Спецпроєкти

Київське море: куди поїхати на вихідні


Кожен киянин майже з пелюшок знає, що таке Київське море, але коли говориш про нього за межами столиці, то здається, що його сприймають як львівське метро. Ну бо яке море біля Києва?! Але ж ідеться про Київське водосховище. І воно не просто забезпечує столицю водою. Це великих розмірів штучна водойма та популярне місце для відпочинку. Це пляжі, сосновий ліс, екстремальні розваги, затишні готелі, риболовля та збирання грибів.

Не менш захопливою є й історія створення Київського моря: коли з’явилося водосховище, навіщо його будували та який вигляд мала місцевість до затоплення. Ми проведемо онлайн-екскурсію й розповімо, де розташоване Київське море, як вибрати місце для відпочинку й що робити під час вікенду. 

Де розташоване Київське море

Водосховище розташоване на північ від столиці, або ж вище від Києва по Дніпру. Найпростіше пояснення – поблизу міста Вишгород. Але простягається воно аж до кордону з Білоруссю. Вода Київського моря не в повному обсязі формується з Дніпра, а тільки на 60%. Інші 40% припадають на Прип’ять, Тетерів та Ірпінь. Так, Київське море – це Дніпро, але лише частково. 

київське море

Навіщо створили Київське море

Створення Київського моря почалося у 1959 році: тоді будівництво було одним із наймасштабніших проєктів Радянського Союзу. Навіщо потрібно було будувати Київське море? Відповідь на поверхні: для реалізації Київської ГЕС. Різницю у висоті води використовує Київська гідроелектростанція для добування електроенергії. 

Київське море до затоплення – мальовнича місцина з чудовими краєвидами. Край, який наразі схований глибоко під водою, з часів стародавніх літописів відомий тим, що київські князі влаштовували тут свої гуляння, полювали й приймали іноземних послів. 

Під час заповнення водосховища було затоплено багато сіл, переважно на лівому березі: Старосілля, Сваром’я, Ошитки, Тарасовичі, Чернин, Новосілки-на-Дніпрі, Окунінове, Новий Глибів, Старий Глибів, Бірки та декілька сіл на правому березі: Борки, Толокунська Рудня, Ротичі, Домонтова.

Як будували Київське водосховище

Щоб запрацювала Київська гідроелектростанція, необхідно було створити водойму площею понад 1000 м². Тому більш ніж 33 тисяч місцевих жителів переселили в інші населені пункти. Тим, хто погодився на переїзд добровільно, виплачували несуттєву компенсацію за житло. У людей, які відмовлялися покинути рідні стіни, ситуація була гіршою: їх виселяли насильно, а будинки зносили без згоди.

Глобальне будівництво тривало п’ять років. Використовували лише найпотужніше й нове обладнання. Робочі вивезли 1,6 мільйона кубічних метрів землі. До 1964 року почався поступовий запуск води, а вже у 1966 році створення Київського моря було закінчено. Через природний нерівний рельєф під час створення утворилися острови просто серед водосховища.

Коли побудували Київське море, його почали використовувати не тільки для видобутку електроенергії, але й для зрошення земель, розвитку рибних господарств і навіть для судноплавства. Дозволяли масштаби: глибина Київського моря сягає 15 метрів, найширша частина – 12 км, а протяжність – близько 110 км. 

Київське море

Відпочинок на Київському морі

Київське море – одне з найпопулярніших місць Київщини для туристів. Тут є чисті пляжі, чудові краєвиди, соснові ліси, затишні готелі та багато активностей. Ось такі водні розваги ви зможете знайти на узбережжі:  

  • уроки вітрильного спорту; 
  • віндсерфінг;
  • каякинг і сапбординг; 
  • прогулянки на теплоході, прокат катамаранів; 
  • катання на бананах і гідроциклах; 

На територіях баз і готелів є також тенісні корти, басейни, бари, ресторани, джакузі та сауни.

Не будемо нехтувати найпопулярнішими безплатними розвагами Київського моря: можна купатися в теплій воді водосховища, засмагати, організувати мангал-меню, збирати гриби або рибалити. Риби у водах водосховища в надлишку: тут є окунь, короп, амур і судак. Не забувайте про фотографії: повернутися з Київського моря без фото – злочин.

Київське море: як вибрати місця для відпочинку 

Узбережжя Київського моря різноманітне. Для цінителів дикої природи ідеальним буде лівий берег. Тут є піщаний підхід до води, мальовничі обриви й сосновий ліс. Зупинитися можна в селі Лебедівка або Ровжі. Тут легко орендувати дачний будиночок або влаштуватися в кемпінгу. Для відпочинку з усіма благами цивілізації підійдуть: котеджне містечко Goodlife Park та Шато Шафран, що розташовані в Лебедівці. 

Правий берег більш обжитий.

Враховуйте, що з боку Вишгорода все узбережжя бетонне. Тут чимало баз відпочинку, готелів, заміських комплексів і котеджів. Найпопулярніші локації правобережного Київського моря: 

Максимально відокремлений відпочинок на правому березі можливий поблизу села Лютіж. Тут дикі пляжі в оточенні лісу й захід сонця, що вражає. Мальовничі фото Київського моря на локації забезпечені. 

Як доїхати на Київське море

До пляжів Київського моря можна дістатися двома способами: 

  1. На машині. Щоб доїхати на Київське море з Києва на своєму авто, тримайте курс на Вишгород і Лютіж. До місця призначення приблизно 35 км. Орієнтиром повороту на потрібний заїзд буде реабілітаційний центр, що зліва. А вам, аби доїхати на пляж Київського моря, потрібен правий з’їзд. 
  2. Якщо ви хочете доїхати зі столиці до Київського моря на маршрутці – знайдіть зупинку біля станції метро «Героїв Дніпра». Звідси відправляються маршрутні таксі та відбуваються нерегулярні перевезення пасажирів до населених пунктів, розташованих біля Київського моря. Наприклад, до Лютіжа – 355 маршрутний автобус (вартість станом на вересень 2021 року – 30 грн), до Лебедівки – 351 маршрутний автобус (вартість станом на вересень 2021 року – 17 грн). Або з автостанції № 6 на площі Тараса Шевченка, розклад руху й вартість регулярних рейсів варто уточнювати.

Поїздка на Київське море не завдасть клопоту: їхати порівняно недалеко, а маршрутки на Київське море курсують регулярно.

Київське море – атмосферне місце для відпочинку та цікавий історичний об’єкт: водосховище як влітку, так і взимку не просто так притягує туристів зі всієї України. Внесіть у список планів мініподорож – відпочинок на Київському морі додасть різноманітності в рутинні будні, а чарівні заходи сонця, посиденьки біля багаття та прогулянки нічною набережною Київського моря довго не зітруться з пам’яті.

Раніше ми писали про 10 закладів біля Києва в іншому напрямку по Житомирській трасі – тут теж можна влаштувати собі вихідні з друзями, вечірку або сімейний релакс.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь