Спецпроєкти

Учені: до 2070 року понад 3 мільярди людей житимуть в умовах екстремальної спеки


Разом проти коронавірусу: збираємо 1 000 000 грн на захисні костюми для лікарів. Твій внесок важливий! 

Наслідки змін клімату відчутні вже сьогодні і посилюватимуться у майбутньому. Зміна клімату ніколи не була такою стрімкою, як за останні 30 років. Зокрема в Україні з 90-х років клімат став посушливішим, наголошують вчені.

За дослідженням міжнародної групи вчених Національної академії наук США, якщо людство не скоротить обсяг викидів парникових газів протягом найближчих років, понад 3 млрд осіб до 2070 року житиме в районах з дуже високою температурою, майже непридатною для життя.

Учені вважають, що за 50 років середньорічна температура на планеті зросте в середньому на 7,5 градуса. Середньорічна температура в окремих регіонах досягне 29 градусів за Цельсієм, що вище сприятливого для життя кліматичного рівня, який зберігався на Землі останні 6 тис. років.

Сьогодні переважна більшість людства живе в регіонах, де середньорічні температури становлять близько 11–15 ° C градусів за Цельсієм, що є ідеальними умовами для здоровʼя людини та виробництва продуктів харчування.

Наразі найспекотніші території займають 0,8% поверхні суші. Однак якщо кількість парникових викидів в атмосферу не зменшиться, за 50 років гарячі кліматичні умови поширяться на 19% суші і торкнуться близько 3,5 млрд чоловік. Регіони, які зачепить потепління, – це насамперед райони Африки на південь від Сахари, області Південної Америки, Індії, Південно-Східної Азії, Аравійського півострова і Австралії.

Глобальне потепління може мати негативні наслідки для виробництва продуктів харчування, доступу до джерел води, спричинити міжнародні конфлікти і проблеми, викликані міграцією. Зокрема, внаслідок підвищення температури повітря в Україні  ймовірне посилення та поширення посух,  збільшення площ земель, схильних до опустелювання.

Подібний прогноз можна вважати найгіршим варіантом розвитку подій, проте їхнє дослідження не можна використовувати як остаточний прогноз.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь