Спецпроєкти

Новий флешмоб: жінки постять у соцмережах чорно-білі фото. Що відбувається і чому їх критикують?


В інстаграмі набирає обертів челендж, присвячений взаємній підтримці жінок. У межах челенджу жінки по всьому світі викладають чорно-білі селфі або портрети з хештегом #challengeaccepted (#виклик прийнято) і #womensupportingwomen (#жінки підтримують жінок). У тексті до публікації користувачі позначають своїх подруг, сестер, матерів та інших жінок, якими захоплюються і яких хочуть підтримати чи надихнути.

Розповідаємо, в чому сенс флешмобу, в якому вже взяли участь понад сім мільйонів жінок, та чому його критикують.

Основна ідея челенджу – нагадати про важливість взаємопідтримки жінок. Хто і коли запустив челендж, достеменно не відомо. Видання The New York Times вважає, що він зародився в Туреччині на знак підтримки жертв домашнього насильства. За час карантину у країні дуже зросла кількість вбивств на цьому ґрунті, а в газетах повідомлення про такі злочини ілюструють чорно-білим портретом жертви.

За іншою версією, перший чорно-білий портрет на знак підтримки жінок опублікувала бразильська журналістка Анна Паула Падрао.

Зараз флешмоб вийшов далеко за ці межі і перетворився в рух про взаємну підтримку жінок. У ньому взяли участь багато знаменитостей: супермодель Сінді Кроуфорд, актриса Різ Візерспун, Дженніфер Гарнер, Вікторія Бекхем, Мілла Йовович, Єва Лонгорія, візажистка Боббі Браун та інші.

«Спасибі всім чарівним жінкам у моєму житті за нескінченну любов і турботу. Нехай всі ми будемо і далі сяяти і світити одна одній. Це те, заради чого й існує сестринство», – написала Різ Візерспун під чорно-білим фото.

Дженіфер Еністон написала, що не зовсім зрозуміла сенс флешмобу, та не проти будь-якого приводу, щоб підтримати жінок. Утім, вона додала, що мабуть найкращий спосіб підтримки – це проголосувати за законопроєкти та петиції, які стосуються жінок та їхніх прав і можливостей.

У світовому челенджі взяли участь й українські зірки. Серед них – Маша Єфросиніна та Джамала.

«Я продовжую наполягати, що #жінкиврятуютьсвіт… Це підтверджує об’єднання жінок по всьому світу через глобальний challenge #WomenSupportingWomen… Ну, що, мої неймовірні українки, підтримаємо? Розміщуйте у себе свої чорно-білі фото і номінуйте тих, ким захоплюєтеся і чиї моральні орієнтири поділяєте! Нехай світ знає, що ми також проти конфліктів, дискримінації, насильства і воєн…», – написала Маша Єфросиніна.

View this post on Instagram

Я продолжаю настаивать, что #женщиныспасутмир .. Это подтверждает и бьющий сейчас рекорды по объединённости женщин всего мира глобальный challenge #WomenSupportingWomen … Ну, что, мои невероятные Украинки, поддержим? Размещайте у себя свои черно-белые фото и Номинируйте тех, кем восхищаетесь, и чьи моральные ориентиры разделяете! Пускай мир знает, что мы также против конфликтов, дискриминации, насилия и войн….. Номинирую : @kosadcha @alla @lesia_nikituk @olbalaban @rudnieva_olga @kamenskux @borodina @da_astafieva @moi_sofism @tina_karol @jamalajaaa @the_hardkiss @valeriya_guzema @allaklymenko @lera_tatarchuk @lennykravets

A post shared by Masha Efrosinina (@mashaefrosinina) on

Ставлення до флешмобу суперечливе. Одні вважають, що це важлива ініціатива, інші – що сенс її був спотворений через чергові відретушовані фотографії знаменитостей, часто зроблені за допомогою професіоналів. Це може сприйматися як показова участь  у чомусь дійсно важливому.

На їхню думку, виявити підтримку жінці краще реальними вчинками, ніж постом красивого селфі. У цьому мало користи і сенсу,  вважають жінки, які критикують рух.  Критикині вважають – краще було б, якби замість селфі жінки ділились книгами, історіями та досягненнями жінок, які їх по-справжньому надихають.

Камілла Блекетт, телевізійна сценаристка, зазначила: «Який сенс у цьому #виклик прийнято? Хіба люди не знають, що можна просто розмістити гаряче селфі без причини?».

Загалом станом на середу в Instagram з хештегом ##womensupportingwomen завантажено понад 7 мільйонів фотографій.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram