Спецпроєкти

Через глобальне потепління Антарктида зеленіє. Що говорять учені?


Британські вчені оголосили про появу нової екосистеми на Антарктичному півострові – північній частині континенту. На поверхні талого снігу зафіксували цвітіння мікроскопічних водоростей. Глобальне потепління прискорить їхнє поширення. Про дослідження, опубліковане в Nature Communications, повідомляє The Guardian.

Біологи з Кембриджського університету і Британської антарктичної служби протягом 6 років вивчали розмноження снігових водоростей в Антарктиді, використовуючи комбінацію супутникових даних і наземних спостережень. Вони помітили, що вже зараз на деяких ділянках ці одноклітинні ростуть настільки щільно, що сніг забарвлюється в яскраво-зелений колір, і це можна побачити з космосу. Так відбувається, оскільки щорічне підвищення температур і рівня забруднення створює сприятливі умови для цвітіння водоростей, даючи при цьому джерело живлення іншим видам. Особливо їх багато в тих районах, де температура повітря влітку перевищує нуль градусів за Цельсієм.

Учені припускають, що в майбутньому мікроскопічні водорості покриють увесь континент через глобальне потепління.

У результаті спостережень учених складено першу великомасштабну мапу водоростей півострова, її використовуватимуть як базу для оцінки швидкости, з якою зеленіє континент.

Фахівці також виявили, що водорості утворили тісні зв’язки з крихітними грибковими спорами і бактеріями. Згідно з дослідженням, квітучі водорості можуть стати потенційним джерелом їжі для певних видів. «Це спільнота може потенційно сформувати нові місця проживання. Це початок нової екосистеми», – розповів Метт Дейві з Кембриджського університету.

Раніше дослідники також звернули увагу на збільшення кількости лишайників і моху в Антарктиді, але вони ростуть повільніше, ніж водорості.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь