Спецпроєкти

США припиняють фінансувати Всесвітню організацію охорони здоров’я


14 квітня на пресконференції у Білому домі Дональд Трамп заявив, що США призупиняють виділення коштів на фінансування Всесвітньої організації охорони здоров’я. Трамп вважає, що ВООЗ не виконала свій засадничий обов’язок, бо не розслідувала повідомлення про появу вірусу в грудні минулого року в Китаї. Крім цього, президент США звинуватив ВООЗ у «прокитайській позиції».

«Реальність така, що ВООЗ не змогла вчасно отримати прозору інформацію, опрацювати та поділитися нею в належний спосіб», – наголосив Трамп. На думку президента США, якби ВООЗ раніше наполягла на припиненні пасажирського авіасполучення з Китаєм, поширення вірусу можна було б попередити.

Припинення фінанасування ВООЗ триватиме від 60 до 90 днів, поки уряд аналізуватиме дії та заходи ВООЗ в умовах пандемії коронавірусу. Зазначимо, що досі США були найбільшим фінансовим донором ВООЗ. Минулого року внесок США становив 400 млн доларів – близько 15% загального бюджету організації.

Водночас Генеральний секретар Організації об’єднаних націй Антоніу Ґутерріш у відповідь заяві Трампа зазначив, що такий крок не на часі: «Я вважаю, що Всесвітню організацію охорони здоров’я треба підтримувати, бо це дуже важливо для намагань світу перемогти у війні проти Ковід-19».

«Коли ми остаточно перегорнемо сторінку цієї епідемії, тоді має бути час озирнутися, щоб з’ясувати, як ця хвороба з’явилася і як так катастрофічно швидко поширилася планетою, а також, як усі причетні реагували на кризу. Але зараз не час для цього», – сказав Ґутерріш.

Багато хто вже розкритикував рішення Дональда Трампа, адже в час розпалу пандемії таке рішення  небезпечне. Підприємець Білл Гейтс теж стурбовано відреагував на такий крок президента: «Робота Всесвітньої організації охорони здоров’я сповільнює поширення COVID-19, і, якщо ця робота буде припинена, жодна інша організація не зможе їх замінити. Світ потребує ВООЗ зараз більше, ніж будь-коли».

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь