Спецпроєкти

Фінські програмісти створили «ввічливий» шрифт для боротьби з кібербулінгом. Як він працює?


Фінсько-норвезька компанія TietoEVRY створила шрифт The Polite Type, який замінює образливі слова на нейтральні.

Мета проєкту – привернути увагу до проблеми кібербулінгу, яка стала дуже актуальною під час пандемії. Про це йдеться на сайті розробників.

«Наша ціль – роззброювати хуліганів одним словом. Вони мають замислитися над тими словами, які вживають. Сподіваємось, що наша справа зможе допомогти в боротьбі з булінгом», – стверджує керівниця відділу комунікацій TietoEVRY Кіа Харінг.

Вихідний код The ​​Polite Type – у відкритому доступі.

Зараз у базі є приблизно дві тисячі англійських слів і виразів, зібраних людьми різного походження, різних релігій, світоглядів і сексуальних орієнтацій. Словник і далі буде постійно поповнюватися.

Як це працює?

Усі образливі слова чи вирази програма замінює на нейтральні аналоги. Наприклад, фраза I hate you («Я тебе ненавиджу») перетворюється в I disagree with you («Я з тобою не згоден»), Shut up («Заткнися») переходить у I need peace and quiet («Мені потрібна тиша і спокій»), She is ugly («Вона потворна») стає She is not traditionally beautiful («Вона нетрадиційно красива»), а You’re worthless («Ти ні на що не придатний») – You matter («Ти важливий»).

Слово bitch («с*ка») змінюється на female dog («самка собаки»), а whore («повія») стає sex worker («працівниця сфери сексуальних послуг»).

Подивитися, як працює «ввічливий шрифт», і завантажити його можна на сайті TietoEVRY.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь