Спецпроєкти

Француз відсудив 50 тисяч євро у роботодавця за нудну роботу


Француз Фредерік Деснар відсудив у свого колишнього роботодавця 50 тис. євро за те, що йому було дуже нудно на роботі. Про це пише Newsweek.

Деснар працював у парфумерній компанії Interparfums з 2010 по 2014 рік, а у 2016 році – тоді йому було 44 роки – подав позов на її керівництво. Проведений час в офісі час він назвав «сходженням в пекло». Свій стан тоді описав як bore-out – вигорання від нудьги (за аналогією з burn-out, звичайним вигоранням).

«Синдром Boreout» – поняття Крістіана Буріона, професора соціальної економіки в бізнес-школі ICN у Франції. Доведено, що нудьга на роботі та відсутність розвитку можуть призвести до емоційного виснаження, хронічної втоми й депресії. Коли начальство не мотивує і не пропонує перспектив, це провокує у працівників глибоке незадоволення собою та працею загалом.

«Усім було байдуже, прийшов я о 9 або о 10 ранку. Мені треба було купити трохи офісного приладдя, кілька аркушів паперу, після чого мій день закінчувався», – скаржився в суді Деcнар.

За його словами, бездіяльність на роботі зруйнувала його психічне здоров’я і спричинила депресію. «Мені було соромно отримувати зарплату за байдикування», – зізнавався чоловік. Колега Деснара підтвердив, що той дійсно все частіше говорив про самогубство.

Деснард стверджував, що стрес і брак стимуляції на роботі врешті-решт спричинили напад епілепсії, коли він їхав за кермом.

Врешті він перестав ходити на роботу і за сім місяців після цього, у вересні 2014 року, його звільнили через тривалу відсутність. Представники компанії заявили суду, що їм скарг на нудьгу від Деснара не надходило. Проте суд все одно присудив виплатити компенсацію, хоча вона виявилася значно меншою, ніж було вказано в позові (50 тис., а не 360 тис. євро).

Французьке трудове законодавство доволі суворо ставиться до роботодавців. Працедавець не може звільняти співробітників, навіть якщо їхні послуги більше не потрібні компанії, наприклад, внаслідок модернізації бізнес-процесів. У результаті начальство змушене давати їм хоча б якусь безглузду роботу, сподіваючись, що вони звільняться самі.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь