

Ба буде щаслива створити щось для рідних, а ви – спокійні, що вона вдома.
До того ж тепла ковдра точно знадобиться. Можете дві години, сидячи вдома, розпитувати тата по телефону про те, як ловити щуку із човна, – і будете героєм-«балакменом». Це суперсила, якою володіє кожен, і кожен у змозі стати героєм нашого часу, коли хобі може врятувати життя. Саме так у нас народилася ідея комунікації #СправжніГероїСидятьВдома для МОЗ України та Червоного Хреста. Постери можна завантажити тут, а також можна пройти тест, щоб дізнатися, який ви супергерой-домосид.

Тіна Михайловська

співзасновниця та керівниця БФ «Життєлюб»

Зараз абсолютна більшість загиблих від COVID-19 у Італії – це люди віком 60+. За статистикою літні люди – це найвразливіша авдиторія під час пандемії. Тому дуже важливо переконати своїх Ба та Ді не виходити на вулицю під час карантину. 

Якщо йдете в магазин – спитайте свою Ба, що саме їй потрібно купити для млинців або борщу.
Так спокуса сходити до магазину за потрібними продуктами буде меншою. А оскільки чужих Ба не буває, ми в «Життєлюбі» підготували плакати допомоги літнім сусідам. Потрібно просто написати на плакаті свої контакти та повісити в під’їзді чи ліфті вашого будинку. Завантажити їх можна за посиланням.

Часто люди старшого віку турбуються через те, що потрібно вчасно оплачувати комунальні послуги. Але й тут є дієвий аргумент: під час карантину постачальники комунальних послуг НЕ МАЮТЬ права нараховувати пеню за заборгованість або припиняти їх постачання. Це передбачено Законом України. Тому розкажіть цю інформацію своїй Ба та вмовте оплатити комуналку після карантину або онлайн. До речі, це гарний привід навчити Ба та Ді користуватися сервісами онлайн-банкінгу: і проведете час разом, і вбережете від черг у банках та ЖЕКу.

Інколи люди літнього віку ставляться до свого здоров’я легковажно, жартуючи: «Я вже своє пожив/-ла». Якщо ваші батьки живуть з вами в одному помешканні, то нагадайте їм, що зараз вони відповідальні не тільки за своє здоров’я, а й за здоров’я дітей та онуків. Для старших людей онуки – це святе, тому такий аргумент теж може спрацювати.

Юлія Сінькевич

генеральна продюсерка Одеського міжнародного кінофестивалю

У мене свідомі родичі, тому переконувати їх було не дуже складно. Проте я додатково навела статистичні дані з інших країн, кинула корисні посилання про розвиток пандемії в інших країнах та про ситуацію з медичною сферою в Україні. До того ж я поки переїхала в будинок до батьків за містом, і радість бачити мене щодня стала вирішальним аргументом.

 

Як бачимо, є безліч способів утримати наших рідних вдома на карантині, головне – знайти правильний підхід. Когось переконає статистика з авторитетних джерел, когось – рішення уряду, а на когось вплине елементарна увага та теплі посиденьки за чаєм. Ніхто не знає наших бабусь та дідусів краще, ніж ми самі.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь