Спецпроєкти

Чи впливають на поширення вірусу Covid-19 кліматичні і погодні умови?


Спалахи респіраторних захворювань мають сезонний характер — активізуються восени і взимку та йдуть на спад влітку. Чи новий коронавірус також сезонний, як і більшість вірусів грипу? Та чи є ймовірність, що з настанням літа пандемія піде на спад? 

Фахівці з Університету Гонконгу прийшли до висновку, що найбільш сприятлива для розповсюдження коронавірусу температура становить від 3 до 4 ℃ при рівні вологости 20–80%. Відповідне дослідження вони опублікували на порталі medRxiv.org. Учені з Іспанії та Фінляндії припускають, що найбільш комфортна температура для SARS-CoV-2 — від мінус двох до плюс десяти градусів.

Учені прийшли до висновку, що при температурі +4° C вірус може існувати більше двох тижнів, при +22° C — близько тижня, при +37° C — менше двох днів.

«При 56°C вірус гине за 10 хвилин, при 70° C — майже одразу. Що тепліше, то менше вірус здатен зберігатися у навколишньому середовищі. Вітер може розсіювати вірусні частинки. Вологість вірусу необхідна для виживання, він окремо від організму може існувати лише у часточках рідини. З настанням літа кількість інфікувань має значно зменшитися», — зазначає вірусолог Тетяна Мудрак.

Так, учені припускають, що поширення нового коронавірусу пов’язане з кількома погодними чинниками: температурою повітря, швидкістю вітру та відносною вологістю. Помірний теплий, а також холодний клімат найбільш сприятливий для спалаху Covid-19. Водночас вірус COVID-19 може передаватися і в регіонах зі спекотною та вологою погодою, як-от Сінгапур та Австралія. Це говорить про меншу чутливість нового коронавірусу до погодних умов.

До того ж на пандемії часто не поширюються сезонні моделі, як за типових спалахів грипу та вірусів, що викликають застуду.  Іспанський грип досяг максимуму в літні місяці.

За словами вчених, не можна припиняти заходи охорони громадського здоров’я в боротьбі із захворюванням. Теплі температури можуть ускладнити виживання коронавірусу в повітрі чи на поверхнях протягом тривалого періоду часу. Зрештою, влітку в організмі людини підвищується рівень вітаміну D, збагачується раціон, що змінцює імунітет та допомагає протистояти вірусам. Однак це не означає, що вірус буде переможений. Лише обмеження контактів повинно знизити рівень зараження.

«Щодо нового коронавірусу, маємо підстави очікувати, що подібно до інших бета-коронавірусів він може передаватися більш ефективно взимку, ніж влітку, хоча ми не знаємо, який механізм або механізми відповідальні за це», — зазначає епідеміолог Марк Ліпсітч.

Дослідникам потрібен ще час, аби дослідити, як погодні умови формують траєкторію коронавірусу. Ймовірно, темпи зараження COVID-19 уповільняться влітку, проте вірус може повернутися вже восени. Єдине, що може зупинити вірус, — це ефективна вакцина та терапія для лікування хвороби.

Разом проти коронавірусу: збираємо 1 000 000 грн на захисні костюми для лікарів. Твій внесок важливий!

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь