Спецпроєкти

Бенксі купив корабель для допомоги біженцям


Британський вуличний художник Бенксі профінансував купівлю корабля для порятунку біженців, які намагаються дістатися до Європи з півночі Африки. Про це повідомляє The Guardian.

Судно із екіпажем європейських активістів, вже здійснило перший рейс з порятунку біженців 18 серпня. Судно відправилося з іспанського морського порту Бурріана і зараз перебуває в центральному Середземномор’ї.

Активістам у четвер вдалося врятувати 89 людей, серед яких 14 жінок та четверо дітей. Зараз судно шукає безпечний морський порт для висадки пасажирів або перевезення їх на судно європейської берегової охорони.

Якийсь час інформацію про цю операцію приховували, щоб європейські органи влади не могли перешкодити цій місії, а лівійська берегова охорона не перехопила судно та не повернула біженців. З цієї причини рятувальна команда та Бенксі погодились оприлюднити новину про човен лише після першого порятунку.

Про корабель

Судно завдовжки 31 метр назване на честь французької анархо-феміністки XIX століття Луїзи Мішель. Воно пофарбоване в яскраво-рожевий колір. Дівчинку в рятувальній жилетці з рятувальним кругом у формі серця малював сам Бенксі.

Екіпаж складається з десяти європейських активістів з багаторічним досвідом пошуково-рятувальних операцій. Себе вони ідентифікують як антирасистські та антифашистські активісти, які виступають за радикальні політичні зміни.

Капітан корабля – Піа Клемп, яка до цього вже командувала декількома кораблями неурядових організацій, що врятували тисячі людей.

Ідея Бенксі

Бенксі фактично долучився до рятувальної місії ще у вересні 2019 року. Саме тоді він надіслав електронний лист Пії Клемп.

У листі митець написав, що знає про проблему з біженцями, має трохи грошей і хоче допомогти, тому пропонує їй «купити новий човен або щось подібне».

Участь Бенксі була лише фінансовою, зазначає капітанка судна. На ці гроші вона змогла купити судно, швидкість якого складає 27 вузлів, що дозволяє «обігнати берегову охорону Лівії, перш ніж вони дістануться до човнів з біженцями та повернуть їх до таборів для затриманих».

За даними Міжнародної організації з міграції, цього року понад 7 600 мігрантів були перехоплені та повернуті до Лівії – країни, розірваної війною, де різні політичні фракції продовжують боротися за владу.

У 2020 році в Середземному морі загинуло понад 500 біженців та мігрантів. Понад 19 500 мігрантів пережили Середземноморський перехід та дісталися Італії чи Мальти.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Теги:
Ми в Телеграмі
підписуйтесь