Спецпроєкти

Антибіотики незабаром стануть недієвими. А що нас тоді врятує?


Антибіотики, які вважалися панацеєю від бактеріальних інфекцій, вже незабаром можуть цілком втратити ефективність. Бактерії здатні виробляти механізми стійкости до ліків, тож звичні препарати вже не діятимуть.

Уже сьогодні є безліч інфекцій, проти яких антибіотики безсилі. Від хвороб, спричинених цими інфекціями, за рік помирає близько 700 тисяч людей. За даними ВООЗ, до 2050 року хвороби, стійкі до ліків, можуть стати причиною вже 10 мільйонів смертей на рік. Тож пошуки препарата, який би замінив антибіотики та ефективно боровся з бактеріями, є однією з основних завдань сучасної медицини.

На що ми замінимо антибіотики?

Зараз потенційною заміною антибіотиків вважаються антивітаміни – речовини, які здатні пригнічувати біологічну активність вітамінів. Ці сполуки за хімічним складом близькі до вітамінів, але мають протилежну біологічну дію. Антивітаміни потрапляють до організму та замість вітамінів вступають до реакцій обміну речовин та порушують перебіг цих реакцій. 

Як антивітаміни можуть протистояти бактеріям?

Почнімо з того, що зараз людство знає тільки про три природних антивітаміни: розеофлавін (RoF, антивітамин В2), гінгкотоксин (GT, антивітамин В6) та 2-метиокси-тиамін (MTh, антивітамин В1). 

Це питання поставили перед собою німецькі мікробіологи з Геттінгенського університету. Вони вивчали ферменти, які беруть участь у метаболізмі вітаміну B1. У ході дослідження з’ясувалося – антивітамін В1 може порушувати нормальну роботу бактеріальної клітини, водночас не зачіпаючи здорові клітини організму – на відміну від тих же антибіотиків.

Антивітамінна терапія в майбутньому дійсно може замінити лікування антибіотиками, які стануть неефективними. Наразі вчені докладно досліджують дію антивітамінів, та вже покладають на них великі надії. 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь