Спецпроєкти

‌‌«Для‌ ‌вечірок‌ ‌і‌ ‌посиденьок»:‌ ‌як‌ ‌зробити‌ ‌з‌ ‌дачі‌ ‌місце‌ ‌для‌ ‌відпочинку‌


У багатьох одне тільки слово «дача» досі викликає неоднозначні відчуття: з одного боку, щемка ностальгія за поїздками туди в дитинстві влітку, з іншого – нехай і приємна оку, та захаращеність. Здається, що дачу неможливо зробити максимально комфортною, не витративши на це всі гроші світу. Та запевняємо: трохи зусиль – і ви не захочете повертатися із цього острівця затишку до метушливого мегаполісу.

Разом із дизайнеркою Вікторією Файнблат продовжуємо серію матеріалів про оформлення будинків. Цього разу розбираємося, як адаптувати дачу та дачну територію і під галасливі вечірки, і під посиденьки в тихому сімейному колі. 

Вікторія Файнблат

Архітекторка, дизайнерка інтер’єрів та власниця однойменного дизайн-бюро. Має за плечима 15 років досвіду та понад 160 реалізованих проєктів.

 

Як облаштувати дачу для літніх вечірок і барбекю

Якщо ви любите збиратися великою компанією та готувати на природі (на дачній ділянці під розлогими яблуньками чи абрикосами), варто потурбуватися про наявність всіх необхідних меблів і речей. 

Аби можна було проводити час на вулиці в будь-яку погоду (крім хіба що зовсім сильної грози), варто замислитися про альтанку чи шатер. Споруда захистить усю компанію від гарячого сонця або осіннього прохолодного дощу. На думку Вікторії, дерев’яну альтанку краще декорувати однотонними шторами пастельних відтінків. 

На велику компанію також потрібна значна кількість місць, де можна зручно влаштуватися. Тож Вікторія радить надати перевагу зручній канапі теплих кольорів. Можливо, доведеться подумати і про додаткові місця – крісла або пуфики того ж кольору. І не забудьте про подушки – вони мають гармонійно поєднуватися з диваном за кольором. Якщо ви, наприклад, обрали зелену канапу, до неї ідеально підійдуть ніжно-бузкові подушки. 

Якщо погода зовсім не сприяє посиденькам надворі, доведеться переміститися в будинок. Невгамовним тусівникам і фанатам літа, за словами Вікторії, варто спробувати поекспериментувати з кольорами, наприклад, обрати стільці контрастних кольорів (червоний та зелений), зробити яскраві акценти на стінах. Утім, це вдало спрацює, якщо приміщення загалом буде оздоблене в базових спокійних відтінках – надмірна мішанина кольорів не матиме привабливий вигляд. 

Не забудьте виділити місце на ділянці для шашличниці чи гриля та дотримуватися правил безпеки, щоб посеред вечірки не довелося викликати пожежників. Готувати варто подалі від альтанки та предметів декору, які можуть швидко спалахнути. З цієї ж причини не треба розміщувати гриль біля забору чи під гілками дерев.

Вікторія не радить використовувати надмірну кількість декоративних елементів для прикрашання дачної ділянки чи кімнат. Помірний мінімалізм з кольоровими акцентами, стриманість та продуманість усіх дрібниць – те, що допоможе перетворити дачу на ідеальне місце для вечірок.

 

Як облаштувати дачу для тихих посиденьок і чаювань

Тим, хто надає перевагу сімейному затишку, важливо зберігати трохи камерну атмосферу, навіть якщо будинок та дачна ділянка доволі великі за площею. 

Якщо любите велику кількість дрібничок, що створюють затишок, можете поекспериментувати з оздобленням вітальні. Вінтажне крісло біля каміна, канделябри, люстра «під старовину», маленькі вазочки та плетені кошички – ці деталі доповнять інтер’єр у пастельних тонах

Вікторія радить обирати сіро-блакитні та коричневі відтінки, а з матеріалів надавати перевагу дереву, камінню та натуральним тканинам. 

Для сімейних посиденьок також можна облаштувати дачну кухню або лоджію, де ви снідатимете, обідатимете та вечерятимете з близькими. Не бійтеся використовувати сірі та білі кольори: якщо продумати освітлення, акценти і деталі, як-от горщики та вазони із квітами, приміщення буде світлим і затишним. 

Любителям посиденькок із чаєм та кальяном варто задуматися про облаштування спеціального столика під ці церемонії. У цьому випадку Вікторія також пропонує обрати світлі приглушені кольори меблів та килимів, але радить цікавий соковитий акцент – «зелену зону» навколо дзеркала. 

За словами фахівчині, пастельні кольори підійдуть для декору дачі і тусівників, і інтровертів, які надають перевагу камерним зустрічам. Головне – правильно розставляти акценти та піклуватися про необхідні деталі: освітлення, місце для приготування їжі, зону для чаювання тощо.

Усі фото надано дизайн-бюро Вікторії Файнблат.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь