Спецпроєкти

Для міцного сну. Як правильно облаштувати спальню?


Що шаленіший у нас ритм життя з безліччю проєктів, справ і хвилювань, то сильніше ми потребуємо власного «місця сили». Такого, де можна сховатися від світу навколо та приділити час собі і, можливо, коханій людині. Для цього й існують спальні – ці цілющі кімнати, в яких ми можемо побути в центрі всесвіту. Проте така магія з’являється лише за однієї умови: коли спальня облаштована максимально під наші потреби –  функціональні та естетичні. 

Разом з дизайнеркою Вікторією Файнблат ми зібрали головні правила ідеальної спальні, де ви будете почуватися максимально комфортно й відпочивати по-справжньому.

Вікторія Файнблат

Архітекторка, дизайнерка інтер’єрів та власниця однойменного дизайн-бюро. Має за плечима 15 років досвіду та понад 160 реалізованих проєктів.

Стиль спальні

Перше, що варто зробити, – обрати вектор, від якого ви будете відштовхуватися, оформлюючи кімнату. Цілком копіювати картинки з пінтересту не потрібно – лише обрати принципи, що відгукуються для вас. Вікторія пропонує звернути увагу на три основні стилі: скандинавський, японський і прованс.

Скандинавський

Цей стиль дизайнерка рекомендує поціновувачам мінімалізму, стриманих кольорів і функціональности. Ось кілька порад, як облаштувати спальню по-скандинавськи:

  • Стіни, стеля та підлога мають бути в нейтральних кольорах (білому, сірому чи синьому), слугувати тлом і не перебирати на себе всю увагу. Акценти можна робити візерунком на одній стіні або ж за допомогою яскравого килимка на підлозі.
  • Декор має бути стриманим, а приміщення – незахаращеним. Варто звернути особливу увагу на організацію простору: як це зробити, Вікторія вже розповідала у своїй попередній колонці
  • Щоб простір здавався не надто стерильним, але комфортним, грайтеся з текстурами в спальні. Ви можете оббити частину стін деревом, розкинути біля ліжка килим з довгим ворсом, повісити світильники з блискучою мідною або металевою основою. Обирайте натуральні та екологічні матеріали.
  • Скандинавський дизайн поєднує як м’які та плавні, так і чіткі й гострі лінії в інтер’єрі. Їхнє поєднання також зробить вашу спальню більш візуально контрастною.
  • Обирайте яскравий текстиль зі сміливими візерунками. Постіль, ковдри та подушки – саме те, на чому можна «відігратися» в скандинавському оформленні спальні. Максимально помітні предмети відтінюватимуть спокій і стриманість решти спальні.

Японський

Цей стиль, на думку дизайнерки, підійде тим, хто найбільше цінує гармонію, витонченість та порядок у своєму житті.

Особливості спальні в японському стилі дизайнерка зводить до декількох правил.

  • Японське світобачення близьке до природи, тож основний колір вашої спальні має бути максимально натуральним. Світлі коричневі, трав’яні, білі та бежеві відтінки – найкраще рішення для стін. А акцентним кольором можна обрати вишневий або теплий червоний.
  • Також популярні монохромні рішення: чорно-білі інтер’єри відсилають до балансу Інь та Янь.
  • Дуже популярно для японського дизайну – це бамбукові полотна на одній стіні спальні. Також стіни можна прикрасити етнічним розписом або творами мистецтва.
  • Для японських спалень не характерні килими. Традиційне рішення – дерево, паркет або ламінат, по яких можна ходити босоніж.
  • Ліжко можна обрати нижче, ніж це прийнято в Європі. Або навіть обмежитися високим матрацом на підлозі чи подіумі.
  • Зверніть увагу на невеликі японські ширми, які допоможуть зонувати спальню. Це особливо актуально, якщо у спальні вам також потрібно працювати.  
  • Обирайте освітлення з м’яким і теплим світлом.
  • Для такого дизайну найкраще підходить текстиль із натурального льону або бавовни в стриманих відтінках. 

За рекомендаціями Вікторії Файнблат, у спальні в японському стилі особливу увагу потрібно приділити шафі чи гардеробній: саме туди варто ховати всі речі, щоб не порушувати аскетизму східного дизайну.

Прованс

Цей стиль Вікторія радить мрійливим і романтичним натурам, які втомлюються від скаженого життя великого міста.

Особливості спальні у стилі прованс:

  • Для стін краще обирати пастельні кольори, також можна погратися з геометричними або природними візерунками – горизонтальними та вертикальними лініями або квітковими орнаментами. Гарна на вигляд декоративна штукатурка.
  • У французьку спальню чудово впишуться дерев’яні меблі зі стильними потертостями та ознаками старовини. Вінтажний декор можна шукати в антикварних крамничках або на барахолках. Ще одна ідея для спальні в стилі прованс – реставрувати якісні старі крісла, столики та комоди.
  • Надзвичайно важливо забезпечити багато денного світла. Найкраще підходять великі вікна, пофарбовані в білий колір. Штори варто обирати світлі, легкі та нецупкі. 
  • Невеликий безлад – те, що потрібно для справжньої атмосфери провансу. Квіти, фоторамки, свічки, красиві вази та статуетки трохи захарастять інтер’єр, але додадуть йому затишку.
  • У таку спальню обов’язково оберіть дзеркало в дерев’яній рамі. Воно може бути або невеликим і круглим, або високим прямокутним, що стоїть на підлозі. 

У творчому безладі головне – не перетворити його на справжнісінький несмак. Тому Вікторія Файнблат рекомендує не забувати про відчуття міри та зважати на дизайнерські рекомендації, перед тим як експериментувати з провансом. 

Комфорт

Перша та головна мета спальні – забезпечити нам здоровий сон і повний відпочинок. Це неможливо без справжнього центру вашої спальні – правильного матрацу. Саме він гарантуватиме вам комфорт вночі (або ж не гарантуватиме).

Усе ускладнюється тим, що немає універсального матрацу для всіх – ви маєте орієнтуватися тільки на власні потреби й знайти свій тип. Вікторія радить зробити такі кроки перед купівлею матраца:

  1. Відвідайте кілька магазинів і полежіть на матрацах. Ви не зможете визначити, чи підходить вам матрац ані за його зовнішнім виглядом, ані за ціною.
  2. Якщо ви ділете спальню з партнером/-кою, то матрац вам також потрібно обирати разом. У цьому випадку краще зверніть увагу на матраци з пам’яттю, які повторюють форми вашого тіла – це гарантує, що зручно буде обом людям.
  3. Уважно читайте характеристики. Там ви зможете дізнатися про оптимальний розподіл ваги, матеріали (зважайте на свої алергії) та жорсткість.
  4. Прочитайте про інші фічі матраців: вони можуть бути латексні (дуже пружні та довговічні), з ефектом літо/зима, пружинні та непружинні.
  5. Обирайте матрац тільки разом з ліжком. Не всі варіанти справді поєднуються між собою: невдалий вибір корпуса може звести нанівець переваги навіть найкращого матраца.

Естетичність

Ваша спальня – це справжній вияв власної особистости. Тож до дрібниць інтер’єру та декорування цього важливого простору потрібно підійти відповідально та не сприймати це як надмір.

Вікторія склала топ прийомів у декоруванні спальні, які ви можете адаптувати до своїх потреб:

  1. Креативні узголів’я ліжок – цікаве, хоча й поширене рішення. Узголів’я легко змінювати щосезону, коли життя потребує оновлень. Наприклад, задрапірувати гарною шторою, зробити інсталяцію зі світильників або знайти оригінальний твір мистецтва.
  2. Обирайте фотографії професійних авторів. Необов’язково, щоб світлини в спальні були тільки ваші або вашої родини. Зверніть увагу на твори улюблених фотографів і придбайте гарно оформлений відбиток.
  3. Шукайте креативні варіанти для зберігання речей. Біля ліжка ви можете поставити вінтажну скриню, яка слугуватиме і прекрасним сховищем для одягу або білизни, і унікальним елементом вашої спальні. 
  4. Виділіть спеціальну робочу зону в спальні. Так, краще мати власний кабінет для роботи вдома, але така можливість є геть не в усіх. Тому, якщо немає інших варіантів, ви можете організувати робочий простір і в зоні відпочинку. Головне – спробуйте це зробити якомога далі від ліжка.
  5. Якщо ви прагнете візуально збільшити приміщення, обирайте меблі на високих ніжках. Це допоможе «підняти» та масштабувати простір.
  6. Дозвольте собі трохи розкоші. Від аскетизму також втомлюєшся. Інколи люксові та навіть примхливі речі (кітчева золота ваза чи пишні гардини), про які ви завжди мріяли, можна дозволити собі тільки в найінтимнішому місці – у спальні. Те ж саме стосується вашої персональної творчости, яку ви соромитеся винести в більш публічний простір.
  7. Визначте оптимальну кількість подушок для вашого ліжка. Ліжко має бути все ще розкішним (обирайте подушки різних форм і текстур), але розстилання не повинне займати більше кількох хвилин. Зазвичай це від двох до шести штук, залежно від розміру вашого ліжка.

Навіть найменші дрібниці допоможуть вам відчути себе краще після важкого робочого дня й повноцінно відновитися вночі. Тому не забуваймо про відпочинок, навіть коли попереду мільйон дедлайнів, – і шукаймо способи перетворити свою спальню та кімнату мрії.

Усі фото надано дизайн-бюро Вікторії Файнблат.

  

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram