Спецпроєкти

Дерева в карпатських лісах незаконно вирубують для стільчиків IKEA: дані екоорганізації


Ikea – найбільший споживач деревини у світі та найбільша компанія  з виробництва «швидких меблів» у світі.

Компанія використовує приблизно одне дерево щосекунди. За підрахунками, «у 2019 її споживання становило 21 мільйон кубічних метрів деревини – дерева, викладені у лінію, могли б сім разів огорнути земну кулю».

Чимало ікеївських меблів виготовлені з української деревини, зокрема шляхом незаконної вирубки карпатських лісів. Про це повідомляє британська екоорганізація Earthsight.

Більшість «швидких меблів», що їх виготовляє компанія, – це колись недоторкані ліси в колишніх соціалістичних країнах. Найбільшими і найдешевшими постачальниками для шведського меблевого гіганта є країни Східної Європи та Росія.

Дослідження Earthsight виявило, що компанія Ikea продає букові стільці, вироблені з деревини, отриманої шляхом незаконних рубок у лісах українських Карпат.

Зокрема незаконна українська деревина була використана у виробництві складних стільців (з панелей) Terje та стільців до обіднього столу Ingolf.

В Україні стілець Terje коштує приблизно 600 гривень. У Німеччині – 13 євро і 25 доларів у США.

Щороку ІКЕА продає понад 1,5 мільйона цих стільців – приблизно три стільці щосекунди.

Букові стільці Тер’є розміщують біля кас для імпульсних покупок у Британії, 2020 рік

Меблева компанія ТОВ «ВГСМ» у селищі Великий Бичків Закарпатської області є найбільшим постачальником для ІКЕА. Якраз до найцінніших порід дерев, які ростуть у Великобичківському ЛМГ, належить бук, з якого роблять стільці.

Вирубки буків безпосередньо загрожують численним рідкісним видам тварин і птахів у період розмноження, які живуть у буковому лісі. Наприклад, для рисей (вид на межі зникнення в Україні), стрес, спричинений присутністю людини, може не лише руйнувати цілі сім’ї, а й призводити до їхньої загибелі.

За словами дослідників, «незаконна заготівля деревини можлива через корумпованість державних лісогосподарських підприємств, які управляють більшістю лісів України». Крім того, незаконна вирубка лісів тривала навіть під час карантину у зв’язку з COVID-19 у квітні 2020 року.

У системі зеленого маркування деревини, що гарантує законність її походження, є корупційні лазівки, йдеться у дослідженні.

Більше про розслідування можна прочитати тут.

UPD. Шведська компанія IKEA відреагувала на розслідування щодо її постачальників в Україні та пообіцяла перевірити мережу поставок сировини. Про це йдеться у відповіді IKEA на запит Reuters.

У компанії зазначили, що не виробляють свою продукцію з незаконно вирубаної деревини, а українська деревина складає менше ніж 1 відсоток з усієї сировини, яку отримує IKEA для виробництва своєї продукції.

До речі, 23 червня, Держлісагентсво прийняло рішення про інвентаризацію лісів, завдяки якій можна отримати повну інформацію про стан лісів, запаси деревини та її технічну придатність.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram